KÍNAI ASZTROLÓGIA 2021 DECEMBER – ideje, hogy pihenni térj

2021. december 13. | Blog

Rideg ez a tél – ideje, hogy pihenni térj!

Mára már 12 állatjegy, az 5 változási állapot és a yin-yang elv is közismert lett, bár ritkábban foglalkoznak velük egy közös rendszerként a „kínai horoszkópokról” szóló cikkek, jobbára különálló elemekként tekintik őket, valós tényezők (a természet, a világegyetem mozgatórúgói, amiket megtapasztalhatunk) helyett elvont, ezoterikus jelképekként. Az állatképek mögötti fogalmak ősi kínai elnevezései nem tényleges állatokra utalnak, hanem általában valamilyen fejlődési állomással, a világegyetem valamilyen változását fejezik ki. Az adott időszakra való felkészülést, ráhangolódást segíthetik elő.

A Gergely naptár szerint 2021. december 6-tól 2022. január 4-ig tartó Patkány havát az északi féltekén a „tél” középső szakaszaként tapasztalhatjuk meg. Ezek kozmikus évszakok, inkább a napfordulókhoz és a napéjegyenlőségekhez illeszkednek, nem pedig földrajzi-időjárási jelenségekhez, ezért térnek el a közismertebb évszakfelosztástól. Bolygónk decemberben közelebb kerül a Naphoz, melynek hatására a saját ereje, qije visszahúzódik, s az élet eleven változásai a felszín alatt, a mélyben zajlanak. Inkább raktározásról, erőgyűjtésről szól ez az időszak. A folyamatok elhúzódhatnak, nagyon lelassulhatnak, meg is állhatnak. Ezt tanácsos fokozatosan tenni, nem kapkodni, nyugalommal várni a megfelelő időzítésre.

Ám a Patkány hónap közepére esik a napforduló, ami a fény visszatérését képviseli: megjelenik a yang erő a yinben. Napi viszonylatban mindig a Patkány jelöli az éjfélt (kb. 23-01 óra közötti időszakot), amikor egészséges mélyen aludni, álmodni – de ez az új nap kezdete is. Annak van itt az ideje, hogy elengedd a régit s fogékonnyá válj valami újra, felkészülj az új lehetőségekre.

Különleges találkozások ideje lehet, a Patkány és a Bivaly vonzzák egymást. Egyszerre keltenek bizalmat egymásban, ugyanakkor meg is mérettetik a bizalmat: hajlamosíthatnak kételyekre, színfalak mögötti kapcsolati zűrökre. Tűz jegyekre van szükség, hogy a Fém megmunkálhatóvá váljon, de a tél közepén ez az erő nem hatásos, így ha nem kezdenek vele valamit, ha nem veszik használatba, a Fém hajlamos berozsdálni. Fertőzések, romlás, széthullás lehet általánosan jellemző, ami tavalyi évet is tükrözte olyan helyzetekben, ahol régóta nem történt változás. Kezeld, ápold a pengét, tedd használhatóvá! Merj alakítani a dolgaidon! Tevékeny változtatással dolgozd át magadban mindazt, ami elavult, nyers vagy kiforratlan!

Testileg érdemes egyelőre csak megfigyelned a jelentkező érzeteidet, tudomásul venni az állapotok alakulását, dolgok elmúlását, eltűnését. Kis lépésekkel, kényszer nélkül mozdulj, inkább csak készülj, engedd, hogy a dolgok természetüknél fogva megújuljanak. Szellemileg viszont lehetőség van jelentős tevékenykedésre, mélyen belül megélni a dolgokat. Önvizsgálat, önfejlesztés, elmélyült tanulmányok, elvonulás közben tapasztalt felismerések ideje ez a hónap. Ha testileg nyugodt, lelkileg nyitott, szellemileg tettre kész vagy, akkor ráérezhetsz, mikor és mit érdemes cselekedned egy helyzetben. Bölcsesség ébredhet, ami által felismerheted, hol és mikor válnak szabaddá az utak a haladásra.

Késztetést érezhetsz a mozdulásra, indulásra, határozott lépésekre a decemberben visszatérő yang erő hatására. Ez az ébredő életerő hatása, természetes. Ám akár egy böjt után, most sem helyénvaló túlzásokba esni. Tudatosan, éberen, figyelemességgel vezesd a cselekedeteidet: csak annyit tégy, amennyit a helyzet megkíván – se többet, se kevesebbet. Ezáltal a fokozatos gyarapodás természetesen bontakozhat ki, nem „csinálsz” akadályokat magadnak azzal, hogy meggondolatlanul, csapongóan vagy elhamarkodottan cselekszel.

Egy időszak hatása a születési képlet viszonylatában egyéni, személyes élményekben mutatkozik meg, mindenkinek mást jelent. Fontos tudatosítanod, hogy mind az öt változási állapot jelen van minden időszakban, ahogyan minden emberben is. Nem létezhet egyik sem a másik négy nélkül, mert egyetlen változási folyamat szakaszai. Egyetlen összetett változási rendszerről van szó, éppen ezért az „elemek” kapcsolata és kölcsönhatásaik a fontosak – ahogyan az emberi szervezet szervei is elevenen együtt működnek, nem önmagukban. Ami időszaktól és helyzettől függő, az az, hogy az egyes állapotokat miként használhatod: melyik lendületét ragadhatod meg könnyedén, melyiket jobb pihenni hagyni, melyik igényel támogatást és melyik korlátozást.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Hogyan változz együtt az idei Föld-Disznóhónappal?

Bár tényleges személyre szabott sorsfejtéssel lehet pontosabb képet kapni a hatásairól, a jegyek elemi összetevői mentén megfogalmazhatóak bizonyos kölcsönhatások. Képletedet elkészítheted ezzel az online alkalmazással (beállíthatsz magyar nyelvet; a szabad dátumválasztáshoz ingyenes regisztráció szükséges): https://chinesemetasoft.com/BaZi/Calculator

Az alábbiakban rövid útmutatásokat olvashatsz az öt változtató erő e havi használatához. Hajlamos vagy az adott erőt alkalmazni, ha a képletedben bővelkedik (ezt könnyen leolvashatod a hivatkozott alkalmazás segítségével) vagy nagy szükséged van rá (ez összetettebb kérdés, egy sorsfejtési alkalmon megvizsgálhatjuk, keress bátran). Érdemes a felsorolt napokra külön figyelni, mert ilyenkor a Természet hatóerőit elevenebben tapasztalhatod meg. Ráérezhetsz a Tűz, a Föld, a Fém, a Víz és a Fa személyes vonatkozásaira, így hatásosabb eszközökhöz nyúlhatsz az életvezetésedben. Ez persze önmagában még nem mutatja meg, hogy az adott erő kedvező vagy kedvezőtlen számodra. Rámutat azonban arra, hogy mikor használhatóbb, így mikor érdemes élni az általa kínált lehetőségekkel, változtatásokkal.

Fa – Félni nem vétek, nem cselekedni baj!

Tudatosítsd, hogy félelmeiddel miben korlátozod magad. Ismerd fel, mi váltja ki a félelmeket. Majd ismerd meg a félelmed tárgyát, hogy hatalmat szerezz fölötte. Cselekedj, hogy feloldd bénultságodat. Nem szégyen, ha félsz, de ha nem teszel semmit, akkor áldozat maradsz. 2021. december 20-21., 23., 2022. január 1-2. napokon megerősödik annyira a Fa, hogy felébressze benned a lendületet, céltudatosságot, kezdeményező hajlandóságot. Tisztázd magad előtt a célt és azt, hogy miért kezdtél bele abba, amit épp teszel, és akkor ésszel átláthatod a lehetőségeidet, a következményeket, a továbbvezető irányt, józanul választhatsz. Vedd figyelembe, hogy az is egy döntés, hogy nem lépsz és maradsz a helyeden. Amikor ezt tudatosan választod, az már nem félelem.

 
Tűz – Ragyogtasd fel benső értékeidet, és világossá válnak lehetőségeid!

Ahhoz, hogy egy ilyen dermesztő, rideg hatásból előnyt kovácsolj, Tűzre van szükség:

  • tudatosságra: ahelyett, hogy szórakoznál, szedd össze magad! Becsüld meg az értékeidet, bánj gondosan a tartalékaiddal.
  • cselekvésre: hagyd abba a halogatást, kezdd el gyakorlatba ültetni mindazt, amit tudsz, megvalósítani az elképzeléseidet!
  • világosságra: viselkedj őszintén, légy világos a közlésedben, világíts rá a dolgokra, ne köntörfalazz! Ahelyett, hogy külsőségekben keresed a fényt, belül gyújts világosságot!
 
Föld – Tudatosítsd tetteidet, erősítsd meg a szándékodat!

2021. december 7., 13., 16., 25., 28. napokon hangsúlyosabbá válik a Föld erő, így támogatást kaphatsz abban, hogy összeszedettebb légy, átgondoltan, nagyobb biztonságérzettel dolgozz a helyzeteiden, rendezettebbé tedd a körülményeidet, biztosabbá az alapjaidat, s elkezdj lassanként felépíteni valami újat.

 
Fém – Engedd el a múltat és a jövőt, légy jelen a jelenben!

A Fém túl éles lehet 2021. december 15., 18-19., 27-28. napokon, így ilyenkor a törekvések, célkitűzések, terjeszkedés, építkezés helyett vonulj vissza, belül dolgozz (oldd fel a zavaró érzéseidet, fedezd fel, mi hajt belülről), alapokat erősítsd, tisztázd és tartsd karban az eszközeidet. Az elidegeníthetetlen értékeidet tartsd szem előtt, s engedd el, ami már feleslegessé vált. Tudatosítsd, hogy mi az, amivel nap mint nap jobbá teheted mások életét és a sajátodat – és e felismerést ültesd át a gyakorlatba: cselekedj!

 
Víz – Válaszd azt az áramlatot, amelyik előrébb visz!

Higgy benne, hogy a legjobbat hozhatod ki magadból azzal, hogy a külső elvárások, normáknak való megfelelés, mások által rád erőltetett szokások betartása helyett a belső, elidegeníthetetlen értékeidre figyelsz. Ha Disznó jegy is van a képletedben, akkor e hónapban a lehetőségeid folyama vadul hömpölyög. Úgy maradhatsz nyeregben, ha egy józan cél mellett kitartasz, de szükség esetén irányt váltasz (a célt nem tévesztve szem elől). A legkisebb ellenállás mentén haladj tovább!

 

Írta: Hornyánszky Simon, sorsvezetési és fengshui tanácsadó

https://osvalo.hu/

Átfogóbb szemlélettel itt olvashatsz a minőségekről:

Fém-Bivaly lényegéről: https://osvalo.hu/a-fem-bivaly-alaptermeszete/

Patkány Víz lényegéről: https://osvalo.hu/osviz-gui-ren-eletvezetesi-hajtoerok/

Yang Fémről: https://osvalo.hu/eltokelt-igazsagharcos-geng-fem/

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This