OTTHONI KOMPOSZTÁLÁS – beszélgetés Udvarnoki Tündével

2021. szeptember 03. | Interjú

Augusztusban pihentünk, töltődtünk, és most újra itt vagyunk – tele tervekkel az őszre. Sok fontos témát írtunk fel magunknak, amiről szeretnénk mindenképpen beszélni, és ezek egyre inkább a tudatos életmód teljes egészét felölelik – nem csupán az étrendünkről lesz szó. Természetesen az étrend továbbra is kiemelt szerepet kap, egyfajta központi szerepet tölt be – ahogyan a Föld Elem is az 5 Elem rendszerében, és nem véletlen, hogy az étkezés a Földhöz kapcsolódik. A kitekintéseink a konyhából azért fontosak, mert legtöbben azért vagytok itt, mert szeretnétek egészségesebbek lenni, vagy legalábbis jól érezni magatokat a bőrötökben. Az étrendünk azonban csak egy szelete a jóllétünknek, és sok más aspektusa van: mozgás, légzés, pihenés, érzelmeink rendezése, és nem utolsó sorban a környezetünkkel való kapcsolatunk. A természet körforgásához való kapcsolódás – pl. a szezonális étrenden keresztül – egy fontos állomás a harmónia megteremtéséhez vezető úton, mely megnyit minket arra a tápláló erőre, amit a természetből kapunk.

65 kg élelmiszerhulladékot fejenként

A szeptemberi kezdéshez egy igazán lelkesítő beszélgetést hoztunk. Udvarnoki Tündével találkoztam, akit a beltéri komposztálásról kérdeztem. Nagyon érdekes beszélgetés volt abból a szempontból, hogy itt szembesültem igazán a számokkal: Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten.” Bevallom őszintén, tudtam, hogy a komposztálás fontos, de valójában ez a beszélgetés döbbentett rá igazán, hogy mennyire. Nem voltam tisztában a kibodott ételhulladék mennyiségével, és kicsit le is taglózott a szám… Aztán Tünde arra is felhívta a figyelmünket, hogy nem csak az élelmiszerhulladék mennyisége megdöbbentő, hanem az is, hogy a kommunális szemétbe dobott szerves hulladékaink valójában nem bomlanak le, hanem összetömörítik őket, és a bomlás során káros gázok kerülnek a légkörbe. Ha valaki több mint tíz éve foglalkozik ezzel a kérdéssel, akkor szinte természetes, hogy megjelenik az igény benne, hogy megoldásokat kínáljon. Tünde évek óta tart workshopokat a komposztálásról, most pedig egy csodásan szép beltéri komposztálóval állt elő, amit hosszú hónapok alatt fejlesztettek le közösen keramikusokkal.

Az ételpazarlás egy olyan probléma, ami ellen közösen kell tennünk!

Tünde fő célja a komposztálás népszerűsítésével az, hogy drasztikusan csökkentsük az ételhulladékot a háztartásunkban.

„Az ételpazarlás egy olyan probléma, ami ellen közösen kell tennünk! Sokan-sokféleképpen!  Komposztálás a végső megoldás.

Ha szeretnénk változást elérni, akkor változtatni kell a fogyasztási/pazarlási szokásainkon. Ételhulladékhegyeken ülünk.

Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Fontos azonban elkülöníteni egymástól, a nem elkerülhető (például tojáshéj, csontok), a potenciálisan elkerülhető (pl.: almahéj, csirkebőr, kenyérhéj) és az elkerülhető élelmiszerhulladékokat (tárolási problémák miatt megromlott, vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszerek). Az utóbbi a teljes élelmiszerhulladék mennyiségének 48-49%-át teszi ki. Tehát egy főre vetítve, évente mintegy 32-33 kg élelmiszerhulladék keletkezik, ami tudatos fogyasztói magatartás esetén elkerülhető lenne. Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.”

Hogyan kezdjük el?

A beszélgetésben rengeteg hasznos infót megoszt velünk Tünde a komposztálásról: Hogyan kezdjük el? Mire érdemes figyelni? Mit lehet beletenni? Mire használjuk a kész komposztot?

A COMPOT beltéri agyag komposztálóról és a komposztálás fortélyairól Tünde folyamatosan oszt meg tudást a Facebook és az Intagram oldalán:

Instagram: https://www.instagram.com/compot.composter/
Facebook: https://www.facebook.com/compotcomposter/

Tünde online képzése bolygómentőknek a www.zolditok.hu oldalon:

Az esemény leírása: https://www.facebook.com/events/363755915275168/

Tünde beszélt egy hasznos applikációról, ahol a közösségi komposztáláshoz kereshetsz partnereket magadnak. Ez különösen városban élőknek lehet hasznos. Megnéztem, és Budapesten több regisztrált közösségi komposztálóhelyet is találtam: https://sharewaste.com/

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This