VÍZ ELEM – 5 elem elmélet

2021. január 15. | 5 elem

VÍZ ELEM

A Víz Elem egy igazán titokzatos és nagy mélységeket rejtő Elem az 5 Elem rendszerében. Egyszerre lágy, mégis rendkívül erős. A Víz Elem titokzatos, és ez abból ered, hogy a Lét esszenciális minőségeit rejti, mely a tér-idő tengelyen kívül esve túlmutat a saját életünkön, és a lét teljességébe enged bepillantást.

 VESE ÉS HÚGYHÓLYAG

A Víz Elemhez a Vesék és a Húgyhólyag tartozik a szervek – funkciókörök – közül, illetve a nemi szervek is ide kapcsolódnak. A medence területe alapvetően a Víz Elem által uralt terület.

KÉPEK A VÍZ ELEMHEZ

Élet gyökere, mélység, lélek, relaxáció, elmélyülés, kitartás, ellazultság, nyugalom, szabadság, alkalmazkodás.

VÍZ NÉLKÜL NINCS ÉLET

A víz a legalapvetőbb szükségletünk az életben maradáshoz. Amikor űrkutatók az élet lehetőségeit keresik más bolygókon, akkor a víz jeleit, lehetőségeit kutatják. Víz nélkül pár nap alatt meghalunk, míg szilárd táplálék nélkül akár hetekig is el lehet élni. Ennek egyik oka, hogy a testünk nagy részben vízből áll, ami hozzávetőlegesen megegyezik a szárazföld és víz arányával a föld felszínén.

Ez lehet az oka, hogy a legtöbb kultúrában a víz a kezdet jelképe: az őskáosz, a földi élet kiindulópontja, az ősmatéria. A földi életünk magzati korban is vízben kezdődik: a magzatvíz óv minket a magzati fejlődés során.

VÍZ ELEM – KEZDET ÉS VÉG

Az 5 Elem rendszerében a Víz Elemet szokták utolsó Elemként tanulmányozni – ahogy most mi is tesszük –, illetve elsőként is. Ez azért lehetséges, mert a Víz energiája nélkül nem tud elindulni a folyamat: a Víz táplálja a Fát, ebből születik meg minden a kezdetekkor, a Víz minden létező alapja. Ezzel együtt a végső bölcsesség, a lét mélysége és értelme is ide kapcsolódik, és mint ilyen egyfajta végpont is. Egyszerre kezdet és vég, a születés és a halál. Míg a Fém az elvágás, addig a Víz a feloldódás, és egyszerre kapcsolódik a halálhoz és a születéshez: a feloldódáshoz és az élet előtti időszakban a magzatvízben való fejlődéshez. Itt találkozik a kezdet és a vég, és így egyértelműen látszik, hogy az 5 Elem rendszere nem a Fával kezdődik, és a Vízzel ér véget, hanem egy körforgás, mégpedig egy folyamatos körforgás, melyben a Víz táplálja a Fát, és újraindul a kör.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This