ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 5-20 perc
VEGÁN
GLUTÉNMENTES
A töltelékek között egy gombás és egy fűszeres rizses variációt adtam meg. Ha a fűszeres rizsbe sajt helyett sörélesztőpelyhet is keverhetsz. Készíthetsz húsos változatot is, ebben az esetben a gombás tölteléket vedd alapul, és a gomba helyett 10 dkg darált húst használj.
Előkészítés
- 4 db közepes, zsenge karalábé (Fém-Fa), megtisztítva, kettévágva és a közepe kivájva
- só
- A karalábékat tisztítsd meg, vágd ketté, és a közepébe késsel vagy karalábévájóval vágj mélyedést. Sózd be. Tedd félre, amíg elkészíted a tölteléket.
Gombás töltelék
- 1 kanál (2 dkg) vaj (Föld)
- 10 dkg gomba (Föld)
- 1 hagyma, apróra vágva (Fém)
- 1 cikk fokhagyma (Fém)
- 1 nagy csokor zöldfűszer – lejobb vegyesen, de amit találsz: petrezselyemzöld (Fa), kapor, korianderzöld, tárkony (Fém)
- só (Víz)
- 1 tojás (Föld)
- 5 dl alaplé (Föld) / víz sóval elkeverve
- A vajat olvasztd fel, futtasd meg benne a hagymát, majd sózd meg.
- Keverd hozzá az apróra vágott gombát, a fokhagymát és a sót, és 10 perc alatt párold puhára.
- Hagyd langyosra hűlni, majd keverd hozzá a zöldfűszereket és a tojást.
- A tölteléket töltsd a kivájt besózott karalábékba.
Rizses töltelék
- 10 dkg rizs, megfőzve (Fém)
- 5 dkg fetasajt / más juhsajt / lágy kecskesajt (Fém)
- 1 hagyma, apróra vágva (Fém)
- 1 cikk fokhagyma (Fém)
- 1 nagy csokor zöldfűszer – lejobb vegyesen, de amit találsz: petrezselyemzöld (Fa), kapor, korianderzöld, tárkony (Fém), megmosva és apróra vágva
- só (Víz)
- 1 tojás (Föld)
- 5 dl alaplé (Föld) / víz sóval elkeverve
- A töltelék hozzávalóit keverd össze egy tálban.
- Töltsd bele a kivájt és megsózott karalábéba.
- Állítsd egymás mellé egy lábasban, és öntsd fel annyi alaplével vagy sós vízzel, amennyi félig ellepi a karalábékat.
- A karalábé kivájt darabjait tedd a karalábék közé.
- Fedd le, és közepes lángon főzd puhára a karalábékat kb. 40 perc alatt.
Szósz
- 1 dl tejszín (Föld)
- Savanyításhoz: 2 dl száraz fehérbor, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg sóska (Fa)
A megfőtt töltött karalábékat szedd ki óvatosan egy kanállal.
- Fehérborral savanyítva: A levébe tegyél fehérbort, és forrald be 15 perc alatt magas lángon, majd tejszínnel turmixold le.
- Sóskával savanyítva: A levébe tedd bele a megmosott egy apróra vágott sóskát, és főzd pár percig, amíg a sóska összeesik. Botmixerrel pürésítsd.
- Paradicsommal savanyítva: a levébe önts paradicsomlevet, és forrald be 15 perc alatt magas lángon, majd tejszínnel turmixold le.
Ízesítsd sóval, ha szükséges.
5 Elemes tanfolyamok
2023-as/24-es áron most utoljára
- Ritmusban magaddal és az évszakokkal - 6 hetes online 5 Elemes étrendi alaptanfolyam
- Változókor bölcsessége: személyre szabott étrend és elmélet - 8 hetes online tanfolyam (elmélet+gyakorlat)
- Ritmusban magaddal és az évszakokkal - 6 hetes online 5 Elemes étrendi alaptanfolyam
- Töltődj fel! - csikung (Qigong) 6 hetes online alaptanfolyam - Oldd a feszültséget, engedd el stresszt és lazulj mozgással