TUDATOSSÁG INTERJÚ 2.: Nemes Iringó, The Sorting Bags

2018. december 15. | Interjú

Nagyon szeretek inspiráló emberekkel beszélgetni. Különösen jól érzem magam olyan nők társaságában, akik szeretik az életüket, és odafigyelnek magukra és a környezetükre. Elindítottam ezért egy beszélgetéssorozatot, amelyben a tudatosság köré csoportosítottam a kérdéseimet, legyen az mozgás, kultúra, táplálkozás, gyermeknevelés, munka, szabadidő eltöltése… Hosszasan sorolhatnám a témákat, melyekben a tudatosság fontos szerepet kaphat. Olyan embereket szeretnék ebben a sorozatban megszólaltatni, akik munkájukkal, társadalmi szerepvállalásukkal, vagy bármilyen tevékenységükkel egy olyan világért dolgoznak tudatosan, ami szebb, örömtelibb, színesebb, egészségesebb életet biztosíthat számunkra.

Ezúttal Nemes Iringóval beszélgettem, akiben néhány évvel ezelőtt megszületett az igény, hogy egyszerűbb életet éljen, kevesebb szemét legyen a háztartásban, és jobban odafigyeljen a környezetére. Ebből az életmódváltásból született meg a The Sorting Bags, melynek megálmodója, tervezője, vezetője egy személyben. Iringóval ugyan személyesen nem ismerjük még egymást, de jó ideje követem a munkáját és a blogját, ezért megkértem, hogy írjon a műanyagmentes háztartásról az 5 Elem magazinban is. Nagy lelkesedéssel fogadtam, amikor pár hete megnyílt a webshopja, ahol szép és hasznos dolgokat árul. Nagy kedvencem a műanyag fólia helyett használható műanyag sapka, amivel a maradékokat tudom letakarni, de aktuálisan a kendervászon szalvétára vágyom leginkább a kollekcióból…

TUDATOSSÁG

Fontos számodra a tudatosság? Milyen élethelyzetekben gyakorlod? (étkezés, mozgás, környezettudatosság, gyermekeid nevelése, időgazdálkodás, érzelmeid kezelése, szellemi gyakorlatok)

Nagyon fontos számomra a tudatosság, rengeteget tanulok ezen az úton magamról és a környezetemről. Számomra ez egy tanulási folyamat, valószínűleg élethosszig tartó lesz. Az időgazdálkodás terén még rengeteg tanulnivalóm van, mert minden új élethelyzet új kihívást jelent.

NAPI RUTIN

Fontos számodra a rutin, vagy jobban szereted, ha spontán alakulnak a napjaid?

Az utóbbi években különösen sokat dolgoztam azon, hogy a napok, a hét jól legyen felépítve, az egész család jól legyen ebben a rendszerben. Fel kellett például ismerni, hogy a spontaneitásnak nagyobb teret kell engedni, a családunkban senki sem reagál jól a nagyon merev keretekhez, még én sem! J

Hogy néz ki egy reggeled? Mindig egyforma, vagy változó? Írd le, milyen az ideális reggel számodra?

Egy jó reggel úgy kezdődik, hogy egy órával korábban kelek, mint mindenki más. Nagy szükségem van erre a reggeli csendre és magányra. Előkészítem a reggelit, majd a kislányommal együtt reggelizem, majd egy picit játszunk. Ettől a kis játékidőtől ő feltöltődik, és utána könnyebben mennek az unalmas, utálatos rutinfeladatok, mint a fogmosás, öltözés. Nemrég a férjemmel bevezettük a heti egy közös kávézást, együtt visszük a kicsit bölcsibe, és utána fél órát együtt töltünk.

Van olyan elalvás előtti szokásod, ami segít abban, hogy jobban tudj pihenni?

Könyvmoly vagyok. Nem tudok elaludni olvasás nélkül.

ÉTKEZÉS

Hogy néz ki az étrended? Írd le, hogy általában mit szoktál enni, vagy mi (lenne) ideális számodra?

Reggeli – zabkása, hétvégén zabpalacsinta

Ebéd – vega, szezonális, legalább két-háromféle dolog a tányéron, például ma sült zöldséget (cékla, édesburgonya) eszem rizzsel és savanyú káposztával.

Vacsora – leves jó forrón vagy szendvics

Snack – gyümölcs, magvak, teljes kiőrlésű keksz, étcsoki

Fogyasztasz koffeintartalmú italokat? Ha igen, mit, és milyen formában? Reggel mit iszol?

Reggel általában teát iszom, majd ebéd után kávézom.

Édesszájú vagy? Ha igen, mit eszel édességként?

Igen, hétvégén szoktunk süteményt sütni. Szeretem tudni, hogy mi van a süteményben, ezért mi készítjük el, így kevés fehérlisztet használunk és a cukor mennyiségét minden receptnél legalább felezem.

Van olyan vitamin, étrend kiegészítő, gyógynövény, tinktúra, amit rendszeresen fogyasztasz, hogy jól érezd magad?

Béres cseppet és sok citromlevet.

Van olyan szakácskönyv, amit nagyon szeretsz (kedvenc szakácskönyv), vagy az utóbbi időben inspirált?

Steiner Kristóf szakácskönyveit nagyon szeretem és a River Cottage sorozatot.

MOZGÁS, SPORT

Sportolsz rendszeresen? Ha igen, akkor milyen mozgásformát választasz, amit hetente többször végzel?

Jógázom heti 2-3-szor.

Milyen trükkjeid vannak, hogy rávedd magad a rendszeres mozgásra?

Mindig valami újat kell kitalálni, most épp újra csatlakoztam a Gyerünk, anyukám közösséghez.

SZÉPSÉGÁPOLÁS

Mi számodra a szépség? Mitől érzed te szépnek magad? Mitől látsz másokat szépnek?

A mosoly!

Mivel óvod a bőröd egészségét?

Sok folyadék, alvás és kézműves kencék.

Vannak régóta használt szépségápolási tippjeid vagy trükkjeid? Családi hagyományokra különösen kíváncsiak vagyunk…

Ha citromot facsarsz, egy kis levet kenj szét a kezeden, a körmök nagyon hálásak a citromolajnak. A tojásfehérjével pedig a kézbőrt lehet ápolni a nagymamám szerint.

STRESSZ

Odafigyelsz a család-munka-szabadidő egyensúlyára?

Igen, nagyon fontosnak tartom. Ha tehetem, hétvégén és késő este nem dolgozom. Délután pedig a kislányommal töltöm az időt és főzök. Igyekszem egyszerre egyféle dolgot csinálni, hogy igazán rákoncentrálhassak. Ha Borissal játszom, akkor nincs a kezemben telefon, nem nézek emailt.

MOTIVÁCIÓK

Hogyan kezeled azokat az időszakokat, amikor nem vagy motivált, vagy inspirált?

Egyszerűen hagyom magam megélni ezt is, volt, hogy küzdöttem ellene, rágörcsöltem, de ez nem vezet semmi jóhoz. Tudatosítom, hogy ez most egy ilyen szakasz, át kell vészelni, és utána újult erővel nekivágni a produktívabb időszaknak.

MUNKA

Hogy született meg a The Sorting Bags ötlete? Mi motivált abban, hogy elkezd? Hogyan változtatta meg az életedet?

A saját igényemre kerestem megoldást, szerettem volna a vásárlást és a háztartásunkat még fenntarthatóbbá tenni. Egyszerűen rosszul lettem attól, hogy mennyi műanyag – rengeteg egyszer használatos – tárgy vesz körül minket, és felismertem, hogy nekem kell ez ellen tenni valamit.

TUDÁS

Hogyan képzed magad?

Online olvasok és nézek sok videót, illetve online tanfolyamokon veszek részt.

KIKAPCSOLÓDÁS

Mit csinálsz, ha ki akarsz kapcsolni?

Sorozatokat és filmeket nézek, bevallom, sokszor így csomagolok be egy csomó terméket. Esténként olvasással vezetem le a napi pörgést. Hétvégenként pedig rákaptam a hímzésre. A természet nagyon hiányzik, sajnos nem jutok el annyit kirándulni, amennyit szeretnék, pedig mindig feltölt.

UTAZÁS

Eddigi legjobb utazásélménye(i)d? Miért?

Mindig az, amelyik során a leginkább kiléptem a komfortzónámból. És egyedül utazni is nagyon felemelő volt, egész már perspektívát nyújt.

Kiről olvasnál szívesen a legközelebbi interjúban?

Sipos Melinda, a Ligeti bolt vezetője.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This