TISZTÍTÓ KURKUMA-GYÖMBÉR TEA – 7 hozzávalóból 5 perc alatt

2017. január 21. | Receptek

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 perc
FŐZÉSI IDŐ: 3 perc

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

Régóta nem hallottatok itt semmi újról. Igazán nem szép tőlem. Sajnos, amikor nehéz időszak van, mindig a blog az első, amit kiütök a tennivalók közül. Sajnos sok minden mást mindenképpen meg kell csinálni, ez pedig mindig az utolsó helyre szorul. Itt meg kopár lesz az oldal. Ráadásul legalább egy éve ígérem, hogy lesz új oldal, amiben lehet keresni, szép is lesz, sok új dolog is lesz rajta… Azt tervezem, hogy minden recept végén leírom az adott étel hatásait, indokolt esetben a fő alkotóelemek hatásait külön. Igyekeztem ezt a cikket már ebben a formában megírni. Igen, tényleg így lesz! Az új blog váza már megvan (kb. 1 éve…), „csak” fel kell töltenem… Sajnos tényleg nem volt egyszerű az elmúlt fél év, de most már minden más. Soha nem lesz olyan, mint amilyen eddig volt. Mert az, ami nehézséget okozott, most már nincs. Nincs már többé. Elment.

A munka segít, mert kitölti az űrt. Szóval sokat dolgozom. Tehát lehet örülni: lesz szép új blog, sok új recept. Legalább van valami jó ebben is. Mint mindenben. Mindennek van valahol egy jó oldala. Néha nehéz meglátni, de ott van. Igyekszem meglátni a jót az elmúlásban is. Nem mindig megy. Nagyon hiányzik… 

Megújulás. Minden dolog, ami a végéhez ér, megújulást rejt magában. Ebben bízom. Egy új életszakasz kezdődik, amiben új irányok, hangsúlyok és lehetőségek kerülnek elő. Ez lelkesítő. Ráadásul itt az új év is - a mi naptárunk szerint már jó ideje elkezdődött, a holdnaptár szerint jövő hétvégén kezdődik. Szóval van ok a bizakodásra. Közeledik a tavasz is lassan, ami mindig egy új időszak kezdete.

Mi már a tavaszra készülünk: programokkal, tisztítókúrával, receptekkel. Tudom ez furcsán hangzik, hiszen rettenetesen hideg van, és a hóban szikrázó napsütés nem igazán melegít fel. Pont ezért készülünk a tavaszra, hogy ne érjen minket meglepetésképpen a kirobbanó energiáival, a sürgetésével, a dinamizmusával.

Fényképezés közben Maya, a kedvenc kutyalányunk türelmetlenül nézeget. Nem inni akar a teából, sokkal inkább sétálni végre…

A tavaszra felkészülő időszak egyik fontos itala nálunk a kurkuma-gyömbér tea: melegíti a testet (kezet) és a lelket. Gyönyörű színével még a legszürkébb hétköznapokon is jókedvre derít. Pont jó tél végére, amikor az ember kezd egy kicsit nehezebben szépséget és vidámságot találni a napjaiban. Emellett igazi energiabomba, ami segít a máj méregtelenítésében, így nem maradhat ki a tavaszi készülődésből. A recept elég népszerű, sok helyen rá lehet bukkani, mégpedig különböző hozzávalókkal. Mindegyikben közös, hogy van benne a kurkuma mellett fekete bors. Ennek oka az, hogy a kurkuma hatóanyagainak felszívódása sokkal hatékonyabb a fekete bors társaságában. A tea összetevőinket hatásairól a recept alatt olvashatsz…

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

TISZTÍTÓ KURKUMA-TEA

Hozzávalók kb. 5 adag italhoz          

 • 2 evőkanál kurkuma (Tűz)
 • 2 evőkanál méz (Föld)
 • 1 teáskanál frissen lereszelt gyömbér (Fém)
 • 1 teáskanál frissen őrölt bors (Fém)
 • 1 bio citrom frissen lereszelt héja (Tűz)
 • frissen facsart citromlé (Fa)
 • meleg víz (Víz)
 1. A kurkumát, a mézet, a gyömbért, a citrom héját és a borsot keverjük össze egy 2 dl-es üvegben.
 2. Naponta 1x vagy 2x készítsünk belőle teát a következőképpen: Egy 2 dl-es csészébe tegyünk 1 teáskanállal a kurkumás keverékből, öntsük fel forró, de nem lobogó vízzel. (Ha a felforralt vizet hagyjuk kicsit hűlni, akkor a méz értékes hatóanyagait sem veszítjük el.)
 3. Ízesítsük citromlével. Melegen fogyasszuk.

HATÁSA az egészségünkre a HKO és a nyugati táplálkozástudomány szerint

A kurkuma egy ősi fűszer, amit elsősorban Indiában és az ajurvédikus orvoslásban használnak időtlen idők óta. Erős antioxidáns hatása miatt értékelik nagyra, ami az egész test méregtelenítésében, de elsősorban a máj tehermentesítésében remekel. A Hagyományos Kínai Gyógyászat ugyancsak a máj működésének és az emésztés hatékonyságának növelésére használja. Ha fekete borssal együtt fogyasztjuk, 1000x(!) nő a kurkuma hatóanyagainak beépülése, tehát a test sokkal hatékonyabban tudja a hasznára fordítani. Használják gyulladáscsökkentőként is, így autoimmun megbetegedések, krónikus gyulladások és krónikus sejtburjánzás esetén is hatékony lehet. 

 • A kurkuma semleges, enyhén melegítő hatású, íze csípős, aromás és keserű. 
 • Használata ellenjavallott az epevezeték elzáródása illetve epekő esetén. Ne fogyasszuk nagy mennyiségben várandósság alatt!

A keverék egy másik fontos alkotóeleme a gyömbér, ami az emésztés harmonizálásában kap nagy szerepet: harmonizálja a gyomor működését, megszünteti a hányingert (várandósság, utazás esetén), segíti az emésztés hatékonyságát. Szinte mindenhol kapható frissen - legalábbis a nagyobb élelmiszerüzletek polcain könnyű megtalálni -, így mindenképpen a friss gyömbérgyökeret válasszuk a szárított helyett. A szárított gyömbérnek erősen forrósító hatása van, amire sokan reagálhatnak heves tünetekkel. Ezzel szemben a friss gyökér melegítő hatású, és az emésztésre gyakorolt jótékony hatása miatt szinte folyamatosan fogyasztható. Fertőtlenítő hatása miatt a nyugati orvoslás is elismeri, hogy hatékony a nátha és a megfázások, gyulladások, fertőzések kezelésében. A Hagyományos Kínai Orvoslás elsősorban is használja ebben az esetben, mégpedig azért mert nyitja a test felszínét, és így a bőrön keresztül kihajtja a testből a gyulladásokat és lázat okozó hőséget.

 • A gyömbér csípős, aromás fűszer, amely melegítő hatású.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This