Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
gluténmentes, lisztmentes
Ez a süti évek óta a kedvencünk, és sokszor viszem összejövetelekre, kirándulásra vagy akár ajándékba. Állandó a hümmögés, és sokszor kérik a receptet. Most olvasói nyomásra osztom meg ezt a receptet, amely a belső recepttárunkban évek óta fent van, mert felbukkant a közösségi médiában egy családi összejövetelen.
A belső recepttárunk a Szezonális Étrend Műhelyben elérhető, ahol 500+ recept található, és folyamatosan kerülnek fel az újak, általában havonta 4-8 új recept jelenik meg. Itt találod, ha érdekel: https://5elemes.hu/tanfolyamok/szezonalis-etrend-muhely/
Ez a süti nem a megszokott édesség: csokis, közben picit sós, és liszt nélkül készül - az alapja tahini, azaz szezámkrém, amitől kiadós. Egyszerre édes, picit sós, picit kesernyés, picit savanyú (ha teszel bele gyümölcsöt). Összetett, kiadós, kicsit bizarr és meglepő.
Többféle variációban készítem, gyümölcsökkel is kipróbáltam, és nagyon jól áll neki valamilyen savanykás gyümölcs (meggy, szeder, málna, ribizli (akár aszalva vagy cukormentes lekvárként). Amit semmiképpen nem jó kihagyni – bár lehet, hogy elsőre bizarrul hangzik - , a tetejére szórt só. Kevés dolog kell hozzá, nagyon gyorsan előkészíthető, és elronthatatlan.
Csokis szezámszelet - pici sóval, édesen
22 cm-es kerek formához
Hozzávalók
- 2 tojás
- 8 dkg finomítatlan nádcukor
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 25 dkg szezámkrém (tahini)
- diónyi kókuszolaj vagy más zsiradék a forma kivajazásához
Fűszerek
- ¼ teáskanál só + ¼ teáskanál só a tetejére szórva
- 10 szem zöld kardamom frissen őrölve / 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj
- 8 dkg étcsoki (80%-os), feldarabolva
Variációk
- 10 dkg málna vagy meggy / 1 teáskanál sűrű cukormentes szilvalekvár / 10-15 szem aszalt meggy
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Zsírozz ki egy 22 cm-es kerek formát – én itt egy vasserpenyőt használok, amit be lehet tenni a sütőbe.
- Keverd habosra a tojást a cukorral. Keverd hozzá a fűszereket: vaniliát, kardamomot, narancshéjat, sót – hagyd ki, amid nincs, vagy variáld kedvedre.
- Keverd a masszához a szódabikarbónát.
- Öntsd bele a tahinit (szezámkrémet), és ugyancsak keverd össze alaposan. Itt ne ijedj meg, ha a massza nagyon besűrűsödik, és csak kézzel tudod majd gyúrni – ez jó így.
- Keverd hozzá a felaprított csokoládé ¾-ét. Ha szükséges dolgozz a kezeddel.
- Tedd a masszát a sütőformába, nyomkodd bele és simítsd el a tetejét.
- Szórd rá a maradék csokit, és nyomkodd bele egy kanállal kicsit.
- Szórj a tetejére sót.
- Tedd a meleg sütőbe, és 160 fokon süsd 25 percig.
- Várd meg, amíg kihűlt, és vágd fel.
FONTOS! Csak hidegen szeletelhető, ezért mindeképpen várd meg, amíg teljesen kihűl!
TIPP
Remek bogyós gyümölcsökkel kiegészítve. Ehhez a masszához keverj 10 dkg bogyós gyümölcsöt: málnát, meggyet vagy néhány szem kimagozott szilvát vagy aszalt meggyet.
Próbáltam azt is, hogy a végén foltokban szétosztottam benne egy teáskanálnyi egészen sűrű szilvalekvárt, azzal is nagyon jó. A szilvalekvárt pici falatokban szétosztottam a massza tetején, és a kanál hátával belenyomtam és szétkentem egy kicsit.



