Tányér: Lantos Judit Kerámia
Néha az alapanyagok kombinációjánál a színek vezérelnek. Imádom a spenót mélyzöld színét. Ehhez kerestem megfelelő kontrasztot. A narancs harsánysága jó ellenpontnak tűnt, és a spenót sötétzöldje mellett egyszerűen ellenállhatatlannak tűnt.
Az édesburgonya édes-földes íze, és krémesen puha textúrája amúgy is nagy kedvencünk. A spenót kissé fémes, direktségéhez kiválóan illik. Így hát kipróbáltuk együtt, és nem csak szép, hanem finom is.
A fűszerek kiválasztásánál is színek vezéreltek: az élénksárga kurkuma és a rikító narancshéj mellett a mélybordó borókabogyó mellett döntöttem.
Spenót édesburgonyával, borókabogyóval és kurkumával
4 személyre
- 2 édesburgonya (kb. 70 dkg), megmosva és (hájával együtt) felkockázva (Föld)
- 4 db borókabogyó, frissen mozsárban összetörve (Fém)
- 50 dkg spenót, alaposan megmosva és csíkokra vágva (Föld)
- 1 ek kurkuma, legjobb frissen reszelve (Tűz)
- 1 narancs frissen facsart leve (Föld, Fa) és frissen reszelt héja (Tűz)
- 1 tk só (Víz)
- 10 dkg dió, szárazon megpirítva (Tűz)
- 2 újhagyma, vékony karikákra vágva (Fém)
- Az édesburgonyát vágjuk falatnyi kockákra. Kevés alaplében vagy vízben a borókabogyóval együtt pároljuk puhára. Szedjük ki, és tartsuk melegen.
- A spenótot ugyanígy kevés folyadékon pároljuk meg. Miután összeesett, keverjük hozzá az édesburgonyát, és fűszerezzük kurkumával, újhagymával narancshéjjal és narancslével, sóval. Forgassuk össze, és melegítsük át.
- Szórjuk meg dióval.
Tálalás: Néhány szelet érlelt kecskesajttal vagy néhány kanál fűszeres lencseraguval a legfinomabb.