Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 2 óra
Húsos
Gluténmentes
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
Az egyik legfontosabb a főétkezések kapcsán az, hogy alkatunknak megfelelően állítsuk össze a tányérjainkat. Ez azért fontos, mert így valóban jóllakunk, és nem csupán eltelítődünk. Nagyon jó visszajelzés a saját testünk részéről, ha a főétkezésekkel sikerül jóllaknunk, és közben nem éhezünk meg. Az uzsonna és tízórai elsősorban a gyermekek számára fontos, mert sokkal kevésbé tudnak hosszú távon energiát tárolni mint mi felnőttek. Emellett „hevesebben” is élnek mint mi, akik jobban megtanultuk beosztani az energiáinkat. Megfigyelted már, hogy a gyerekek mindenhová futva közlekednek, hangosan beszélnek? Ez a gyermekkor Fa energiája, ami a növekedésben is nagy szerepet tölt be. Ezt tápláljuk a gyerekeknél a napi ötszöri étkezéssel.
Ebédre zöldség és fehérje
A legfontosabb dolog, amit érdemes kiemelnünk az ebéd kapcsán: mindenképpen figyelj rá, hogy legyen benne fehérje és sok zöldség – a zöldség ősztől nem nyersen, hanem párolva, pirítva vagy sütve. Bármilyen növényi fehérjét bevethetsz (hüvelyes, tempeh, tofu), de lehet ez tojás, hús vagy hal is. A lényeg, hogy az ebéded alapját a zöldség adja, amihez eszel valamilyen fehérjét, és még inkább figyelj oda erre, ha vegetáriánus vagy vegán vagy. Ha így éhes maradsz, akkor tehetsz mellé főtt gabonát, vagy magas szénhidráttartalmú zöldséget – pl. krumplit, édesburgonyát vagy sütőtököt.
Tipp:
Ha azt tapasztalod, hogy ebéd után elfáradsz és/vagy hamar megéhezel egy-egy étkezés után, akkor érdemes felülvizsgálnod, hogy eszel-e elegendő fehérjét és zöldséget. Sokszor a fáradtság oka az, hogy túl sok a szénhidrát a tányérunkon, vagy kizárólag szénhidrátot és fehérjét kombinálunk – tehát nincs elégendő zöldség. A fehérje lehet állati vagy növényi eredetű egyaránt: tojás, hüvelyes, hal, hús, de akár valamilyen jó minőségű sajt is, ez utóbbival ősszel és télen érdemes csínján bánni – különösen, ha hajlamos vagy felsőlégúti betegségekre.
Variációk gyors ebédre
Most az egyik kedvenc őszi-téli receptünket vettem elő, ami pár perc előkészítés után a sütőbe mehet, és hidegen is remekül felhasználható. A sült csirke helyett használhatsz ugyanezekben a variációkban főtt tojást, főtt hüvelyest, pirított tofut vagy tempehet, halat is.
Mi a hűvösebb napok beköszöntével szívesen kapcsoljuk be a sütőt akár hétköznapokon, mert egy tepsi zöldség vagy/és egy egész csirke nem igényel törődést. Ezeket a következő héten különbözőképpen variálva tálaljuk: salátaként vagy különbözőféle szendvicsek alapanyagaiként.
Hétvégi ráérős ebédhez: Bármilyen zöldségpürével, párolt zöldséggel zseniális.
Hétköznapi gyors ebédhez:
Saláta: A maradékot gyakran felaprítom falatnyi darabokra, és főtt gabonával, párolt zöldségekkel, sok zöldfűszerrel keverem össze. Kicsit olyan ez mint az olaszok panzanellája, csak kenyér és paradicsom nélkül – szóval teljesen más;), csak a hangulata hasonlít…
Szendvics: A maradékot szoktam hidegen szendvicsbe is tenni. Nálunk ez ritkán kenyéralapú, de abban is nagyon jó valamilyen zöldségpástétommal, zöldfűszerekkel, akár mustárral.
Az én szendvicsem…: Legtöbbször leforrázott káposzta- vagy mángoldleveleket csöpögtetek le, ebbe teszek valamilyen zöldségpástétomot, zöldfűszert és sült csirke darabokat vagy pácolt-pirított tufut, esetleg tempehet. Na jó, ez fura szendvics, de nekem szendvics… Jól csomagolható, könnyen szállítható, és kézzel fogyasztható – tehát minden feltételnek megfelel, amit elvárunk egy hétköznapi gyors ebédtől.
Tipp:
Miután elfogyott a sült csirke, a csontokból és a porcokból, bőrökből főzhetsz alaplevet, melyhez a receptet itt találod: tovább
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Recept nyomtatása
Egészben sült csirke
A receptet René Redzepi naplójában találtam évekkel ezelőtt, és azóta ez az egyik kedvenc sült csirke receptünk.
Hozzávalók
- 1 egész csirke, lehetőleg háztáji – inkább kisebb legyen, mint nagyobb
- 1 csapott evőkanál só
- 1 nagy evőkanál ghee / tisztított vaj / olívaolaj
- 2 bio citrom, nyolcfelé vágva (elhagyható, illetve több zöldfűszerrel helyettesíthető)
- 1 nagy csokor friss kakukkfű – én a citromillatú kakukkfűt szeretem itt használni, de a sima is jó
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 100⁰C-ra.
- Tisztítsd meg a csirkét – húzd ki a tokokat, ha van benne -, mosd meg, és szárítsd le.
- Kend be kívülről alaposan a zsiradékkal, majd kívülről és belülről egyaránt dörzsöld be sóval.
- A hasát töltsd meg a citromszeletekkel és a kakukkfűvel.
- Tedd a csirkét egy tűzálló tálba, és tedd a meleg sütőbe.
- Süsd 100⁰C-on 1 óra 15 percig.
- Ezután tekerd fel a sütő hőmérsékletét 200⁰C-ra, és süsd további 30 percig a csirkét.
- Végül 225⁰C-on süsd még 15 percig.
Erre figyelj oda:
- Alacsony lángon kezd (100⁰C-on), majd fokozatosan emeld a hőmérsékletet; végül magas hőfokon pirítsd át a csirkét, hogy a bőre szép piros legyen.
- Mindenképpen töltsd meg a hasát, mert különben a forró gőztől a hasában belülről is sül, és akkor megkeményedik a húsa. Ha nincs citromod, akkor tölts a hasába egyszerűen csak sok-sok zöldfűszert.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása