ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ:
15 perc
FERMENTÁLÓDÁSI IDŐ:
2×3 nap

Nagyon szeretek kísérletezni mindenfélével a konyhában. Lehet ez alapanyag, konyhai eljárás, fűszerezés vagy bármi más. A fermentálás vagy erjesztés az utóbbi 1 évben a konyhánk és a raktár egyik sarkát kibérelte magának. Most éppen a nyári nagy hőségre való tekintettel italokkal kísérletezek, melyek még számomra is meglepően frissítőek, üdítőek és az ízek legkülönfélébb irányaiba lehet kalandozni velük. Készült mostanában vaníliás-krémfröccs, almafröccs, alma-shrub (ejtsd: srab), és gyömbér fröccs, ami magában és gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel tovább erjesztve az egyik nagy kedvencünk lett. Bármilyen ízesítéssel remek üdítő ital készíthető belőle: gyümölcsökkel, fűszerekkel, gyógynövényekkel, teákkal egyaránt színezni és ízesíteni lehet vele. Igazi jó kis játékszer, ami kis odafigyelést ugyan igényel, de nagyon nagy törődést és időráfordítást nem.

FERMENTÁLT ITALOK HATÁSA
A fermentál italok valószínűleg a ma oly divatos szénsavas üdítőitalok ősei. A nagy különbség az, hogy ezekben az italokban természetes szénsav fejlődik, alacsony a cukortartalmuk, inkább savanykás ízűek, illetve probiotikumként működnek. A szénsavas üdítőitalokkal ellentétben tehát egészségesek, emellett pedig legalább annyira ízletesek, mint a hozzáadott szénsavval készült társaik. A természetesen fejlődő szénsav nem bánja a gyomrot, nem szárít, hanem sokkal inkább frissít és üdít.
Szénsavas üdítőitalok – hozzáadott szénsavval
- mesterséges szénsavval dúsítják, ami szárít és savas kémhatású
- magas a cukortartalmuk, illetve mesterségesen előállított édesítőszereket tartalmaznak
- mesterséges aromákat tartalmaznak
- különösen a gyomor nyálkahártyáját bántják
EZZEL SZEMBEN
Fermentált/erjesztett italok
- természetes szénsavat tartalmaznak, ami az erjesztési folyamat egyik terméke
- alacsony a cukortartalmuk, mert az erjedési folyamat felemészti a cukrot
- gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítjük
- probiotikus italok, melyek segítik az emésztést
- méregtelenítő hatásúak
- táplálják a testnedveket, szomjoltóak, belülről hidratálnak
- magas az elektrolit tartalmuk, melyek szabályozzák az izmok és inak működését, egyensúlyban tartják a testet, szabályozzák a test vízháztartását
- serkentik a vitaminok és ásványi anyagok beépülését a testbe
- starter-kultúra használatával készíthetőek vagy folyamatos „etetéssel” tarthatók életben, illetve a gyümölcsök, gyökerek felületén és a levegőben található vadélesztők segítségével indíthatók be
- a gyömbér- és a kurkuma-gyökeret gyakran használunk fermentált italok és ételek beindításához, mivel a felületükön sok vadélesztő tapad meg
- kumbucha- vagy kristálygomba – angolul gyakran SCOBY-nak nevezik, ami a Symbiotic Communities Of Bacteria and Yeats rövidítése (Baktériumok és élesztők szimbiózisban élő közössége)
ERRE FIGYELJ ODA
- Ha azt tapasztalod, hogy nem kezd el szénsav termelődni, tehát nem fermentálódik/erjed, akkor valószínűleg nem bio gyömbért használtál. A nem vegyszermentesen termesztett gyömbért kezelik, és így eltávolítják a felszínéről a vadélesztő-kultúrát.
- Ne használj klórozott vizet. Használj forrásvizet, szűrt vizet vagy jobb híján állott csapvizet. Ha kiengeded a csapvizet egy kancsóba, és hagyod néhány óráig állni, akkor elpárolod belőle a klór.
- Használj vegyszermentesen termesztett hozzávalókat. Ez egyrészt az egészséged szempontjából fontos, de a fermentálódás beindulását is befolyásolja. A vegyszerrel kezelt alapanyagok felszínén ugyanis elpusztulnak a vadélesztők, amik a fermentálódási/erjedési folyamatot elindítják. Ha tehát nem indul be az erjedési folyamat, elképzelhető, hogy ez az oka.
- A szénsav-képződés balesetveszélyes helyzeteket okozhat. Amikor elkészült a fermentált italod, zárd le az üveget, és tedd hűvös helyre. Minél hűvösebb helyen tárolod (pl. hűtő), annál inkább lelassul a szénsavképződés. Erre azért érdemes figyelni, mert ha nem hűtöd le eléggé az italod, akkor tovább képződik a szénsav, és az üveg kinyitásakor kilőhet. Ha nagyon elfelejtkezel róla, az üveg fel is robbanhat. Töltheted műanyag palackba, ami segít eldönteni, hogy mennyire szénsavas éppen az italod: ha enged a nyomásnak, akkor még hagyhatod. Ha azonban nyomásra nagyon kemény a palack, akkor mindenképpen engedj ki belőle szénsavat, mégpedig a palack óvatos felnyitásával. Én inkább az üvegpalackokat szeretem, és igyekszem gyakran ránézni, meglazítani a tetejét.
TIPP NYÁRRA
Ne igyál jéghideg italokat, mert ezek az első pillanatban ugyan jól lehűtenek, a következő pillanatban azonban épp az ellenkezőjét teszik. A hideg ital belülről lehűti a testet, és megnyitja a bőr pórusait. Ezért kezdünk el ilyenkor sokkal jobban izzadni, mint előtte. Mivel a test úgy érzékeli, hogy erősen lehűlt, kinyitja a bőr pórusait, hogy a kinti meleg által fel tudjon melegedni. A jéghideg italok tehát meglehetősen kontraproduktívak a nyári melegben. Nem csoda, hogy sivatagban élő népek poharaiban a forróságban is mindig meleg italokat találunk. Ők tudják, hogy a jéghideg italok nem jók a nagy forróságban.

5 elem magazin
Szezonális étrend és életmód az évkörön
4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám
GYÖMBÉRES GYÜMÖLCSFRÖCCS
Elkészítési idő:
- előkészítés: 2 x 20 perc
- fermentálási/erjedési idő: 2 x 3 nap
Gyömbér strater
- 1 l víz
- 2 púpozott evőkanál finomítatlan nádcukor vagy kókuszvirág-cukor
- 2 púpozott evőkanál frissen reszelt bio gyömbér a héjával együtt
- Keverd össze az összes hozzávalót egy üvegben. Az üveget fedd le egy sűrűn szőtt kendővel, és gumival szorítsd rá az üvegre. Tedd az üveget meleg, de nem napos helyre erjedni.
- Minden nap keverd meg, és minden nap keverj bele ismét 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál frissen reszelt gyömbért addig, amíg elkezd sok szénsav termelődni – ez kb. 2-3 nap, attól függően, hogy milyen meleg van.
- Amikor elég szénsavasnak találod a folyadékot – kb. 2-3 nap elteltével –, szárd le, és öntsd tiszta üvegbe. Tedd hűtőbe, hogy lelassuljon az erjedés, és így kevés szénsav termelődjön.
FELHASZNÁLÁS:
- Használhatod ezt a startert is üdítők készítéséhez: hígítsd fel 3x mennyiségű vízzel, és ízlés szerint ízesítsd lime-mal vagy citrommal.
- Készíthetsz belőle gyümölcsös frissítőt is, ha a stratert gyümölcsléhez kevered, és tovább erjeszted meleg helyen. Amikor úgy döntesz, hogy gyümölccsel vagy gyümölcslével ízesíted, vedd ki a hűtőből, és az alábbiak szerint járj el.

GYÖMBÉRES GYÜMÖLCSFRÖCCS
- 1 dl gyömbér starter
- 6 dl természetes, direkt préselt, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé
- 3-5 szem zöld kardamom, frissen mozsárban megőrölve
- 1-1,5 literes zárható üveg
- Keverd össze egy min. 1,5 literes üvegben a startert, a gyümölcslevet és a kardamomot.
- Zárd le szorosan az üveget, és tedd meleg, de nem napos helyre erjedni. Naponta ellenőrizd, és keverd meg
- Amikor megfelelően szénsavasnak találod, és az íze is megfelelő számodra – nem túl édes, mert felemésztődött benne a cukor, de nem is nagyon savanyú, mert nem erjesztetted túl sokáig –, szűrd le, és hűtőben tárold. A hűtve tárolás lelassítja a fermentálódási folyamatot.

FERMENTÁLT ALAPANYAGOK HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS SZERINT
A fermentálás vagy erjesztés ősi technika, ami a kínai konyha egyik legfontosabb alaptechnikája. A hagyományos kínai konyhában minden étkezéskor esznek fermentált alapanyagokat: zöldséget, szójaszószt, szójapasztát, szószokat, húsokat, halakat. Készítenek fermentált italokat is, melyek egyrészt a tartósítás céljait is szolgálják, másrészt pedig az ízek intenzitásának növelése is az erjesztés egyik fő célja. A fermentálódási vagy erjedési folyamat során baktériumok kezdenek felszaporodni, melyek probiotikumként táplálják az emésztőrendszert, segítik az emésztőrendszerben található baktériumkultúrák munkáját.
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.
