ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2*10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 30+25 perc
VEGETÁRIÁNUS
TEJMENTES ALTERNATÍVÁVAL
Rebarbara a régi kedvenc
A mai blogbejegyésben egy desszertet osztok meg, ami az elmúlt pár hétben besorakozott a régi kedvenceink közé. A rebarbarával tálalt vaníliakrém két külön és előre is jól előkészíthető részből áll, melyet kedvedre variálhatsz. A vaníliakrémet bármilyen más szezonális gyümölccsel tálalhatod az év során a későbbiekben: nagyon jól el tudom képzelni pár perc alatt átmelegített málnával, sárgabarckkal, de akár körtével vagy birsalmakompóttal is remek lehet. A rebarbarát nem csak édességként, hanem akár még húsok mellé kompótként is tálalhatod. Legjobban zsírosabb húsok mellé illik, mi sült kacsamellel szeretjük a legjobban. Mindkettő akár 1-2 nappal előre is elkészíthető, hűtőben remekül tárolható, így jó vendégváró is lehet.
REBARBARA – az újra felfedezett növény
A rebarbara számomra a tavasz egyik nagy sztárja. Divatos növénynek tűnik, de talán csak azért, mert nem mindenhol lehet kapni. Anyukám elbeszélései szerint a dédnagymama kertjében mindig volt rebarbara, és leginkább, süteményt, kompótot vagy lekvárt készített belőle. Nagy klasszikus a morzsás süti, melynek egy egyszerűbb és könnyedebb verzióját megosztottam a blogon pár éve. https://5elemes.hu/gyumolcsos-morzsas-edesseg-egesz-nyarra/
Azóta sem mertem rebarbarás receptet feltenni, mert úgy hallom nem nagyon kapható. Engem is ez a hiány buzdított, hogy ültessek a kertbe, de a termelői piacokon az elmúlt három évben gyakran találkozom rebarbarával. Általában idős nénik vagy haladó szellemű, biozöldségeket termelők standjainál lehet vele találkozni. Sajnos nálunk a rózsaszín verziója nagyon ritka – pedig gyönyörű –, de eperrel keverve szépen meg lehet színezni a zöld szárakat is.
SAVANYÚ, DE NEM KELL HOZZÁ SOK CUKOR
A rebarbara rendkívül savanyú növény, ezért cukor vagy méz nélkül nem igazán lehet ízletesen elkészíteni. Nagyon savanyú ugyan, de mégsem kell bele nagyon sok cukor: néhány ügyes, édeskés fűszerrel jól ellensúlyozható a fanyarsága, ami ráadásul a fő szexepilje, ezért nem is igazán érdemes elnyomni.
A rebarbarához legjobban illő fűszerek remekül ellenpontozzák a savanyú ízét, miközben jól támogatják a fűszeres fanyarságát: vanília, szárított narancshéj, kardamom, ánizs, friss gyömbér a legjobb hozzá. Ezek közül a fűszerek közül bármelyiket önmagában is használhatod, vagy kombinálhatod is őket.
5 elem magazin
Szezonális étrend és életmód az évkörön
4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám
SÜLT REBARBARA
A rebarbara sütését azért kedveltem meg, mert a főzéssel ellentétben így szépen megtartja a formáját – nem fő szét –, ezért sokkal szebben tálalható. Kombinálhatod eperrel, ami finoman aromássá és gyönyörű rózsaszínné varázsolja a rebarbarádat. Ehhez a félig megsült rebarbara közé szórj 15-20 dkg epret az utolsó 10 percre, és tedd vissza a sütőbe.
RECEPT
SÜLT REBARBARA ÉS VANÍLIAKRÉM
Hozzávalók 4 személyre
vegetáriánus
tejmentes alternatívával
SÜLT REBARBARA
- 40 dkg rebarbara (Fa), megmosva és 3 cm-es darabokra vágva (ha nem fiatal rebarbara-száraid vannak, tisztítsd meg: húzd le a vékony hártyát a száráról)
- 10 dkg finomítatlan nádcukor (Föld)
- csipetnyi só (Víz)
- Fűszerezéshez
- 1 teáskanál szárított és őrölt narancshéj (Tűz)
- ½ teáskanál ánizsmag (Fém)
- 10 szem kardamom, a hüvelyeiből kifejtve és frissen megőrölve (Fém)
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Egy tűzálló tálban – például jénaiban – keverd össze a hozzávalókat. A fűszerek közül válaszd ki azokat, amiket szeretsz. Akár egyfajtát is választhatsz, de ha mind a hármat használod, úgy is finom lesz.
- Tedd a rebarbarát a meleg sütőbe, és 200°C-on süsd 30 percig. Akkor készült el, ha puha, enged egy kevés levet, de nem esik még szét.
VANÍLIAKRÉM
- 3 dl zsíros tejszín / kókusztej (Föld)
- 3 tojás sárgája (Föld)
- 3 dkg cukor (Föld)
- 1 vaníliahüvely kikapart magjai / 2 teáskanál vaníliakivonat (alkoholos) / 1 csapott teáskanál őrölt vanília (Fém)
- csipetnyi só (Víz)
- 1 csapott evőkanál keményítő (Föld)
- A sütőt állítsd légkeverésen 170°C-ra (vagy 190°C-ra sima sütőfunkcióban, ha nincs légkeveréses sütőd).
- A tojás sárgáját keverd ki habosra a cukorral és a vaníliával, majd keverd szép simára a keményítővel is.
- Öntsd hozzá fokozatosan a tejszínt / kókusztejet. Egy meglehetősen híg masszát kapsz, amit vízgőzben sütünk készre. Ehhez öntsd a masszádat egy 17-20 cm széles kerek, hőálló formába.
- Egy tepsi alját 1 cm magasan tölts meg forró vízzel, és állítsd bele a hőálló formádat úgy, hogy ne érjen a vízbe a sütőformád. Én egy tepsit és egy vasserpenyőt használok ehhez.
- Tedd a meleg sütőbe, és süsd 25 percig. A massza ezidő alatt megszilárdul.
- Vedd ki a sütőből, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.Tálald a szobahőmérsékletű vagy langyos rebarbarával vagy bármilyen más gyümölccsel.