ZÖLD LEVELESEK GYÖMBÉRMÁRTÁSBAN – gyorsan és egyszerűen

2022. április 22. | Receptek

Tavasz van, ráadásul most a változékonyabb fajtából.

Tavasz van, ráadásul most a változékonyabb fajtából. Nem kevés bizonytalansággal az életünkben – tegyük még ezt is hozzá. Ilyenkor különösen érdemes odafigyelni az étrendünkre, ami alapot ad, stabilitást teremt. Ha teheted, ne hagyj ki étkezéseket. Az emésztőrendszer – a Lép és a Gyomor – a kínai gyógyítás szerint a Közép – meghálálja, ha rendszeres étkezésekkel, szezonálisan, jól táplálod. Egy olyan középpontot ad, amire támaszkodni tudsz.

Amire ilyenkor tavasszal érdemes odafigyelni:

Egyél sok zöldséget, készítsd el egyszerűen párolva vagy wokban: szárzeller, káposztafélék, zöld leveles zöldségek, zöldhagyma

Tápláld a magad zöld leveles zöldségekkel – ez ilyenkor a májnak különösen jót tesz: spenót, sóska, mángold, pok choi, madársaláta, téli porcsin, enyhén csípős ázsiai levélzöldségek (mizuna, takana, mustárzöld stb.), csalán, tyúkhúr - ezekhez az alapanyagokhoz rengeteg receptet találsz a blogon, ha beírod a keresőmezőbe;)

► Használj sok-sok zöldfűszert: petrezselyemzöld, snidling, koriander

► Egészítsd ki az étrended gombákkal, algával, hús helyett egyél inkább több halakat és belsőségeket, de ne feledkezz meg a főtt gabonákról sem.

► Könnyű és tápláló ételeket készíts: levesek, főzelékek, párolt ételek, halak, gabonakásák könnyű testérzetet adnak, mégis jóllaksz tőlük.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEK GYÖMBÉRMÁRTÁSBAN

(vegán, gluténmentes)

 

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg zöld leveles zöldség, akár vegyesen: mángold, mizuna, pok choi, takana
  • 1 csapott teáskanál só a főzővízbe

Szószhoz

  • 3 vékony szelet (kb. 2 gramm) gyömbér, egészen apróra felvágva vagy lereszelve
  • 1 evőkanál szójaszósz vagy 1 mokkáskanál miszó vízben feloldva
  • 1 evőkanál bor- vagy almaecet (lehet rizsecet is, ha van otthon)
  • 1 evőkanál jó olaj (olíva vagy szezámolaj)

 

Elkészítés

  1. Készítsd elő az alapanyagokat
    Mosd meg alaposan többször a zöld leveles zöldségeidet.
    Tisztítsd meg a fokhagymát, és aprítsd fel a gyömbérrel együtt.
  2. Keverd ki a szószt
    Keverd össze a hozzávalókat egy csészében, és tedd félre.
  3. Főzd meg a zöldséged
    Forralj vizet, majd miután felforrt tegyél bele 1 csapott evőkanál sót. Tedd bele a zöld leveleseket, és 2-3 percig főzd.
    Szűrd le, és öblítsd le hideg vízzel, hogy ne főjön tovább és szép zöld maradjon.
    Alaposan csöpögtesd le, és nyomkodd ki belőle a vizet.
  4. Tálald és keverd össze
    Öntsd a spenótra a szószt, és alaposan keverd össze. Frissen, melegen tálald.

 

Tálalás

  1. Nagyon jó hal köreteként: Mi leggyakrabban halat szoktunk hozzá készíteni – pl. egészben sült pisztrángot, vagy papírban párolt harcsát.
  2. Levesbetétként is szoktam használni a maradékot. Sőt, szoktam eleve többet is készíteni, hogy maradjon a másnapi leveshez Ehhez melegítek alaplevet, ebben megfőzöm a rizstésztát, és a legvégén belekeverem a zöldeket. Kész is a leves, csak ízesíteni kell egy kicsit sóval és szójaszósszal általában.

Tálalás

  • Főételként tálalhatod tejföllel, görög joghurttal, egy szelet pirítóssal.
    Köretként remek hal mellé – mi harcsát vagy pisztrángot szoktunk mellé sütni.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This