NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES CÉKLALEVÉLLEL – 10 összetevőből 25 perc alatt

2020. július 10. | Receptek

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 5 perc
FŐZÉSI IDŐ: 20 perc

gluténmentes
tojásmentes
tejmentes

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES: GYORS ÉS ÜDE

Ezt a nyári zöldséglevest mindig savanyítom valamivel: általában paradicsommal, paradicsomlével vagy jobb híján citrommal. Mindig olyan zöldségeket teszek bele, amit éppen találok itthon. Sárgarépa mindig kerül bele, ezen kívül pedig valamilyen leveles zöldség – mángold, leveles kel, céklalevél vagy kelkáposzta – és zeller, szárzeller, karalábé, édeskömény. Nagyon szeretem csak zöldségekkel, de néha főzök bele valamilyen hüvelyest – általában csicseriborsót – vagy gabonát – például kölest. A zöldségek és a savanyítás mellett a másik elengedhetetlen kellék számomra a parmezánhéj ebben a levesben.

CÉKLALEVÉL ÉS –SZÁR: NE DOBD KI!

A cékla levelét és szárát a magyar konyhában hagyományosan nem használják. Anyukám azt meséli, hogy a libák és a kacsák kapták meg gyermekkorában a sárgarépa levelével együtt. A cékla levele és szára egyaránt ehető, nagyon hasonlít a mángoldhoz ízre és állagra egyaránt. Mi általában párolt zöldségekhez keverjük vagy zöldséglevesekbe főzzük bele, de piték töltelékeként is nagyon jól működik. Ehhez a szárát 4-5 cm-es darabokra, a levelét vékony csíkokra vágom.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES-VARIÁCIÓK 1.: parmezánnal, paradicsommal, céklalevéllel

Hozzávalók 4 adag leveshez

  • 2 evőkanál olívaolaj (Föld)
  • 1 nagy fej hagyma, megtisztítva és apróra vágva (Fém)
  • só (Víz)
  • 3 db közepes sárgarépa (Föld), megtisztítva és kockákra vágva
  • 1 kisebb fej zeller (Föld), megtisztítva és kockákra vágva
  • 1 csokor zöldfűszer (Fém): kakukkfű, zsálya, rozmaring vegyesen (vagy, amit találsz)
  • maradék parmezán héja (kemény, nem lehet már reszelni;)
  • 1,2 liter zöldségalaplé (Föld) vagy víz
  • 3 szál szárzeller (Fa), falatnyi darabokra vágva
  • 1 közepes cukkini, kockákra vágva
  • 2 cikk fokhagyma (Fém)
  • 2 db közepes paradicsom, kockákra vágva vagy 3-4 evőkanál paradicsomlé (Fa)
  • 10 dkg leveles zöldség (mángold, céklalevél, kelkáposzta), vékony csíkokra vágva

 

Tehetsz még bele

  • főtt csicseriborsót (Föld) vagy főtt fehérbabot
  • főtt gabonát: köles vagy árpa, esetleg rövid tészta megfőzve
  • bármilyen zöldséget használhatsz, amit találsz: édeskömény, borsó, spárga, zöldbab, télen édesburgonya, sütőtök stb.

Elkészítés

  1. Először olajon futtasd meg a hagymát pici sóval, majd add hozzá a sárgarépát és a zellergumót, sózd meg újra és fedővel lefedve párold 5 percig.
  2. Keverd hozzá a parmezán héját és a zöldfűszercsokrot, majd öntsd fel zöldségalaplével – ha nincs alapleved, akkor vízzel. Főzd fel, majd főzd 5 percig fedővel lefedve.
  3. Keverd hozzá a cukkinit, a szárzellert és a fokhagymát, főzd 3-5 percig – a cukkini és a szárzeller maradjon roppanós.
  4. Keverd hozzá a paradicsomot vagy paradicsomlevet, forrald fel.
  5. Add hozzá a zöld leveles zöldségeket, és fedő alatt hagyd 1-2 percig főni, hogy összeessenek a levelek.
  6. Kóstold meg, és ízesítsd sóval, ha szükséges.

Tipp

A zöldségeket ne egyszerre, hanem fövési idejüktől függően add leveshez. Így egyik sem fő túl és roppanós marad.

Tálalás

Reszelj a tetejére parmezánforgácsokat. Ha kiadósabb ételt szeretnél, keverj hozzá főtt csicseriborsót, babot vagy főtt gabonát, de főtt húst is tehetsz bele akár.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This