A STABIL IMMUNRENDSZER

2020. szeptember 03. | Blog

A STABIL IMMUNRENDSZER

Ebben a videóban a stabil immunrendszerről fogok beszélni, elsősorban arról, hogy hogyan függ össze a stabil immunrendszer az egész szervezet harmonikus működésével – többek között a jó emésztéssel. Az étrend kapcsán fontos aspektus a szezonális étrend, amely itt az az őszi étrendre való tudatos átállást jelenti. Az őszi étrendre való átállás leginkább azért fontos, hogy elkerüljük a tipikus őszi betegségeket – megfázásokat, gyakori fertőzőbetegségeket.

 

IMMUNRENDSZER

A hagyományos kínai orvoslásban az immunrendszer ereje azt jelenti, hogy a tested ellenállni tud a külső hatásoknak. Ha nem elég erős az immunrendszered, akkor a külvilág hatásaira érzékenyebben reagálhatsz: könnyebben megfázol, allergiás lehetsz, elkaphatsz betegségeket, vagy a nyári melegben könnyebben kaphatsz napszúrást.

A hagyományos kínai orvoslásban az immunrendszer olyan mint egy védőpáncél, ami körbeveszi a testet, illetve a belső szerveket is. Ezt nevezi a HKO Védő Qinek.

  1. A védő qi szabályozza a test belső hőmérsékletét: A nagyon melegben kinyitja a bőr pólusokat, ami által lehűti a testet, illetve hidegben pont az ellenkezője történik, összehúzódnak a bőr pólusai, hogy bent tudjon maradni a test melege, és a test így tudja tartani a saját melegét. Ezért van az, hogy télen nagyon hidegben nagyon ritkán szoktunk izzadni, csak akkor, ha valamilyen aktív tevékenységet végzünk.

  2. A hőháztartás szabályozása mellett a védő qi-nek az is a feladata még, hogy védje a testet a külső fizikai behatásoktól. Nem véletlen az, hogy a bőr – nemcsak a bőr pólusai – hanem maga a bőr és a testszőrzet is védő qihez tartozik, és az egyik eszköze arra, hogy a testet védje a külső hatások ellen. Biztos ismeritek, hogyha megvágjátok magatokat, akkor ezen a vágáson keresztül sokkal inkább fertőződhetünk – ezt le kell fertőtleníteni, be kell kötni – hogy azon keresztül ne tudjon behatolni semmilyen kórokozó a testbe. A bőr intakt felülete ugyancsak a test védelmét szolgálja, és hasonló feladata a védő qi-nek: hogy a kapcsolatot meg tudjuk teremteni a külvilággal egy zárt és védelmet nyújtó felületen keresztül.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This