Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 15 perc
Vegán
Gluténmentes
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
Ezt a receptet Pascale barátnőmnek köszönhetjük, akivel az 5 Elem magazin együtt szerkesztettük, és akivel a bécsi tanfolyamon barátkoztam össze, ahol 5 Elemes táplálkozás tanácsadók lettünk mindketten. Amennyire egyformán jár az agyunk a konyhában, annyira meglepő néha, hogy kerül egy-egy olyan étel a receptek közé, amin nekem soha nem akadna meg a szemem. Ez eredetileg egy nyers saláta volt – nyers zöldségekkel, áztatott zabpehellyel –, amiből Pascale kreált egy főtt, nagyon finom és tápláló reggelit vagy ebéd-köretet. Nekem soha nem jutott volna eszembe, hogy megfőzzem az alapanyagokat – egyszerűen csak tovább lapoztam volna. Ehhez képest az őszi hónapok egyik kedvence lett nálunk, ami évről évre visszatér.
Jó emésztéshez kell a meleg
Az emésztőrendszer egyik fő aspektusa, amit a nyugati táplálkozás tudomány gyakran nem hangsúlyoz: az emésztőrendszert melegíteni kell ahhoz, hogy jól működjön. Ez különösen fontos hideg időben, amikor a testnek védenie kell magát a külső hidegtől. Ha belülről az étrendünk melegít minket, akkor a testnek csak egy fronton kell megküzdenie a hideggel – a belső meleg pedig támogatja ebben.
Gyakran hallani azonban, hogy a nyers ételek több enzimet, vitamint tartalmaznak, ezért sokkal táplálóbbak. Ez a szemlélet azonban az alapanyagokat az emésztésen kívül vizsgálja, és nem az emésztésen belül. A kínai gyógyítás azonban azt mondja: Az táplál minket, amit meg tudunk emészteni. Ha a megevett ételben sok az enzim és vitamin, de azt nem tudjuk jól feldolgozni, akkor beépülni sem tud. Ezzel szemben a jól emészthető ételek táplálnak minket, ugyanis a bennük lévő tápanyagok fel tudnak szívódni. Azt is megfigyelhetjük, hogy a nyers étkezés hívei speciális életkörülményekkel vagy adottságokkal rendelkeznek. Nem fog problémát okozni nagy valószínűséggel a nyers étrend egy olyan embernek, akinek állandóan melege van, és ráadásul még meleg éghajlaton is él.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Mozaikkonya: Tálald többféleképpen
Most azt ajánlom, hogy ehhez készíts egy egyszerű zabkását, amit a gyermekeknek tálalj almával és magokkal, magadnak pedig sósan – az alma mellett tegyél bele zellert, diót (pontos recept alább) –, és főzz rá egy tojást. Ha több adagot készítesz belőle, akkor másnap kicsit másképp újra felszolgálhatod: tegyél rá cukormentes szilvalekvárt a gyereknek, magadnak pedig egy szelet füstölt halat.
Máskor próbáld ki te is édesen, és figyeld meg, hogy hogy vagy vele: Jóllaksz? Hamar megéhezel? Nincs mit rágni benne? Ezek mind fontos információk magadról, amit érdemes figyelembe venned.
- Ha hamar megéhezel az édes kásától, akkor indulj el a sós irányba.
- Ha az a bajod vele, hogy nincs mit rágni benne, akkor tegyél bele több magot.
- Ha nagyon eltelít, akkor hagyd ki belőle a zabot, és próbáld ki a tojást zöldséggel.
Recept nyomtatása
Waldorfsaláta-Melegen
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dkg szárzeller vagy ugyanennyi gumós zeller, megtisztítva és lereszelve, majd kevés vízzel megpárolva
- 2 dl víz
- 8 evőkanál zabpehely
- 5 dkg mazsola
- 15 dkg alma, megmosva és lereszelve
- 5 dkg dió, száraz serpenyőben megpirítva
- 5 dkg lenmag / szezámmag / napraforgómag, száraz serpenyőben megpirítva
- 4 evőkanál jó olaj – olíva-, lenmag-, szőlőmagolaj
- ½ citrom frissen facsart leve
- só
Elkészítés
- A gumós zellert tisztítsd meg, és főzd 10 perc alatt puhára. Ha szárzellert használsz, akkor vágd 2 cm-es darabokra, és egy gőzölő edényben párold 5 perc alatt roppanósan puhára. (Ha nincs gőzölőedényed, akkor egy kevés vízzel, fedővel lefedve egy serpenyőben is megpárolhatod.)
- Közben az almalét keverd össze a hosszan főtt zabkásával vagy a nyers zabpehellyel és mazsolával, majd forrald fel, és kevergetve főzz belőle sűrű kását.
- Az almát a héjával együtt reszeld le.
- A megfőtt gumós zellert reszeld az almához. Ha szárzellert pároltál, akkor egyszerűen csak keverd össze az almával.
- Az almás zellerhez keverd a zabkását, sózd meg, keverd hozzá a magokat – diót és lenmagot/napraforgómagot/szezámmagot, és keverd össze.
Tálalás
- Csorgass a tetejére pár csepp citromlevet, és locsold meg jó olajjal.
- Mi reggelire vagy ebédre szoktuk enni, és egy főtt tojás vagy buggyantott tojás kerül a tetejére, de egy szelet hal mellé is nagyon el tudom képzelni.
Tipp
Nagyon jól előkészíthetőek a zöldségek és a kása előre. Reggel kását melegítsd, és ahhoz keverd a hideg zöldségeket. Míg a kása melegszik, főzz hozzá tojást. Így 10 perc alatt lesz szuper reggelid vagy csomagolható ebéded.
Variációk
- A zeller mellett tehetsz bele párolt vagy főtt sárgarépát, pasztinákot, esetleg sült vagy főtt céklát is. Céklával különösen gyönyörű lesz a színe.
- A mazsola helyett használhatsz más aszalt gyümölcsöt: sárgabarackot, szilvát, meggyet, datolyát.
- A dió helyett a mandula vagy a törökmogyoró is jól illik hozzá.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása