Tavaszi zöldek, érdekes saláták: Salátaboglárka kandírozott narancshéjjal

2015. március 17. | Receptek

Én nem érem be ilyenkor a rukkolával és az olasz fejes salátával – semmi értelme -, hanem fogom a vászonszatyromat, és kimegyek a közeli erdőbe. Szedek egy maroknyi friss zöldet. Most éppen leginkább salátaboglárka van, a tyúkhúr is elkezdett kibújni, és találtam már egy kevés madársóskát is. A szerencsések turbolyát is találhatnak már, nálunk a közelben most nincs. Úgy tudom a biopiacon is lehet ilyesmit venni, így ne legyintsenek azok sem, akik nem erdő mellett laknak. Irány a piac! Én ezeket rendezgetem a tányérra a reggelihez, és készítek hozzá mindig valami izgalmas szószt is, hogy a tavasz íze még inkább feldobja a napunkat.

A program érdekes lesz, ugyanis végre átfogó képet kapunk a tavaszi tisztítókúrák sajátosságairól a Hagyományos Kínai Orvoslás szemszögéből. Ilyen még nem volt…Tényleg!

Alaposan átbeszéljük, hogy mit és miért érdemes tavasszal fogyasztani, mire kell ügyelnünk a táplálkozás szempontjából ilyenkor. Szó lesz a különféle tisztítókúrák formáiról, és arról is, hogy milyen alkatú emberek milyen tisztítókúrát válasszanak annak érdekében, hogy az egészségüket szolgálja, és ne legyengítse őket. Ismét beszélünk az 5 elem 5 ízéről, hatásaikról a testünkre – most egy kicsit másképpen megközelítve, így azok számára is érdekes lesz, akik legutóbb is ott voltak, de azok sem vesznek majd el a sorok között, akik most kapcsolódnak be.

A menü, amit közösen elkészítünk és vidáman elfogyasztjuk:

Tavaszi zöld levesek

Izgalmas öntetek tavaszi salátákra

Piték zölden

Narancsos-diós brownie (glutén- és tejmentes)

 

És most egy kis ízelítő a programból. Ilyen és ehhez hasonló recepteket ismerünk meg jövő szombaton:

Salátaboglárka szezámmal és kandírozott narancshéjjal

Hozzávalók 2 főre

  • 10 dkg friss zöld salátaféle (bármi, amit találunk: salátaboglárka, tyúkhúr, turbolya, madársóska vegyesen vagy éppen rukkola és madársaláta)
  • 2 ek szezámmag, fekete és fehér vegyesen, száraz serpenyőben megpirítva és mozsárban megtörve

Kandírozott narancshéj:

  • 1 bio narancs héja, vékony (1-2 mm-es) csíkokra vágva
  • 1 bio narancs leve, frissen facsarva
  • 1 dl víz
  • 3 dkg pálmacukor
  1. A narancs levét keverjük össze a vízzel és a cukorral, tegyük bele a narancshéjat, és főzzük kb. 25-30 percig közepes lángon - amíg a folyadék kb. 1/3-ra sűrűsödik.
  2. Szűrjük le. A levet használjuk a szószhoz, a narancshéjat, pedig a kész salátán rendezzük el szépen.

Salátaöntet:

  • 0,5 dl jó minőségű, szűz szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
  • a kandírozott narancshéj leszűrt leve
  • csipetnyi só
  • 1ek rózsavíz
  1. Keverjük össze a salátaöntet hozzávalóit. 
  2. Mossuk meg alaposan a zöld salátaféléket, csöpögtessük le alaposan.
  3. Keverjük el a salátaöntettel, szórjuk meg szezámaggal és rendezzük el a tetéjén a kandírozott narancshéjakat.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This