EGÉSZSÉGES ÉTREND A HÉTKÖZNAPOKBAN

2016. február 14. | Blog

A tavaszt köszöntő évindító tisztítókúra lezárásaképpen két dologgal készültem. Egyrészt 8 pontban összefoglaltam, hogy mit érdemes megtartani a hétköznapokra az elmúlt egy hétből, melyek mindegyik egyszerű és igazából magától értetődő. Mégsem mindig csináljuk. Válasszunk ki 3 vagy 5 pontot, akár az összeset és tartsuk magunkat hozzá.

Egészséges étrend a hétköznapokban

  1. Szezonális alapanyagokból készítsünk az időjárásnak megfelelő ételeket. Nyáron több nyers ételt ehetünk kiegészítésképpen, és a frissítő és hűtő alapanyagokat részesítsük előnyben. Télen inkább a sült és hosszan főtt ételek kapják a főszerepet, illetve a melegítő fűszerek és alapanyagok kerüljenek előtérbe. Tavasszal együnk sok friss zöld növényt és csírát párolt zöldségek mellé, kevesebb húst, több gabonát és/vagy hüvelyest. Ősszel ne nagyon együnk tejtermékeket, mert nyálkát termelnek, és ilyenkor ezzel amúgy is gond szokott lenni. Emellett kezdjünk el átállni a melegítő étrendre, együnk konzekvensen meleg reggelit, sok levest, hosszan főzött ragukat tavaszig.
  2. Együnk gyakran levest, főzelékeket, ragukat.
  3. Az étkezésünk min. 1/3-a, némely esetben akár a fele is (időjárástól és alkattól függően) legyen zöldség, amit sütve, párolva vagy főzve illetve levesként fogyasszunk. Kiegészítésképpen, különösen meleg időben együnk nyers zöldségeket, salátákat.
  4. Együnk rendszeresen halat.
  5. Ha nem eszünk húst, ügyeljünk a megfelelő fehérjebevitelre! A növényi fehérjék közül a hüvelyeseket, gombát, magokat, dió és mogyoróféléket érdemes kiemelni. Az állati fehérjék közül pedig a tojás kiváló fehérjeforrás, a tejtermékekkel azonban érdemes óvatosan bánni: nem kell teljesen kizárni, de alkatunknak és az időjárásnak megfelelően válasszuk ki a formáját és a mennyiségét.
  6. Együnk kevesebb kenyeret, és az is legyen kovásszal készült.
  7. Ne fogyasszunk tartósított élelmiszereket.
  8. Fogyasszunk kevesebb sót és cukrot, és azt is természetes formában: finomítatlan kősót vagy tengeri sót vegyünk, cukorból is a nem finomítottakat részesítsük előnyben (muscovadó, finomítatlan nádcukor, kókuszvirág cukor, méz, juharszirup).
  9. Együnk gyakran természetesen fermentált ételeket: savanyú káposzta, miszó, jó minőségű szójaszósz, fermentált zöldségek, természetes erjesztéssel készült ecetek stb. 

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This