ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 20 perc
VEGÁN
HÚSOS OPCIÓVAL

Itt a tavasz, és ilyenkor nagyon vágyunk a friss ízekre, könnyebb ételekre, zöldségekre. Ugyan kibújtak már a zöldek a mezőkön, de a piacokon még nagyrészt a téli zöldségkínálat fogad minket: gyökérzöldségek, hagyma és káposzta, ami mellett fel-felbukkan a spenót is. Jobb helyeken csírákat is találunk, de a friss zöldekért egyelőre még ki kell zarándokolnunk az erdőbe. Mi ilyenkor gyakran kiruccanunk csalánt, gyermekláncfüvet, ibolyát, medvehagymát, salátaboglárkát szedni a közeli erdőbe, ahol napsütés és madárcsicsergés fogad minket délutánonként. Igazi felüdülés egy-egy ilyen séta. Ezek a friss zöldek és a csírák tavasszal megmentik a még zöldségekben kicsit szegényes időszakot, és felüdülést hoznak a tavaszi napokban.
SALÁTA
Ezúttal a csírák egy pirított kenyérkockákkal kevert salátába kerültek, amihez egy tartalmas, ízletes szószt kevertünk. A kenyérkockák kovászos rozskenyérből készültek, és nem csak a salátát dobták fel, hanem a napunkat is. Mi ritkán eszünk kenyeret, és ha van itthon, többnyire akkor is megszikkad a vége. Ilyenkor felkockázom, megpirítom, és általában egy ilyen vagy ehhez hasonló meleg salátába kerül. Ez a saláta az olasz panzanella egy újragondolt változata. Abba rendszerint friss paradicsom kerül - itt most szárított paradicsom van benne -, meg mindenféle más nyári alapanyag, amire az évnek ebben a szakaszában még csak vágyunk. Mi sokkal jobban szeretjük így a kenyeret, mint mondjuk krémlevesbe szórva krutonként. Próbáld ki!
Csírákat elég sok helyen lehet már kapni, de még jobb, ha saját magad készíted otthon. Pár nap, kis odafigyelés, és biztos a siker. Itt találsz egy leírást a csíráztatás menetéről és a csírák hatásáról: Csírák tavasszal: Miért, mikor és hogyan együnk és készítsünk csírákat?

5 elem magazin
Szezonális étrend és életmód az évkörön
4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám

RECEPT
CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL
Hozzávalók 4-6 személyre
- 3 szelet kovászos rozskenyér
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 25 dkg tofu / csirkemell
- 5 dkg csíra, átöblítve
- 10 db aszalt paradicsom (ha száraz, akkor 10 percre forró vízben áztatva), vékony csíkokra vágva
- 1 nagy csokor zöldfűszer: petrezselyemzöld, koriander, turbolya (akár vegyesen is)
Szószhoz
- 2 evőkanál szezám- vagy mandulakrém
- 2 evőkanál szűretlen almaecet / sherryecet / fehérborecet
- 1 cikk fokhagyma, lereszelve
- 1 teáskanál szezámolaj
- ¼ teáskanál só
- 1 dl meleg víz
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- A kenyeret vágd falatnyi kockákra, és keverd össze az olívaolajjal és a sóval.
- A tofut aprítsd 2×2 cm-es kockákra, és 1 evőkanál olívaolajjal, némi sóval keverd össze. Ha tofu helyett csirkemellet használsz, akkor azt serpenyőben pirítsd meg olívaolajon, és mielőtt elkészül, sózd meg.
- A kenyeret és a tofut terítsd szét egy tepsin egymás mellett, de külön kupacban.
- Tedd a sütőbe 10 percre. A kenyér ennyi idő alatt megpirul, vedd ki, a tofut tedd vissza, további 10 percre.
- Miközben sül a kenyér és a tofu, készítsd el a szószt: a szezám- vagy mandulakrémet keverd össze a fokhagymával, ecettel, szezámolajjal, ¼ teáskanál sóval, és önts hozzá meleg vizet.
- A tofut forgasd bele a szószba, majd keverd hozzá a kenyeret és az aszalt paradicsomot.
- Szórj rá csírát és zöldfűszert.
Szobahőmérsékleten tálald.