Ezzel a desszerttel garantáltan sikert arathatunk: telt ízével mindenkit levesz a lábáról. Kevés dolog kell hozzá, ami egyszerűvé teszi mind a bevásárlást, mind pedig az elkészítést. Abból a kevés dologból azonban próbáljuk a legjobbat megvenni. Az egyetlen szabály tehát: csakis kiváló alapanyagokat használjunk…
Csokipudingot gyakran szoktunk készíteni – vendégeknek is és csak úgy a magunk kedvéért. Gyorsan elkészül, általában van hozzá minden a konyhában, és gyermekkori vidám napokat idéz. Ráadásul jó alapanyagokból egy egészen kiváló pohárdesszertet készíthetünk, aminek semmi, de semmi köze nincs a gyermekkorunk zacskós pudingjaihoz. Vigyázat! Erősen addiktív! Főleg kókusztejjel… A kókusztej telt, lágy íze egészen éteri magasságokba emeli ugyanis ezt az egyszerű édességet.
A sós grillázst semmiképpen ne hagyjuk le a tetejéről. Gyorsan elkészül, csak egy kis odafigyelést igényel, hogy ne égjen meg. Ízével és állagával pedig elengedhetetlen kiegészítő: izgalmas kontrasztot alkot a pudig édes-teltségével és selymességével. Egy-két szelet vaníliás vajban párolt barackszelet pedig „a hab a tortán”…
Kókuszos csokipuding sós grillázzsal, vaníliás barackkal
4 személyre
- 1 dl kókusztejszín
- 2,5 dl víz
- csipet só
- 4 dkg pálmacukor vagy bármilyen más szilárd édesítőszer
- 1 kk vaníliaaroma (tiszta szeszben áztatott vaníliarúd kivonata) - helyettesíthető 1/2 vaníliarúd kikapart magjával
- 2 ek cukor nélküli kakaópor
- 1 ek keményítő 1 dl hideg(!) vízben feloldva
Grillázshoz:
- 1 maroknyi dió tisztítva és késsel felaprítva
- 4 ek cukor
- 1 tk só
Vaníilás barackhoz:
- 8 szelet barack
- 5 dkg vaj
- 1 rúd vanília
Csokipuding:
- A kókusztejszínt elkeverjük a vízzel. Felmelegítjük.
- A kakaót összekeverjük a cukorral, vaníliával, sóval és a forró kókusztejből hozzáadva 1-2 merőkanállal, simára keverjük.
- A simára kevert sűrű kakaós masszát a maradék kókusztejhez vegyítjük.
- A hideg vízzel kikevert keményítőt hozzáöntjük, és felforralva besűrítjük.
- Azonnal poharakba vagy csészékbe töltjük, és szervírozásig hagyjuk hűlni.
Sós grillázs:
- A diót megpirítjuk egy forró serpenyőben szárazon. Egy tányérra tesszük.
- A forró serpenyőben megolvasztjuk a cukrot, beleszórjuk a sót, és karamellizáljuk. Amikor elkezd barnulni, beleszórjuk a diót, és jól összekeverjük. Amikor sűrűsödni kezd kiszedjük.
- Hűlés közben apró darabokra törjük.
Vaníliás barack:
- A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a vaníliát.
- Megforgatjuk benne a barackot, és 2-3 perc alatt enyhén megpároljuk.
Tálalás: A kihűlt pudingok tetejére szórjuk a grillázst, majd az ugyancsak kihűlt barackokkal díszítve tálaljuk.