Elkészítési idő: 30 perc
gluténmentes, vegán
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
A hétköznapok jó étrendje sokszor kihívást jelent, pedig egy kis előkészítéssel tápláló és színes ételek készíthetőek a legegyszerűbb alapanyagokból is. Mi a hétköznapok jó étrendjét a mozaikkonyhával oldjuk meg, ami mozgásteret ad az ízlésednek és a kreativitásodnak, de mindeközben irányelveket, recepteket és tudást is biztosít. Így nem maradsz magadra és van egy keretrendszer, amiben könnyen tudsz navigálni.
MOZAIKKONYHA
A mozaikkonyha arra nagyon jó, hogy legyen minden napra egy kiinduló-alapod, amiből ételt készítesz. Nem nulláról kell tehát elkezdened kitalálni és elkészíteni a reggelit, ebédet és a vacsorát, hanem a már meglévő alapanyagokból indulsz ki. Az előkészített alapanyagok kijelölnek egy jól látható ösvényt, ami alapján el tudsz indulni, és nem állsz tanácstalanul a hűtő előtt.
A mozaikkonyhánk pillérei:
- Alapanyagok előkészítve:
- főtt gabona, főtt krumpli, párolt vagy sült zöldség
- alaplé vagy zöldség-, hús- vagy csontleves,
- zöldfűszerek, zöld leveles zöldségek megmosva, lecsepegtetve és egy dobozban a hűtőben tárolva
- kész leves vagy főzelék vákumozva,
- szószok és/vagy fűszerkeverékek
- Irányelvek a szezonális étrendhez: alapanyagok hatásai, fűszerezés, szezonális alapanyagok, szezonális ételkészítés
- Alapreceptek, melyeket kedvedre és a család ízlése szerint variálhatsz
Mlinárik Andi, 5 Elemes Életmód Klubtagunk hűtője, aki nagyon lelkes mozaikkonyhás.
FŐTT KRUMPLIBÓL SOKFÉLE ÉTEL: gyorsan, táplálót
- Leves: alább pont egy póréhagymás krumplileves receptjét osztom meg, amely nagyon sokak kedvence lett az elmúlt évek során. De bármilyen levesben betétként is használhatod, vagy akár zöldségek krémleves alapjaiként is bevetheted. Én legtöbbször hagymával és zöld leveles zöldségekkel kombinálom. Nagyon szeretem pl. vékony csíkokra vágott kelkáposztával vagy leveles kellel télen, nyáron spenúttal vagy sóskával is szuper.
- Főzelék: Gyors kelkáposzta-főzeléket varázsolhatsz belőle, ha alaplével felöntöd a krumplit, megmelegíted, fűszerezed (szerecsendió, kömény, só), beleturmixolsz. A kelkáposztát vékony csíkokra vágva kevés gyömbérrel wokban pirítsd meg, és keverd a krumplihoz.
- Köret: Olívaolajban forgasd meg, és melegítsd át. Keverj hozzá sok zöldfűszert.
- Saláta: Házi majonéz és sok zöldfűszer a mi salátánk titka.
- Reggeli-alap: Gyors reggeli készülhet főtt krumplival, ha egy gyalun vékony szeletekre vágod, és egy serpenyőben átforgatod tisztított vajon (tehetsz mellé pirított hagymát, zöldfűszereket), és nyakon öntöd tojással.
- Halfasírt: Füstölt hallal pürésítve, majd fűszerekkel keverve szuper halfasírt készülhet főtt krumpliból.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Recept nyomtatása
PÓRÉHAGYMÁS KRUMPLILEVES
vegán, gluténmentes
Hozzávalók 4 személyre
- 1 póréhagyma (ha kisebb, inkább 2 db), megmosva, négyfelé vágva és vékony csíkokra aprítva (Fém)
- 1 evőkanál tisztított vaj / vaj / 2 evőkanál olívaolaj – vagy vaj és olívaolaj keveréke (Föld)
- só (Víz)
- 60 dkg főtt vagy nyers burgonya, megtisztítva és falatnyi kockákra vágva (Föld)
- 8 dl alaplé (Föld)
Fűszerek, ízesítés
- ¼ szerecsendió frissen reszelve (Fém)
- frissen őrölt bors (Fém)
- ½ citrom frissen facsart leve (Fa)
Elkészítés
- Melegítsd fel a tisztított vajat/vajat/olajat, és tedd bele a póréhagymát. Sózd meg, és kavargatva pirítva párold 8-10 percig. Ügyelj rá, hogy ne égjen meg.
- Keverd hozzá a krumplit, öntsd fel az alaplével. Sózd meg újra.
- Forrald fel, és fedővel letakarva hagyd főni.
-
- ha nyers krumplival készíted, akkor kb. 15 perc alatt fő meg,
- ha főtt krumplit teszel bele, elég 2 percig forralni.
- Kóstold meg, és ha szükséges, sózd meg. Reszelj bele szerecsendiót, frissen őrölt borsot (én ezt nem szoktam), és ízesítsd citromlével.
Tipp
- A póréhagyma aprításánál egy megmosásánál arra ügyelj, hogy gyakran homok szorul a levelei közé. Ezt mindenképpen ki kell mosni. Ehhez hosszában vágd félbe a póréhagymát, és a levelei között mosd ki belőle a homokot.
- Ha nincs főtt burgonyád, készítheted a levest nyers krumpliból is. Így a főzési idő kb. 15 perccel hosszabb lesz, de még így is gyorsan elkészül egy finom leves.
További variációk
Egytálételként
- Ha kiadósabb egytálételt varázsolnál belőle, akkor piríthatsz falatnyi darabokra vágott csirkemellet, és a végén belekeverheted.
- Ha szereted a kolbászt, akkor abból is karikázhatsz bele. Még finomabb, ha a kolbászkarikákat előtte megpirítod kicsit.
Köretként
- Párolj vagy süss mellé egy szelet halat vagy piríts mellé csirkemájat. Ebben az esetben ne öntsd fel levessel, csak a krumplit forgasd meg vajban, és halmozd rá a megpirított póréhagymát.
Ízesítve
- Mi így natúran szeretjük a legjobban, de nagyon jól illik hozzá 1-1 evőkanál tejföl tányéronként.
- Nagyon jól illik még hozzá, ha egy kevés parmezánt reszelsz a tetejére.
- A szerecsendió helyett izgalmasan más irányba viszi egy csapott mokkáskanálnyi kurkuma.
Zöldfűszerekkel
- Nagyon illik hozzá a petrezselemzöld vagy tárkony.
Egytálételként
- Főtt krumplit forgasd meg olívaolajban. Közben tisztított vajban párolj póréhagymát – fűszerezd sóval és szerecsendióval. Párolás közben öntsd fel száraz fehérborral, savanyú káposzta levével vagy a végén ízesítsd frissen facsart citromlével.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása