Tavaszi étrend – a megújulás és megkönnyebbülés jegyében

2016. április 14. | Blog

Tavasszal minden életre kel. Ez egyfajta újjászületés, egy új ciklus kezdete. Minden zöld körülöttünk, és  buzog mindenhol az életkedv. Én imádom a tavaszt. Egyre többet lehet kint lenni, egyre világosabb van, többet süt a nap, zöld minden. Szinte lehetetlen ilyenkor nem jókedvűnek lenni. A természetre hangolódva mi is ugyanígy megújulhatunk és életre kelhetünk, mégpedig a tavaszi étrendünk megfelelő összeállításával. A tavaszi étrendre való átállás mellett természetesen nem árt, ha többet mozgunk. Még jobb, ha a friss levegőn mozgunk.

Mindenki nagyon örül a jó időnek és a zöldellő fáknak, a napsugárnak és a hosszabb napoknak. Ahhoz hogy ezt valóban ki is tudjuk élvezni, jó ha néhány dologra odafigyelünk a jó közérzetünk érdekében. Ti is ismeritek a tavaszi fáradtságot, a makacs téli súlyfölösleget, a bosszantó náthát, ami éppen a legszebb tavaszi napon rontja el a kirándulást, az allergiát, a gyötrő migrént vagy felfájást, az egyre merevebb nyakat vagy éppen a kiütéseket? Olyan tünetek ezek, amire sokan panaszkodnak. Ilyenkor tavasszal pedig különösen szeretnek előjönni. Mi megoldás?

Energia feltankolása, avagy ints búcsút a tavaszi fáradtságnak és a téli zsírpárnáknak!

A tavaszi fáradtságot leginkább az okozza, hogy túl későn vagy egyáltalán nem váltunk étrendet tavasszal. A téli testes, fűszeres melegítő ételeket legkésőbb február végén érdemes egy sokkal könnyebben emészthető étrendre cserélni, melyek táplálják a testnedveket, frissítenek és tisztítanak.

A test tisztítása azért fontos ilyenkor tavasszal, mert télen a kevés mozgás és a tartalmas ételek miatt lerakódások alakulnak ki, illetve a vér nem tud megújulni. Ezek a lerakódások megjelenhetnek allergia, nátha, de akár túlsúly vagy kiütések formájában is. Ezeket a lerakódások olyan ételek maradékai, amiket a szervezet nem tudott megfelelően megemészteni és aztán kiválasztani. Ennek oka többféle lehet:

 1. Nem olyan ételeket eszünk, ami személy szerint nekünk megfelelő: pl. túl sok szénhidrát vagy zsír stb.
 2. Nem az adott évszaknak megfelelő ételeket esszük: télen túl sok hűtő ételt eszünk, tavasszal és nyáron túl nehezen emészthető alapanyagokat választunk, ősszel pedig nem váltunk melegítő étrendre és nyálkát kialakító alapanyagokat választunk

A lerakódások nyálka formájában halmozódnak fel és raktározódnak, némelyeknél zsírszövetet képezve, másoknál kiütések vagy allergiás tüneteket okozva. Ettől jobb megszabadulni, mert hosszútávon gyulladásos folyamatokat indít el a testben. A legjobb módszer erre az tavasszal, ha olyan alapanyagokat eszünk, amik oldják a nyálkát, és kivezetik a testből, emellett tisztítják a testet, frissítik és energiával töltik fel az egész szervezetet.

A táplálkozásunk legfőbb céljaként azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy tápláló, tehát energiát adó ételeket együnk, melyek egyrészt alkalmazkodnak az adott időszak hatásaihoz, másrészt számunkra személy szerint könnyen és jól emészthetőek, illetve hasznosíthatóak.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Tavaszi alapanyagok

A párolt zöld leveles zöldségek táplálják és tisztítják a vért, és energiával töltik fel a testet. Emellett hűtik a felfelé törekvő hőséget is, ami a stresszes hétköznapjainkban különösen fontos. A spenót, mángold és termesztett társaik mellett érdemes a vadon termő zöld leveles zöldségekre is odafigyelnünk, és integrálni az étrendünkbe a csalánt például, ami könnyen felismerhető és megtalálható mindenfelé. A csalán az egyik legerősebb vértonik és fantasztikusan tisztít. Készülhet belőle tea is, de legjobb, ha zöldségként fogyasztjuk. A csalán hatásáról és elkészítési módjairól itt olvashattok.

A keserű zöld salátafélék ugyancsak hűtenek, emellett pedig kivezetnek minden többletet: nyálkát és hőséget egyaránt. Fontos tehát, hogy rendszeresen fogyasszuk friss zöld salátaféléket, de ne magában önálló ételként, hanem köretként főtt ételek mellett. A kizárólag nyers ételekből álló étrend ilyenkor tavasszal túlságosan lehűti a testet, emellett pedig nagyon legyengítik az emésztőrendszert: ahhoz, hogy a test megfelelően meg tudja emészteni, fel kell melegíteni és tulajdonképpen a gyomorban megfőznie.

A csírák szerepe különösen fontos tavasszal, mert a zöldségekben szegény időszakban megfelelő megoldást nyújthatnak a hiányzó tápanyagok pótlására. A csírákban ugyanis koncentráltan és könnyen emészthető formában vannak jelen a testünk számára fontos tápanyagok és enzimek. A tavasz az 5 Elem rendszerében a Fa Elemhez tartozik, ahogyan a csírázó magok is. Ez a kezdet, a megújulás, a felfelé-kifelé törekvés időszaka. Felpezsdül az élet, így mi is egyre inkább mozgékonnyá válunk. Ezt az energiával teli és tevékeny állapotot lehet támogatni a csírák fogyasztásával: a csírák vitalitása által a magunkban lévő vitalitást táplálhatjuk.

Az aromás zöldfűszereket azért érdemes tulajdonképpen egész évben nagy becsben tartanunk a konyhában, mert segítik az emésztést, tehát mozgásba hozzák az emésztés folyamatát az aromásságuk  segítségével.

Könnyű tavaszi étrend szezonális alapanyagokkal, kevés hússal

4 óránként egyszerű fogások, étkezések között ne együnk:
főtt gabona + párolt zöldség + csírák + sok aromás zöldfűszer + hal / főtt vagy párolt hús / gomba / hüvelyes

 • kevesebb a hús
 • kevésbé fűszeres ételek
 • sokkal több zöldség
 • sok friss zöldfűszer
 • sok zöld leveles zöldség párolva
 • kevés nyers keserű salátaféle köretként
 • főtt gabonák és párolt zöldségek, illetve levesek adják az alapot
 • csírák
 • érdemes elhagyni, mert nyálkát termel: tejtermékek, cukor és édesség, készételek, tartósítószerek, chips, kolbász (nagyon sós), füstölt húsok, nutella, grillezett és olajban sült ételek stb.

Ha érdekesnek és hasznosnak találtad a cikket, oszd meg a barátaiddal, családoddal, hogy ők is tanuljanak és fejlődjenek.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This