ÉTRENDI IRÁNYELVEK A JÓ IMMUNRENDSZERÉRT

2020. szeptember 11. | Blog

ÉTRENDI IRÁNYELVEK ŐSZRE AZ ERŐS IMMUNRENDSZERÉRT

 

Az őszi étrendre való átállás leginkább azért fontos, hogy elkerüljük a tipikus őszi betegségeket – megfázásokat, gyakori fertőzőbetegségeket. Az őszi időszakot, ami az egyensúlyról szól, használjuk tudatosan az egészségünk egyensúlyának megteremtésére, mert ez lesz a legjobb alapja az erős immunrendszerünknek. Úgy is szokták emlegetni az őszt a klasszikus szövegekben, mint évszakot, mint a kiegyensúlyozó évszakot. Az ősz ugyanis a nyárban gyökeredzik és vezet minket a télbe: egy átmenetei időszak a nagyon meleg nyár (nagy Yang) és a hideg tél (nagy Yin) között. Segítsünk a testünknek a nagyon meleg nyárból átmenni a hideg télbe.

 

  1. Egyél egyre kevesebb nyers ételt, különösen, ha hajlamos vagy a náthás betegségekre. A nyers saláták és gyümölcsök jó szolgálatot tesznek a nyári nagy melegben, mert hűtik a testet. Minél hidegebb van, annál inkább igaz azonban, hogy túlságosan hűtő hatásúak. A hűtő ételek lehűtik az emésztőrendszert, és ezáltal sokkal nagyobb az esélye annak, hogy nyálka képződik a testben. A nyálka sokszor azért keletkezik, mert olyan ételeket eszünk, amelyeket a test nem tud hatékonyan megemészteni. Ez lehet rossz ételpárosítás, túlságosan hűtő étrend, túl sok tejtermék, sok cukor vagy sok finomított szénhidrát miatt.
  2. Egyél sok levest. A levesek könnyen emészthető ételek, mert melegítik az emésztőrendszert és a testet, az alapanyagok tápanyagtartalma így könnyen be tud épülni a testbe. A Hagyományos Kínai Orvoslás egyik fő szempontja az ételek tápértékéről: nem az táplál minket, amit megeszünk, hanem amit könnyen meg tudunk emészteni.
  3. Fogyassz meleg reggelit. Ha az emésztőrendszert reggel meleg étellel táplálod, akkor biztosan rendezi az emésztési problémáidat. A reggeli órákban (7-11 között) működik leghatékonyabban az emésztőrendszer, amit érdemes ilyenkor meleg reggelivel táplálni.
  4. Igyál meleg vizet és folyadékokat reggel és napközben. A meleg víz táplálja az emésztőrendszert. Különösen reggel, éhgyomorra nagyon jótékonyan hat. Meleg, és ez felmelegíti a gyomrot és a beleket, emellett pedig nincs semmilyen íze, ezért nem készteti munkára a test egyetlen szervét sem. Sokaknak abban is segít, hogy reggel megkönnyebbüljenek: a meleg víz átmelegíti és ürülésre készteti a beleket.

HASZNOS ALAPANYAGOK

  1. Egyél csípőset, de keveset vagy enyhét! A csípős íz a Fém Elemhez tartozó ősz saját íze. Azért hasznos, mert szétoszlatja az energiát és a Qit, emellett pedig melegít. A melegítő hatása által a külső hideg enyhíthető. A szétoszlató hatása pedig jól jön, ha nyálka problémáink vannak – ilyen például a nátha is.

FONTOS!

A csípős alatt az 5 Elem rendszerében nemcsak a csípős paprikát és a csilit értjük, hanem az enyhén csípős zöldségek és fűszerek is idetartoznak. Ilyen például a gyömbér, a hagymafélék, a fahéj, a szegfűszeg, a retek, a karalábé, a torma és a hagymafélék is.

  1. Minél hidegebb van, annál több húst ehetsz, mert melegít. Mindig kombináld sok zöldséggel, vagy/és főzd meg levesnek. Emellett ne feledkezz meg a halakról és a tenger más állatairól sem az étrendedben. Amikor manapság húsról beszélünk, általában mindig színhúst értünk alatta, és az állatoknak többnyire csak bizonyos részeit használjuk. Húsnak számít azonban minden belsőség és mirigy, valamint a velő is, sőt idetartoznak a csontok is, amelyekből hagyományosan levest szoktunk készíteni. A hús tápanyag-összetételét tekintve elsősorban fehérjeforrás, magas a vas-, cink- és B-vitamin-tartalma. A Hagyományos Kínai Orvoslás szemszögéből tekintve a húsokra, azt mondhatjuk, hogy a húsok elsősorban a melegítenek, ezért hidegebb időben jó szolgálatot tesznek.
  2. A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal harmonikusabban táplálnak. A káposztafélék, gyökérzöldségek, hagymafélék, a karfiol és a brokkoli sokkal jobb ilyenkor megfőzve vagy párolva, mint az uborkasaláta vagy a paradicsom.

 KERÜLENDŐ ÉTELEK ÉS ALAPANYAGOK

  1. Fogyassz kevés tejterméket, vagy hagyd el őket teljesen. A nyári melegben jólesik a joghurt, a túró és más frissítő tejtermékek. Minél inkább hidegre vált az idő, annál inkább érdemes ezeket elhagyni, vagy legalábbis csökkenteni. Alkatilag lehet, hogy neked jót tesz a joghurt, de ebben az esetben is használd ősztől inkább szószként vagy ízesítőként, például párolt zöldségre, ragukba vagy levesekbe.
  2. A déligyümölcsöket hagyd meg a délieknek, te pedig egyél lokálisan termesztett szezonális gyümölcsöket. A déligyümölcsök azért teremnek a trópusi éghajlaton, hogy az ott élőket kellemesen frissítsék és hűtsék. Ősszel és télen azonban túlságosan hideg van ahhoz, hogy tovább hűtsük a testet hűtő alapanyagokkal. Ezzel szemben a lokálisan termő gyümölcsök az adott éghajlaton pont olyan hatással vannak ránk, amire szükségünk van: ősszel melegítenek, emellett azonban a testnedveket is táplálják. Ezeket a hatásokat tovább erősíthetjük, ha kompótot készítünk, illetve megpároljuk a gyümölcsöket. Melegítő fűszereket is használhatsz, mert ezek még inkább segítenek a test melegítésében.

Tipp:

Használhatod a déligyümölcsöket ízesítőként. A narancslé és a citromlé leveseket, szószokat, édességeket nagyon jól harmonizál. Emellett a citrusok héja – feltéve, ha vegyszermentesen termesztették – jól oldja a nyálkát, ezért sok édességben ott a helye.

  1. Az olajban sült ételeket a világ minden táján szeretik, sajnos mégis fontos tudatosítani, hogy nem feltétlenül szolgálják az egészségünket.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This