FÉM ELEM – 5 elem elmélet

2020. október 23. | 5 elem

FÉM ELEM

A Fém Elem egy nagyon érdekes és sajátos Elem az 5 Elem rendszerében, mely egy új kezdetet jelöl. A Fa Elem a kör elején a születés és újjászületés időszaka és a tavasz kapcsolódik hozzá. A Fém Elem viszont a kezdet és a vég határán egy olyan határmezsgye, ami egyszerre jelöli ki valaminek a végét és a kezdetét. Sokszor félelmetes is a Fém Elem az élessége és a határozottsága miatt.

KETTŐS TERMÉSZET

A Fém Elem kettős természetét akkor értjük meg leginkább, ha konkrétan a fémeket kezdjük el vizsgálni. Egy nagyon szilárd, nemes anyagról van szó, mely hő hatására megolvasztható és megmunkálható. Folyékony formájában képes bármilyen formát felölteni, viszont miután megszilárdul, az egyik legszilárdabb és legkeményebb anyaggá válik. A meleg hatására folyékony anyag, amikor kihűl, erőssé, merevvé és sokszor vágóan élessé válik. Ezeket a tulajdonságait mind fontos szem előtt tartanunk, ha mélyebben meg akarjuk érteni a Fém Elemet.

 

ÁTMENET, VÁLTOZÁSOK

A Fém Elem e kettős természete adja azt a sajátos tulajdonságát, hogy egyfajta határt jelöl ki, és a változások hírnöke. A Fém Elemű időszakok mindig változásokkal, átalakulásokkal járnak, amik egyaránt lelkesítőek és félelmetesek is egyben. Az évszakok közül az ősz tartozik ide, mely átmentet a nagyon meleg és aktív nyár és a hideg, lassú és befelé forduló, illetve sötét tél között. A változások azért töltenek el minket sokszor félelemmel, mert mindig sok ismeretlen dologgal járnak, hiszen sosem tudjuk ilyenkor, hogy valójában mi következik és mi vár ránk.

VISSZATÜKRÖZ, VÉGET VET

A fémes felületek sokszor olyan visszatükröződő felületeket képeznek, melyek tükörként mutatják meg azt, ami van. Ez a másik olyan tulajdonsága a Fémnek, mely nem teszi igazán barátságossá. Sokszor ugyanis olyan tükörképet látunk ilyenkor, melyet nem szeretnénk. A tükörkép ugyanis fájóan őszinte, és nem kímél senkit. A fémes felületek hidegek, és a visszatükröződéseik is sokszor inkább ridegen őszinték, mintsem kedvesek és behízelgőek. A sima, tükröződő felületüket, az őszinteségüket azonban a hasznunkra is fordíthatjuk: a tükörkép, és ezáltal a Fém Elem segít tisztába kerülnünk a helyzetünkkel, önmagunkkal. Szikáran és őszintén meg lehet látni a Fém Elem segítségével, hogy mi az, amire szükségünk van, és mi az, amitől jobb lenne megválnunk. Van tehát egy erősen tisztító, szelektáló hatása, amit nagyon jól kihasználhatunk az őszi, Fém Elemű időszakban. Ilyenkor gyakran támogatott is, hogy alaposabban megvizsgáljuk az életünket, a környezetünket, az élethelyzeteinket, és megváljunk attól, ami idejétmúlt, és nem szolgál minket többé. A tisztító hatása néha kéretlenül is megjelenik, és olyan dolgokat is elvesz ilyenkor, amire nem vagyunk felkészülve. A Fém vág, élesen odacsap néha, és gyakran fáj. Ez történik akkor is, amikor valami vagy valaki véget ér, megszűnik, elmegy, elhagy vagy elmúlik. A halál is ide tartozik, de valójában nem csak az élet végét, hanem minden végét a Fém Elem jelöli meg. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a vég mindig egyfajta kezdet is egyben: amikor véget ér valami, megválunk valamitől vagy valakitől, az új helyzetet teremt, és lehetőséget ad valami más számára. A változások és átalakulások ezért üresek és teliek egyszerre – itt is megjelenik a kettősség –: megszűnik valami, és ugyanakkor ott van a következő lehetőség is egyszerre.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

REND

A Fém Elemhez tartozik a tüdő és a légzés, és ez által a ritmus is, ami egyfajta rendezettséget és kiszámíthatóságot ad az életünknek. A légzés egy rendezett, szabályozott ritmusban zajló, önműködő tevékenysége a testnek, ami magától megtörténik. Ha vissza szeretnék tartani a lélegzetünket hosszú percekig, akkor sem tudjuk. A test automatikusan ellenáll. Megfulladni nem tudunk úgy, hogy befogjuk az orrunkat, mert ezt nem hagyja a szervezet.

A rend és rendezettség más formában is megjelenhet: a környezetünkben, a fejünkben, az érzelmi életünkben és a kapcsolatainkban is segít rendet teremteni a Fém Elem. Segítségével megvizsgálhatjuk, hogy mire is van szükségünk valójában. Tiszta, egyértelmű helyzeteket teremt a Fém, mely a változásokat, váltásokat is lehetővé teszi. Használd! Használd jól!

KAPCSOLAT A VILÁGGAL

A Fém Elem szervei a Tüdő és a Vastagbél, illetve ide tartozik a bőr felülete is. Ezek azok a szerveink, melyek a külvilággal való biztonságos kapcsolatot megteremtik. A légzés is egy ilyen kapcsolódás a világhoz, melyben a befogadás és az kiengedés egy jól meghatározott ritmusban zajlik. A vastagbél hasonlóképpen az elengedésért, a már nem használható kiválasztásáért felelős. Az analógiarendszerben a testi szinte lezajló folyamatok hasonlóképpen érzelmi és szellemi szinten is működnek: a Fém Elem segít megteremteni a kapcsolatot a külvilággal, mégpedig egy olyan biztonságos formában, ami egyszerre véd és megmutat minket. Az elengedés és kiválasztás pedig ugyancsak nem csupán testi szinten, hanem a környezetünkkel, kapcsolatainkkal, érzelmi szinten is egyaránt lezajlik.

 

Kérdések, amiket a Fém Elem segítségével könnyebben megválaszolhatsz:

  • Mire van szükséged?
  • Mi az, amitől most jobb lenne megválnod?
  • Van-e valami, amit szeretnél rendezni az életedben?

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This