Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 10 perc
Gluténmentes
Vegán
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
Tavasz van, ráadásul most a változékonyabb fajtából.
Tavasz van, ráadásul most a változékonyabb fajtából. Nem kevés bizonytalansággal az életünkben – tegyük még ezt is hozzá. Ilyenkor különösen érdemes odafigyelni az étrendünkre, ami alapot ad, stabilitást teremt. Ha teheted, ne hagyj ki étkezéseket. Az emésztőrendszer – a Lép és a Gyomor – a kínai gyógyítás szerint a Közép – meghálálja, ha rendszeres étkezésekkel, szezonálisan, jól táplálod. Egy olyan középpontot ad, amire támaszkodni tudsz.
Amire ilyenkor tavasszal érdemes odafigyelni:
► Egyél sok zöldséget, készítsd el egyszerűen párolva vagy wokban: szárzeller, káposztafélék, zöld leveles zöldségek, zöldhagyma
► Tápláld a magad zöld leveles zöldségekkel – ez ilyenkor a májnak különösen jót tesz: spenót, sóska, mángold, pok choi, madársaláta, téli porcsin, enyhén csípős ázsiai levélzöldségek (mizuna, takana, mustárzöld stb.), csalán, tyúkhúr - ezekhez az alapanyagokhoz rengeteg receptet találsz a blogon, ha beírod a keresőmezőbe;)
► Használj sok-sok zöldfűszert: petrezselyemzöld, snidling, koriander
► Egészítsd ki az étrended gombákkal, algával, hús helyett egyél inkább több halakat és belsőségeket, de ne feledkezz meg a főtt gabonákról sem.
► Könnyű és tápláló ételeket készíts: levesek, főzelékek, párolt ételek, halak, gabonakásák könnyű testérzetet adnak, mégis jóllaksz tőlük.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Recept nyomtatása
ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEK GYÖMBÉRMÁRTÁSBAN
(vegán, gluténmentes)
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg zöld leveles zöldség, akár vegyesen: mángold, mizuna, pok choi, takana
- 1 csapott teáskanál só a főzővízbe
Szószhoz
- 3 vékony szelet (kb. 2 gramm) gyömbér, egészen apróra felvágva vagy lereszelve
- 1 evőkanál szójaszósz vagy 1 mokkáskanál miszó vízben feloldva
- 1 evőkanál bor- vagy almaecet (lehet rizsecet is, ha van otthon)
- 1 evőkanál jó olaj (olíva vagy szezámolaj)
Elkészítés
- Készítsd elő az alapanyagokat
Mosd meg alaposan többször a zöld leveles zöldségeidet.
Tisztítsd meg a fokhagymát, és aprítsd fel a gyömbérrel együtt. - Keverd ki a szószt
Keverd össze a hozzávalókat egy csészében, és tedd félre. - Főzd meg a zöldséged
Forralj vizet, majd miután felforrt tegyél bele 1 csapott evőkanál sót. Tedd bele a zöld leveleseket, és 2-3 percig főzd.
Szűrd le, és öblítsd le hideg vízzel, hogy ne főjön tovább és szép zöld maradjon.
Alaposan csöpögtesd le, és nyomkodd ki belőle a vizet. - Tálald és keverd össze
Öntsd a spenótra a szószt, és alaposan keverd össze. Frissen, melegen tálald.
Tálalás
- Nagyon jó hal köreteként: Mi leggyakrabban halat szoktunk hozzá készíteni – pl. egészben sült pisztrángot, vagy papírban párolt harcsát.
- Levesbetétként is szoktam használni a maradékot. Sőt, szoktam eleve többet is készíteni, hogy maradjon a másnapi leveshez Ehhez melegítek alaplevet, ebben megfőzöm a rizstésztát, és a legvégén belekeverem a zöldeket. Kész is a leves, csak ízesíteni kell egy kicsit sóval és szójaszósszal általában.
Tálalás
- Főételként tálalhatod tejföllel, görög joghurttal, egy szelet pirítóssal.
Köretként remek hal mellé – mi harcsát vagy pisztrángot szoktunk mellé sütni.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása