5 ELEM, 4 ÉVSZAK, és ami köztük van

2018. október 18. | 5 elem

Ritkán szoktam az 5 Elemről írni a blogon, mert nem könnyű egyszerűen beszélni róla. Egy nagyon összetett rendszerről van szó, amiről mostanra már egész könyvtáram van. A kedvenc könyvem az 5 Elemről 510 oldalas – ezt már rongyosra jegyzeteltem –, de van olyan könyvsorozatom is, aminek 1-1 darabját szentelték 1 Elemnek, egyenként 300-500 oldallal. Ami a legjobb, minden könyv egy kicsit más aspektusból mutatja be ugyanazt. Visszafogott vagyok ezért, amikor az 5 Elemről van szó, mert nem szeretnék felületes lenni. Közben pedig azzal szembesülök, hogy anyukám nem érti, hogy mit csinálok. Pedig hát tudnom kell úgy beszélni a kedvenc témámról, hogy anyukám is megértse. Szóval mindenképpen elkezdek róla beszélni…

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Az 5 Elemről sokféle aspektusból lehet beszélni. Egy dolog mindig fontos: az egymáshoz fűződő dinamikus viszonyuk domborodjon ki. Minden elemnek más a funkciója. Ezek a funkciók több szemszögből megközelíthetőek, és sokféleképpen magyarázhatóak. Sok-sok kép és analógia tartozik hozzájuk. Elsőre tehát az 5 Elem bonyolultnak tűnik. DE…

Valójában az 5 Elem rendkívüli módon leegyszerűsíti a világot, és megkönnyíti a dolgunkat.

Mindezt úgy, hogy nem skatulyáz be. Ez fontos, mert különben nem szabadságot ad ez a tudás, hanem börtönbe zár minket. Képzeld el ezt az egész 5 Elemet úgy, mint egy színes játék, amivel most elkezdünk játszani. Egyszerűen csak színezzük ki a világot, a megszokott fekete-fehér helyett. Nagyon szórakoztató, és szép lehet, ha felveszed az 5 Elem szemüvegét.

Az 5 Elem:  5 szín 5 energiaminőség, 5 állapot. Sokszor a jelenségek - tárgyak, emberek, ízek, események - azonban nem egyetlen energiát vagy színt hordoznak, hanem több elem minőségének keverékei. A keveredésnél egy picit összezavarodhatunk, ezért a tiszta minőségekkel érdemes először kezdeni. 

A Fa Elem elindít, és biztosítja a kezdeti lendületet.

A gyerekkor tartozik ide az emberi életszakaszok közül, illetve a tavasz az évszakok közül. Ilyenkor minden mozgásba lendül, kibújik és új életre kel. A fejlődés, a növekedés, a felelősségvállalás is erősen kötődik a Fa Elemhez, így minden fejlődési lehetőség – testi, érzelmi, intellektuális vagy spirituális – is a Fa Elem által válik lehetővé. Ez a kis vagy fejlődő Yang időszaka. A szervek közül a Máj és az Epehólyag sorolható a Fa Elemhez, az ízek közül a savanyú, a színek közül pedig a zöld Fa Elemű. Nem véletlen tehát a tavasz harsogó zöldje.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Fa Elemmel: vegyél fel zöld ruhákat többször egymás után, járkálj tavasszal sokat a természetben és szívd magadba a harsogó zöld színt; ízleld meg önmagukban a savanyú ételeket.

A Tűz szenvedélyt, inspirációt és lelkesedést ad.

Az emberi életben ez a kamaszkor – a gyermekkor és a felnőttkor határán –, amikor a tapasztalatok tűzében kristályosodnak ki az élmények. A Tűz melegséget ad, meglágyít, és elfogadóvá tesz. Nem véletlen, hogy a Szív a szerve, amihez társszervként a Vékonybél kapcsolódik. Az évszakok közül a nyár tartozik ide: nagy meleg, sok napsütés. Ez a nagy Yang időszaka. A piros szín és a keserű íz Tűz Elemű.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Tűz Elemmel: Járj piros ruhákban és próbáld ki a vérvörös rúzst; csukd le a szemed, és képzeld el magad egy forró nyári napon egy tó partján fürdőruhában; flörtölj valakivel, vagy menj el a barátnőddel egy buliba - előtte öltözz fel csinosan; a metrón vagy a vonaton hallgasd és figyeld a tinédzsereket.

A Föld stabilitást ad, harmóniát teremt, és mint ilyen az 5 Elem rendszerének középpontja vagy tengelye.

Az emberi életútban ez a felnőttkor, az érettség időszaka. A Föld Elem kiegyenlít, kiegyensúlyoz. Az évszakok közötti átmenet tartozik ide, és az emésztőrendszer – a Lép és a Gyomor –, ami a test középpontjában helyezkedik el. Az emésztőrendszer a Föld Elem azon aspektusát jeleníti meg, amely által képesek vagyunk befogadni, átalakítani, és asszimilálni a dolgokat. Ez a befogadás-átalakítás-sajáttá alakítás azonban nem csak testi szinten történik meg, hanem érzelmek és gondolatok területén is. Nem véletlen, hogy használjuk érzelmekre és benyomásokra, élményekre is azt a kifejezést, hogy „megemészteni”. A Föld Elem íze az édes, színe pedig a sárga.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Föld Elemmel: Egyél egy pár napig egyszerű ételeket: főtt rizst párolt zöldséggel, levest, kását, és figyeld meg, hogy milyen hatással van az emésztésedre.

A Fém Elem átmenetet, átalakulást biztosít, mégpedig azáltal hogy végét veszi a dolgoknak, és ezzel helyet teremt valami újnak.

A Fém Elem tesz minket képessé az elengedésre, az elválásra, ami szabadságot és lehetőségeket teremt. Az ember életében ez a minőség az átmenet, az átalakulás állapotaiban jelenik meg: amikor valami megszűnik és új kezdődik. Minden olyan életszakasz ide tartozik tehát, amikor egy új fejezetet nyitunk, emellett azonban a halálkor is a Fém Elem elvágólagossága jelenik meg. Fontos látni, hogy a Fém nem csak elvág, hanem ezáltal teret és helyet teremt valami másnak: magában hordozza valami új kezdetét is.

A megkülönböztetés képessége a Fém Elem nagyon mélyen rejlő sajátossága: különbséget képes tenni a fontos és a jelentéktelen között, ezért pontosan tudja, hogy az adott pillanatban mire van szükség. Az évszakok közül az őszhöz tartozik, és a kis vagy fejlődő Yin minőséghez sorolhatjuk. A szervek közül pedig a Tüdő és a Vastagbél sorolható a Fém Elemhez, az íze a csípős, a színe pedig a fehér.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Fém Elemmel: Mondj határozottan nemet olyan dolgokra, amiket nem szeretnél megcsinálni. Ízleld meg a retket, a csípős paprikát, a borsot és a fahéjat, és találd meg, hogy mi a közös bennük.

A Víz Elem legalább annyira megfoghatatlan mint a víz: kicsúszik a kezeink közül,

átfolyik a szavakon, amikkel meg szeretnénk ragadni. Az élet nagy kérdései tartoznak ide: „Ki vagyok? Miért élek? Honnan jövök? Mi van a halál után?” Az élet félelmei legalább annyira megjelennek ezekben a kérdésekben, mint a kíváncsiság, ami az élet egyik fő mozgatórugója. Az intuíciók, a tudás, az életbe vetett bizalom a Víz Elemhez kapcsolódnak. A Víz Elem a Vese és Húgyhólyag szervekhez kötődik, és az évszakok közül a tél tartozik ide. Íze a sós, színe pedig a fekete vagy sötétkék. Ez a nagy Yin időszaka.

  • Próbáld ki, és ismerkedj a Víz Elemmel: Próbálj hallgatni az intuíciódra, és ne hagyd, hogy lebeszéljen az eszed. Hagyd a hétvégét menni a maga útján, és figyeld meg, hogy hogy alakulnak a dolgok maguktól.

 

AZ 5 ELEM AZ ÉVSZAKOK SZERINT: A FÖLD ELEM KÉPEZI AZ ÁTMENETI IDŐSZAKOT AZ ÉVSZAKOK KÖZÖTT

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This