2020. október – Fém-Patkány év, Tűz-Kutya hónap

2020. október 16. | Blog

Gergely-naptárban 2020. október 7. – november 5. keleti időszemléletben a Fém-Patkány év Tűz-Kutya hónapját tükrözi.

A Kutya alapvetően Föld jellegű jegy, így medret ad az évi Patkányból adódó Víznek, az őszvégi mértékletes Tűz pedig beragyogja a folyamatot, finoman megmunkálva a Fémet. A Kutya kemény, szilárd jellege biztosságot tükröz, amely között halad a Patkány Vize, akár egy hegyi folyó; az évi Fém gondoskodik róla, hogy mindig utat találjon az áramlása, ne zárják el falakként a sziklák. Olyan időszak ez, amikor az eltökélt szándéknak és a becsületes, lelkiismeretes munkának megmutatkozik az eredménye. A természetben mostanában megtapasztalható folyamatok – érett gyümölcsök őszi lehullása és szétesése – kifejezik a kapcsolatok elszakadását, a dolgok szétvál(aszt)ását, az elengedés képességét, s ezáltal a hiteles kapcsolatok kialakításának lehetőségét. Ugyanakkor a változó erők összjátéka azt is jelképezi, hogy ha jól időzítesz, a dolgok az öledbe pottyanhatnak, akár a fáról a gyümölcs. Vagy a hegyről alázúduló vízesés, amely elhozza az év során érlelődött, s most leszüretelhető lehetőségeket.

Ne várd el viszont, hogy minden magától megy majd.

Ne várd el viszont, hogy minden magától megy majd. Készülj fel az eseményeidre, tekints előre és becsüld meg, használd helyesen, amivel rendelkezel. Fontos, hogy érzéki élvezetek, vágyak ne tántorítsanak el, ne tereljenek el a hiteles kapcsolatok felismerésétől és kialakításától. A pillanat varázsa megismételhetetlen élményt, ám látszólag kecsegtető, valójában röpke szeszélyt is rejthet. Egyre közeledik a tél, ez a hónap az utolsó a yangok közül, mielőtt a yin erő teljes mélységével és nyugalmával érvényesülne. Ezért arra tanít, hogy tartsunk ki, külső tevékenykedések helyett inkább belső munkával őrizzük a fényt, a meleget, mielőtt a sötétség és a hideg kiteljesedik a természetes körforgásban. Hogy aztán a téli napfordulóval felkészülten élhessük meg a fény visszatértét, a yang erő feléledését, és megújulhasson az éves ciklus személyes szinten is. Érdemes számolni a hosszabb távú következményekkel, nem rögtön beleegyezni, elfogadni a felkínált lehetőségeket. Tölts elegendő időt magadban is, figyelve a benső érzéseidet, hallgass az ösztöneidre, hogy felfedezd valódi lényegedet, letisztázd, helyreállítsd a kapcsolatot önmagaddal.

Napi viszonylatban mindig a Kutya jelöli az estét (kb. 19-21 óra között), a napnyugta utáni csöndes megnyugvás és a vacsora emésztésének időszakát. Ez nem annak az ideje, hogy új dolgokba kezdj. Ha ilyenkor belevágsz valamibe, ami merőben új, az elégedetlenséget szülhet, mert nincs elég eleven erő a tisztességes befejezéséhez, megvalósításához (elégtelen a yang erő). Inkább a pihenés, az olvasás, a meghitt beszélgetések ideje ez.

Az időszakban felbukkanó hatások a születési képlet viszonylatában egyéni, személyes élményekben mutatkoznak meg, mindenkinek mást jelentenek. Fontos tudatosítanod, hogy mind az öt változási állapot jelen van minden időszakban, ahogyan minden emberben is. Nem létezhet egyik sem a másik négy nélkül, mert egyetlen változási folyamat szakaszai. Egyetlen összetett változási rendszerről van szó, éppen ezért az „elemek” kapcsolata és kölcsönhatásaik a fontosak – ahogyan az emberi szervezet szervei is elevenen együtt működnek, nem önmagukban. Ami időszaktól és helyzettől függő, az az, hogy az egyes állapotokat miként használhatod: melyik lendületét ragadhatod meg könnyedén, melyiket jobb pihenni hagyni, melyik igényel támogatást és melyik korlátozást.

Hogyan változz együtt az idei Tűz-Kutya hónappal?

Bár tényleges személyre szabott sorsfejtéssel lehet pontosabb képet kapni a hatásairól, a jegyek elemi összetevői mentén megfogalmazhatóak bizonyos kölcsönhatások. Képletedet elkészítheted ezzel az online alkalmazással (beállíthatsz magyar nyelvet; a szabad dátumválasztáshoz ingyenes regisztráció szükséges): https://chinesemetasoft.com/BaZi/Calculator

Az alábbiakban rövid útmutatásokat olvashatsz az öt változtató erő e havi használatához. Érdemes a felsorolt napokra külön figyelni, mert ilyenkor a Természet hatóerőit elevenebben tapasztalhatod meg. Ráérezhetsz a Tűz, a Föld, a Fém, a Víz és a Fa személyes vonatkozásaira, így hatásosabb eszközökhöz nyúlhatsz az életvezetésedben. Ez persze önmagában még nem mutatja meg, hogy az adott erő kedvező vagy kedvezőtlen számodra. Rámutat azonban arra, hogy mikor használhatóbb, így mikor érdemes élni az általa kínált lehetőségekkel, változtatásokkal.

Ha szeretnél minden hónapban olvasni róla, hogy az 5 Elem hogyan hat az egyes hónapok során, mire érdemes figyelned, illetve milyen hatásokat hogyan ellensúlyozhatsz, akkor az 5 Elem magazinban ezt megteheted. Hornyánszky Simon minden hónapban elemzi az időszak sajátosságait, és javaslatokat is tesz a havi cikkeiben arra, hogy hogyan érdemes hozzáállni az az időszakhoz. 

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Fa – Tekints előre, készülj a jövődre!

Az ősz végi időszak tanítása az, hogy azzal foglalkozz, amivel tudsz dolgozni, amit kézben tudsz tartani, amivel előrébb jutsz! Ha olyasminek szenteled a figyelmedet, energiádat, idődet, ami egyáltalán nem működik számodra, akkor valami értékes, működő dologtól veheted el a lehetőséget a megvalósulásra. Amikor valamit szeretnél, de mégsem működik, az azért van, mert a vágyott kimenetel kívül esik az itt és most Rád érvényes kereteken, esetleg cselekedeted nincs összhangban az itt és most érvényes valósággal.

Tűz – Őrizd az Élet melegét!

Októberben a Tűz visszahúzódik a kandallókba, a lámpásokba, nem jellemzőek a verőfényes nappali melegek. Így még nagyobb kincset jelent, ha a meleg időről időre átjárhatja az őszi hidegben meggyötört tagjaidat. Az évi Patkány azonban elejét veszi a régi lángok újbóli fellobbanásának, így kockázatos lenne ezt az erőt használni, jobb inkább belül őrizni, amiben a Kutya segít is, nem hagyja kihunyni, de felélni sem. Melegítsd és mozgasd át magad azokon a napokon, amikor a napi erők táplálják a Tüzet (2020. október 14-15., 17., 29., 31.), hogy éberen, frissen nézhess elébe azoknak a lehetőségeknek, amelyeket a hónap áramlatai hoznak!

Föld – Használd bölcsen az erődet!

  1. október 7., 10., 13., 16., 19., 22., 25., 28., 31., november 3. napokon erős a Föld. Használd bölcsen a lehetőségeket, amelyeket e hónapban kapsz, hogy helyes mederbe tereld csapongó érzelmeidet, gondolataidat. Rendszert, következetességet adhatsz most a dolgok szabad folyásának, ami segít boldogulni a kockázatokkal és eljuttat a megvalósításokhoz. Ha túl mereven, erősködően állsz a helyzetekhez, akkor önmagad elé állíthatsz felesleges korlátokat. Vedd észre, hogy mikor vagy olyan helyzetben, hogy biztonságra törekvés okán külső körülményektől teszed magad függővé, ahelyett, hogy saját rátermettségedbe vetnéd a bizalmadat. Halld meg, mit súg az ösztönöd, a szimatod, a szíved, a megérzésed, és figyelmes léptekkel indulj el annak mentén – ahogy egyre finomodik a kapcsolatod önmagaddal, úgy használhatod ezt a benső iránytűt egyre gyakorlottabban.

Fém – Éberség itt és most!

Tudatosítsd, hogy a jelen helyzet alapvetően jó és a fejlődésedet szolgálja. Képes vagy együttműködni vele, igazodni a feltételekhez anélkül, hogy feladnál magadból bármit is, anélkül, hogy önkényesen befolyásolnád az eseményeket, magyarázkodásból történeteket szőnél köréje. Amikor felhagysz azzal, hogy félelemből cselekedj, és beavatkozó irányítás helyett szemlélődő figyelmet alkalmazol, ráérezhetsz arra, hogy mit kíván tőled a helyzet. Kerüld a kártékony versengést, sietséget, kényszerű erőltetést. Figyelmedet tartsd a jelenben. Remények és félelmek elengedésével megnyílhatsz a helyzet alapvető lényege előtt, és annak megfelelően igazíthatod lépteidet, így a legkisebb ellenállás mentén haladhatsz.

Víz – Keresd a szabad áramlás útját!

  1. október 8., 11-12., 23-24., 20., valamint november 1. és 4-5. napjain erős a Víz

Alapvetően a Föld most rendezett, biztonságot nyújtó medret biztosít a Víz áramlásához, így a megvalósítások gördülékenyen követhetik egymást. Foglalkozz azzal, ami határozottan megy, ami felébreszti és fenntartja a lelkesedésedet. Így sikerélményeket gyűjthetsz be, amikre támaszkodva az elakadásokon is könnyebb túljutnod. A Földben erős napokon (lásd fentebb) inkább szellemi tevékenységekre helyezd a hangsúlyt, melyeket esténként is végezhetsz, így a haladásod nem törik meg. Vízben erős napokon pedig törekedj az összeszedett, megfontolt cselekvésre – tudd, mit akarsz, legyen világos a cél és az út is.

 

Írta: Hornyánszky Simon, sorsvezetési és fengshui tanácsadó

Ha szeretnél tanulni Simontól, akkor most jelentkezhetsz a tanfolyamára:

https://osvalo.hu/tanfolyam/

Ha szeretnél minden hónapban olvasni róla, hogy az 5 Elem hogyan hat az egyes hónapok során, mire érdemes figyelned, illetve milyen hatásokat hogyan ellensúlyozhatsz, akkor az 5 Elem magazinban ezt megteheted. Hornyánszky Simon minden hónapban elemzi az időszak sajátosságait, és javaslatokat is tesz a havi cikkeiben arra, hogy hogyan érdemes hozzáállni az az időszakhoz. 

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This