Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 35 perc
Vegán
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása

Hűvös van, ilyenkor még jól is esik egy kis plusz meleg
Hűvös van, ilyenkor még jól is esik egy kis plusz meleg a sütőből. Melegítsük elő a sütőt, forgassuk össze a falatnyi darabokra vágott zöldségeket olajjal, sóval, fűszerekkel, esetleg hagymával, és süssük meg. A sült zöldségek sokszor sokkal finomabbak, mint a főtt változataik. Ennek oka, hogy sütés közben karamellizálódnak, mely karakteres ízt ad. Ilyenkor őszzel és télen használjátok ezt az igazán izgalmas ételeket eredményező módszert. Ráadásul nem is kell a tűzhely mellett állni. Az aprítás és fűszerezés után betoljuk a meleg sütőbe a zöldséget, és 20-30 perccel később kész is…
Ezúttal karfiolt sütöttünk, melyet sáfrányszószban, mazsolával tálalunk. Ez a mi verziónk, de bármilyen más aszalt gyümölcs kerülhet bele, sőt akár el is hagyhatjuk, ha nem annyira kedveljük a sós-édes kombinációkat.


5 elem magazin
Szezonális étrend és életmód az évkörön
4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám
Recept nyomtatása
Sült sáfrányos karfiol
(vegán, gluténmentes)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 közepes karfiol, rózsáira szedve, megmosva
- só
- 2 evőkanál repceolaj vagy kókuszolaj
- 1 g sáfrány
- 1 nagy lilahagyma, megtisztítva, hosszú csíkokra vágva
- 2 dkg friss gyömbér, felapírtva
- 1 evőkanál római kömény, frissen megőrölve
- 1 teáskanál kurkuma
- 5 dkg mazsola
- fél citrom leve
- 1 csokor petrezselyemzöld, megmosva és durvára aprítva
Elkészítés
- Melegítsünk vizet, tegyük a sáfrányt egy edénybe, és öntsük fel fél liter forró vízzel. Hagyjuk ázni.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
- Vágjuk ketté a karfiolrázsákat, és forgassuk össze sóval, olajjal, gyömbérrel, őrölt római köménnyel, kurkumával, mazsolával és a hagymával.
- A fűszeres karfiolt terítsük szét egy sütőlapon, mégpedig úgy, hogy a vágott felük legyen lefelé, és 220 fokon sütőben süssük 20-25 percig.
- Miután megsült, forgassuk össze a sáfrányos folyadékkal, és hagyjuk állni 10 percig.
- Szórjuk meg a petrezselyemzölddel, és ízesítsük citromlével.

