HULLADÉKMENTES KONYHA – beszélgetés Kocsis Dórával

2020. november 20. | Interjú

A novemberi beszélgetőpartnerem a fenntarthatóság témaköréhez kapcsolódik: Kocsis Dórával beszélgettem, aki a Talpalatnyi történetek blog egyik alapítója. Férjével, Eduárddal a hulladékmentes utazás mellett az egyszerűségről, szezonális konyháról, hulladékmentes háztartásról, tudatosságról és lassabb életmód lehetőségeiről és előnyeiről írnak és beszélnek.

Dóri három legfontosabb irányelve a hulladékmentes konyhájában:

  1. Szezonális és helyi alapanyagokat használ: most almát, gyökérzöldségeket, karfiolt, káposztaféléket és efféléket vesz és abból főz. Ez azt is jelenti, hogy nem vesz déligyümölcsöket, messziről érkező zöldségeket, de kókuszolajat és nem helyben termő gabonákat (pl. quinoa) sem.
  2. Piacon veszi az alapanyagait, és mindig ugyanoda jár, így ismeri a kínálatot és az árusokat is.
  3. Dobozt, zsákokat, üveget visz magával a vásárlásaihoz: Ez azt feltételezi, hogy mielőtt elindul nagyjából átgondolja, hogy mit szeretne venni, és aszerint pakolja be a tárolóedényeket, amit megtölt a vásárláskor. Dóriék nem vesznek semmilyen csomagolt árut, ami sok olyan ételt kizár, ami sokszor nem is igazán egészséges – csipsz és társai –, ami jó trükk szerintem az egészségesebb étkezéshez is.

Hulladékmentes konyha

Dóri éppen egy olyan szakácskönyvön dolgozik, melyben a hulladékmentes konyhája mindennapjaiba enged bepillantást: az évszakokat követő vegetáriánus receptjei mellett megosztja a beszerzési forrásait, a zöldebb bevásárlás lehetőségeit, a tárolás fortélyait, a konyhai hulladékok felhasználási lehetőségeit. A könyve tavaszra várható, és nem csak azért várom nagyon, mert egy igazi hiányt pótol a receptes könyvek között, hanem azért is mert a háttérben egyműködések sora bújik meg: a lelkes és profi lánycsapat (fotós, szerkesztő-tervező, szakács), a hulladékmentes háztartás más képviselőinek vendégreceptjei is helyet kapnak. Ha szeretnéd nyomon követni a szakácskönyv születését, akkor itt találod a könyv bővebb leírását: ZEROWASTE KONYHA

Dóri a beszélgetésünkben beszélt a saját praktikáiról a konyhában, mesélt a hulladékmentes utazásairól, emellett nagyon örültem neki, hogy arról is beszámolt, hogy hogyan készíti el az utazásai során megismert recepteket itthoni alapanyagokból.  Ja, igen! Ezért is várom nagyon a szakácskönyvet: lesznek benne mexikói, grúz, ukrán receptek is – magyar alapanyagokból. Nagyon jó lesz!

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This