A tavasz ravasz, szokták mondani: kiszámíthatatlan és hideg. Hiába süt a nap, és tűnik vidámnak és melegnek az idő az ablaküvegeket keresztül, ha kimegyünk gyakran meglepően hideg van. A meleg reggeli ezért tavasszal is fontos. De miben különbözik a téli és a tavaszi meleg reggeli? Milyen alapanyagokat érdemes használni? Mit jó enni ilyenkor? Mit mivel hasznos kombinálni? Erről lesz szó az alábbi videóban, amelyben 10 perc alatt igyekszem összefoglalni a tavaszi reggeli sajátosságait, alapanyagait, összetételét.
ÉDES MELEG REGGELI
- Gabonakása: a főtt gabonát főzd hosszabb ideig
- Főtt gabona tisztított vajban megpirítva
- zabpehely helyett használj tavasszal rizst, kölest, hajdinát vagy kukoricadarát
- fűszerezd vaníliával, kardamommal és bio citrom vagy narancshéjjal
- párolj hozzá almát vagy körtét
- mindig szórd meg valamilyen olajos maggal, különösen, ha hamar megéhezel a gabonareggeli után: tavasszal nagyon jó a kesudió, kókusz, pisztácia, szezámmag, lenmag
- próbáld ki, hogy nem édesíted tovább tömény édesítővel, mint amilyen a méz, juharszirup stb.
SÓS MELEG REGGELI
- tojás
- kecskesajt
- gomba
- mindig egyél hozzá valami zöld leveles zöldséget: spenót, sóska, leveles kel, mángold, vagy szárzellert, spárgát, retket párolva
- párolt gyökérzöldséget (cékla, sárgarépa) vagy/és főtt gabonát
- salátát nyersen: madársaláta, endívia, cikória, gyeremkláncfű levele, salátaboglárka, vizitorma,
- csírákat frissen
- friss zöld fűszereket: petrezselyemzöld, medvehagyma, snidling, turbolya, újhagyma
- semleges-édes ízűek vagy/és csípősek vagy/és keserűek és/vagy aromásak
- frissítő, hűtő hatásúak
- hűtik és méregtelenítik a Májat, illetve táplálják a Máj Vért
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása