Előkészítés: 5 perc
Főzés: 30 perc
gluténmentes
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
Ezt a receptet azért szeretjük nagyon, mert bármelyik étkezésre bevetheted: reggelire, ebédre vagy vacsorára egyaránt pazar. Ráadásul gyorsan elkészül, és dobozolhatod is, ha másnap munkahelyi ebédként vinnéd magaddal.
Igazi tavaszi étel ráadásul, tápláló alapanyagokkal – sok zölddel és kecskesajttal. Válaszd azokat az alapanyagokat, amik számodra szezonálisan a legkönnyebben elérhetőek: spenót, csalán, mángold egyaránt jó megoldás lehet itt.
SPENÓT ÉS MÁS LEVELES ZÖLDSÉGEK HATÁSA
- A spenót, a többi zöld leveles zöldséghez hasonlóan legfőképpen a Vért táplálja. Nem csak vérszegénység esetén javasolt sok zöld leveles zöldséget, köztük sok spenótot enni, hanem minden Vér Hiányra utaló tünet esetén is: homályos látás, éjszakai vakság, fényérzékeny szemek, nyugtalanság, szédülés, száraz bőr, szem és haj, töredezett körmök, száraz széklettel járó szorulás esetén is.
- A tavaszi időszakban azonban mindenkinek nagyon jót tesz a spenót és a zöld leveles zöldségek fogyasztása, nem feltétlenül kell, hogy Vér Hiányunk legyen. Ilyenkor ugyanis a raktárainkat töltjük fel, hogy a Máj Vér tároló funkcióját tápláljuk, és ezáltal harmonizáljuk a működését. Ha van elég Vér, akkor az áramlás is megfelelő, a test pedig harmonikusan működik.
- A spenótnak magas vitamin és ásványi só tartalma: sok benne a K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin.
- A spenót hatása a kínai gyógyászatban: édes-keserű ízű, frissítő hatású
- vérszegénység, homályos látás, fényérzékenység, töredező körmök és haj, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, farkasvakság esetén táplálja a Vért, tonizálja a Máj Vért és a Szív Vért
- száraz bőr és nyálkahártya, nyugtalanság, diabetes, szomjúság esetén tonizálja a jint
- hasnyálmirigy gyenge működése esetén tonizálja a Máj és Lép Qit
- Vigyázva fogyaszd a spenótot, ha véralvadás gátló gyógyszert szedsz, mert a K1-vitamin tartalma csökkenti a hatását. Mértékkel fogyasszuk hasmenés esetén, és vesegyulladásnál pedig hagyjuk ki az étrendből.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Recept nyomtatása
KRÉMES KUKORICAKÁSA ZÖLDEKKEL ÉS KECSKESAJTTAL
gluténmentes
Hozzávalók
Kukoricakásához
- 1 liter víz
- ½ teáskanál só
- 2 babérlevél
- 20 dkg apró szemű kukoricadara
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj / vaj
Zöldséghez
- 20 dkg sárgarépa
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
- 4 szál újhagyma, megmosva és vékony karikákra vágva
- 2 cikk fokhagyma
- 15 dkg csalán / spenót, megmosva és felaprítva
- 15 dkg friss kecskesajt
- só
- 1 bio citrom frissen reszelt héja
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés
- A vizet forrald fel egy lábasban, tedd bele a babérlevelet és lefedve forrald 5 percig.
- Vedd ki a vízből a babérleveleket, sózd meg a vizet, és egy habverővel állandóan kavargatva öntsd bele lassan a kukoricakását. Kavargasd tovább, amíg újra felforr, majd vedd alacsonyra a lángot.
- Fedő nélkül főzd 20 percig alacsony lángon. Közben 1-2 percenként kavard meg.
- Vedd le a tűzről, öntsd bele és kavard el alaposan az olívaolajat, majd lefedve tedd félre.
- Egy serpenyőben melegítsd fel a másik adag olívaolajat, tedd bele a lereszelt répát, kavargatva párold 3-5 percig.
- Keverd hozzá az újhagymát és a fokhagymát, és lefedve párold tovább 3-5 percig.
- Add hozzá a csalánt / spenótot, és fedő alatt párold 2-3 percig, amíg a csalán/spenót összeesik.
- Morzsold hozzá a kecskesajt felét, és reszeld hozzá a citrom héjának felét. Keverd össze. Sózd ízlés szerint.
Tálalás
Tálkákba porciózd ki a kukoricakását, szedd rá a zöldséget, morzsolj rá még kecskesajtot, csorgass rá citromlevet, és reszelj rá kevés citromhéjat. Minden tányérra locsolj 1-1 evőkanálnyi friss, jó minőségű olívaolajat.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása