Elkészítési idő: 30 perc
gluténmentes, vegán
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
A salátaleves és a salátafőzelék furán hangozhat első hallásra, pedig a magyar konyha egyik régi étele, ami déd- és nagyanyáink tavaszi, nyári asztalán rendszeresen szerepelt. Nyáron sokszor savanyított tejtermékkel habarják. Hasonlóan készül leves és a főzelék, és hagyományosan liszttel sűritik. Én ehelyett rizst szoktam használni, de a krumpli is remek módszer.
ANYUKÁM KEDVENCE – ő így készíti
Anyukám abszolút kedvenc étele nyáron, és hetente legalább egyszer elkészíti. Ő vízben, fokhagymával teszi fel főni a salátát, majd pár perc főzés után behabarja tejföllel, amibe előtte 1 evőkanálnyi lisztet kever. Felrottyantja, és egy kevés almaecettel savanyítja. Ebben a verzióban tehát a salátalevelek megfoggyasztva egyben vannak. Én ezt is nagyon szeretem, de sokan idegenkedven a fonnyadt salátalevelektől. Szerintem érdemes ezt is kipróbálni, és a sűrítés rizsliszttel is működik, ha gluténmentesen készítenéd.
SALÁTA – nem csak nyersen
A saláta minden formában fontos tartozéka a tavaszi és nyári étrendünknek, mivel frissítő hatású, és táplálja a testnedveket. Nyáron, a nagy melegben sokszor nyersen fogyasztjuk köretként, de érdemes kipróbálni sült vagy párolt zöldségekkel keverve. A leves és a főzelék salátából ugyancsak színesítheti a nyári étrendet. Mi halfasírttal szeretjük a legjobban.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Recept nyomtatása
Salátaleves és salátafőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 1 liter zöldségalaplé
- 4 db újhagyma, megmosva és zöldjével együtt vékony karikákra vágva
- 6 evőkanál kerek szemű fehér rizs, hideg vízben átöblítve és szűrőben lecsöpögtetve (ha főzeléket készítesz 8 evőkanálnyit használj)
- 1 teáskanál egész koriandermag
- 1 közepes fej fejes saláta, megmosva és csíkokra vágva – a belső szívet tedd félre a tálaláshoz
- negyed citrom frissen facsart leve
- szerecsendió frissen reszelve
Tálaláshoz:
- 1-1 evőkanál olívaolaj vagy más jó minőségű olaj tányéronként
- friss zöldfűszer és /vagy csíra
- opcionálisan: 1-2 evőkanál joghurt vagy tejföl
Elkészítés:
- Melegítsd meg az alaplevet egy min. 3 literes lábasban, tedd bele a hagyma fehér részét apróra vágva, a rizst, a koriandermagot. Főzd fedő alatt 20 percig közepes lángon.
- Tedd bele a csíkokra vágott salátát, sózd meg.
- Forrald fel, és főzd további 5 percig.
- Botmixerrel turmixold össze, ízesítsd citromlével és citromhéjjal, reszelj bele egy kevés szerecsendiót frissen.
- A salátaszíveket vágd négyfelé, és kevés tisztított vajon vagy kókuszolajon pirítsd meg a vágott felületüket.
Tálalás:
A kiszedett levesen rendezd el a salátaszíveket, locsold meg jó olívaolajjal.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása