ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 40 perc
VEGÁN, VEGETÁRIÁNUS
GLUTÉNMENTES
Egy ponton észrevettem, hogy pont azokat a recepteket nem osztom meg általában, amiket a leggyakrabban készítek. Sokszor fel sem tűnik, hogy ezek is léteznek, hiszen olyannyira megszoktam őket, hogy semmi különöset nem találok bennük. Aztán jön egy váratlan vendég, és hirtelen valamit varázsolni kell vacsorára. Azt vettem észre, hogy ilyenkor gyakran előkerül ez a leves, mert színes, gyors, szép és tápláló egyszerre. Sokszor raguként készítem el – kevesebb lével felöntve –, mert így még inkább megállja a helyét egy vendégekkel körbeült vacsoraasztalon. Mostanában ritkábban vannak ugyan vendégeink, viszont megint felbukkantak a gyökérzöldségek, az édesburgonya és a sütőtök, ezért eszembe jutott ez a színes, tápláló leves, ami évek óta kísér minket minden ősszel és télen.
VARIÁLHATÓ – készítsd abból, amit otthon találsz
A legjobb ebben a levesben, hogy nagyon sokféleképpen variálható: készíthető gyökérzöldségekkel akár vegyesen is (sárgarépa, zeller, édesburgonya, cékla), vagy sütőtökkel. Ha a sütőtökre esik a választásom, akkor ennél az ételnél általában a hokkaidó tököt választom, és nem tisztítom meg. De bármilyen más sütőkből jó lesz, csak krémesebbre fő majd szét a húsa. Tápláló és szemet gyönyörködtetően színes étel lesz belőle, különösen, ha a narancssárga zöldségeket zöld leveles zöldségekkel kevered. Nagyon jól elnyeli ráadásul a már kicsit fáradt, elfelejtett zöldségeidet is. Ha nincs leveles zöldséged, akkor egy nagy csokor zöldfűszerrel helyettesítd. Légy kreatív, és főzz abból, amid van.
ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEK + GYÖKÉRZÖLDSÉGEK
A zöld leveles zöldségeket minden évszakban nagyon sokat emlegetem, már lehet kicsit unjátok is. Tavasszal egy másik bejegyzésben a vértápláló hatásukat emeltem ki, ami most is érvényes. Emellett magas a tápanyagtartalmuk és a gazdagok színanyagokban is, ezért az őszi-téli időszakban különösen érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük. Nem csak tavasszal elérhetőek a zöld leveles zöldségek – egész évben teremnek: ősszel a pok choi, a leveles kel, a kelbimbó, a káposzták, a spenót és a mángold egyaránt megterem még fólián kívül is. Az enyhén csípős káposztaféléknek – leveles kel, pok choi, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó – nyálkaoldó hatása is van, amit jó kihasználni az őszi időszakban. Ezeket a zöldségeket nem kell hosszan főzni, elég ha csak egyszerűen belekevered a kész ragudba, miután elkészült. Ez a meleg bőven elég a leveleknek, így roppanósak maradnak, mégis „megfőnek”. A zöld leveles zöldségeket ebben a levesben gyökérzöldségekkel vagy sütőtökkel kombináljuk, melyek táplálnak minket, harmonizálják az emésztést.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
RECEPT
SZÍNES, TARTALAMAS, ŐSZI LEVES ZÖLDEKKEL
Hozzávalók 2 liter leveshez
- 1 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj (Föld)
- ½ póréhagyma vagy 1 fej hagyma, megtisztítva és megmosva, majd felaprítva (Fém)
- 1 csapott teáskanál római kömény vagy sima kömény, frissen mozsárban őrölve (Fém)
- 2-3 vékony szelet gyömbér, apróra felvágva (ha bio, nem szükséges megtisztítani) (Fém)
- 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva (Fém)
- 1 teáskanál kakukkfűlevél vagy 3 ág kakukkfű (Fém)
- 50 dkg sárgarépa (más gyökérzöldségek), édesburgonya vagy sütőtök, megmosva és falatnyi kockákra vágva (Föld)
- 20 dkg vöröslencse, alaposan átmosva és egy szűrőben lecsöpögtetve (Föld)
- 1,5 liter zöldségalaplé (Föld)
- 1 csapott teáskanál kurkuma (Tűz)
- 5 dkg spenót, mángold, pok choi vagy leveles kel (Föld/Fém), megmosva és vékony csíkokra vágva
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé vagy szűretlen, nem pasztörizált almaecet (Fa)
- ½ citrom frissen reszelt héja (Tűz)
- só, ízlés szerint (Víz)
- Melegítsd fel a tisztított vajat vagy kókuszolajat, és kavargatva pirítsd benne a hagymát üvegesre egy kevés sóval.
- Keverd hozzá a köményt, a gyömbért, a fokhagymát. Kevergetve pirítsd tovább 1-2 percig.
- Keverd hozzá a zöldséget – a répát, édesburgonyát vagy sütőtököt, amelyiket választottad. Öntsd fel 2 dl vízzel vagy zöldségalaplével, sózd meg, tedd bele a kakukkfüvet, majd tegyél rá fedőt. Így párold 5 percig közepes lángon.
- Keverd hozzá 5 perc után a lencsét, öntsd fel 1 liter zöldségalaplével. Forrald fel, és főzd fedő nélkül kb. 20-25 percig – amíg a zöldségek és a lencse teljesen meg nem puhul.
- Add hozzá a kurkumát és keverd bele a leveles zöldséget.
- Ízesítsd a citrom héjával és levével vagy almaecettel, illetve sóval, ha szükségesnek érzed.
Tippek
- Az almaecet vagy citrom helyett 1-2 dl paradicsomlevet is önthetsz bele a végén. Ebben az esetben forrald fel, és főzd még pár percig a végén.
- Nagyon illik ehhez az ételhez a kókusztej is, ami selymessé és krémessé teszi a levesedet.
- Ha marad belőle, másodszorra a változatosság kedvéért le is turmixolhatod, és tehetsz bele utána újra zöldeket – így olyan mintha egy teljesen új ételed lenne.
- Készítheted kevesebb lével, és akkor egy ragud lesz, ami tartalmas egytálétel. Ha több lével öntöd fel, akkor pedig egy sűrű, színes levesed lesz.
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása