Egy barátnőm készít mindig mate-mentateát, amikor meglátogatom. Nagyon megszerettem nála, és most már itthon is készül.
MENTA-MATE TEA
- 1 evőkanál mateteát és 2-3 ág friss mentát (vagy 1 ek szárított mentát) forrázz le ½ liter vízzel, és lefedve hagyd állni 10 percig. Szűrd le, és melegen fogyaszd
Miért és mikor igyunk mate-mentateát?: Ha hajlamosak vagyunk néha a fejfájásra, akkor sokat segíthet, ugyanis hűt, lefelé irányítja az energiát, ami fejfájást okozhat. Rendkívül frissítő, élénkítő hatású, így akár kávé helyett is ihatjuk.
CSALÁNTEA
- Szedj friss csalánt valahol az erdő szélén, ahol sem autók, sem pedig kutyák nem járnak. Tavasszal a friss hajtásokat gyűjtjük: felső 3-4 levelet csipkedd le. Nem csíp, ha zacskót húzunk a kezünkre. 2-3 szál csalánt forrázz le 2,5-3 dl vízzel, és lefedve hagyd állni 2-3 percig. Szűrd le, és melegen idd meg.
- Tipp: A leforrázott leveleket ne dobd ki, spenóthoz hasonlóan használhatod. Aríts fel, és fokhagyymával dióval készíts belőle pesztószerű szószt vagy készíthetsz belőle csalánfőzeléket, csalánkrémlevest krumplival és zöldséglevessel turmixolva.
A csalánteát tavasszal érdemes friss csalánból főzni. Sokkal üdítőbb, mint a szárított csalán. Kicsit olyan íze van mintha zöldtea lenne: finom, virágos ízek bújnak elő belőle. Nem is gondolnánk, ha még nem kóstoltuk…
Miért és mikor igyuk?: A csalántea tisztító, vízhajtó hatású. Kifejezetten jót tesz tavasszal egy csalántea-kúra: igyunk naponta 2x2dl csalánteát két hétig.
Tipp: A leforrázott leveleket ne dobjuk ki, spenóthoz hasonlóan használhatjuk…

