ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 25 perc
VEGÁN
GLUTÉNMENTES
Nagyon sokszor hallom ezt a kérdést: Mit kezdjek a mángolddal? Ezért gondoltam, hogy itt az ideje írni róla. Annál is inkább, mert bevallom én magam is ismerkedtem vele jó néhány évig, míg megtaláltam a kulcsot vagyis kulcsokat hozzá:
- érdemes megtölteni – alább a receptötleteknél van néhány verzió, ami nekem bevált
- karakteres alapanyagokkal kombinálva az igazi
És hogy mi mindent lehet mángoldból csinálni?
A mángold az a zöld leveles-zöldség, amit manapság sok helyen lehet kapni. Nagy világoszöld leveleinek szára jobb esetben színes: zöld, sárga és piros. Nagyon könnyen termeszthető zöldség, ráadásul majdnem egész évben terem – egészen kora tavasztól késő őszig szedhető. Szóval elég praktikus a termesztők számára, másrészt a saját kiskertben is biztosan megterem. Mégsem igazán tudjuk, hogy pároláson kívül mit is kezdhetnénk vele.
MIÉRT JÓ MÁNGOLDOT ENNI?
A mángold a többi leveles zöldséghez hasonlóan táplálja a Vért, ezért érdemes beépíteni a tavaszi és nyári étrendünkbe. Frissítő alapanyag, amit a meleg időjárás beálltával ugyancsak jól kihasználhatunk. Táplálja a testnedveket, hűtő tulajdonsága miatt mindenféle gyulladást kezelhetünk vele: irritált vagy gyulladt nyálkahártyát, gyomor vagy bél nyálkahártyájának gyulladásait, fogínygyulladást. Emellett a vérzések ellen is jól használható, ugyancsak hűtő tulajdonságai miatt.
FONTOS!
A sóskához, rebarbarához, spenóthoz hasonlóan magas az oxálsav tartalma, ezért ha veseköved van, érdemes csínján bánni ezekkel a zöldségekkel.

5 elem magazin
Szezonális étrend és életmód az évkörön
4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám
FŰSZERES LENCSÉVEL TÖLTÖTT MÁNGOLDLEVELEK
Hozzávalók 4 személyre
- 12 db nagy mángold levél, alaposan átmosva (Föld)
- 10 dkg vörös-lencse, megmosva és megfőzve (Föld)
- 2 dkg friss gyömbér, apróra vágva (Fém)
- 2 cikk fokhagyma vagy 2 szál friss fokhagyma a zöldjével együtt, megtisztítva és apróra vágva (Fém)
- 0,5 dl olívaolaj (Föld)
- ½ citrom frissen facsart leve (Fa) és frissen reszelt héja (Tűz)
- 10 dkg aszalt sárgabarack, beáztatva és apróra vágva (Föld)
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld, megmosva és felaprítva (Fa)
- 1 nagy csokor vegyes zöld-fűszer (zeller, zsálya, menta, majoránna és amit még szeretnénk), megmosva és apróra vágva (Fém)
- 1 teáskanál kurkuma (Tűz)
Készítsük el a tölteléket:
- A mángold szárát vágjuk fel 2 cm-es darabokra, és kevés olívaolajban a gyömbérrel, fokhagymával pároljuk fedő alatt 10 percig.
- Miután a mángold szára megpárolódott, keverjük hozzá a megfőzött lencsét, a citromlevet és héjat, a felaprított sárgabarackot, petrezselymet, a zöld-fűszereket és a kurkumát.
A mángold leveleket töltsük meg a lencsetöltelékkel, és kössük össze egy spárgával vagy ha ügyesek vagyunk egy hosszabb snidlinggel.
Tálalás:
Forgassuk át egy kevés felmelegített tisztított vajban vagy olívaolajban, fedő alatt pároljuk 2-3 percig. Zsenge zöld leveles salátát együnk mellé.
RECEPTÖTLETEK
Nagyon sokrétűen felhasználható zöldség, aminek levelei ráadásul olyan nagyra megnőnek, hogy remekül tölthető bele bármi. Ha nincs időnk megtölteni a leveleket, össze is vághatjuk, és készíthetünk a töltelékkel keverve egy tartalmas salátát is belőle. Szórjuk meg sok zöldfűszerrel, és nyers salátalevelekkel tálaljuk.
- Nagyon látványos, mégis gyorsan és egyszerűen elkészíthető a mángoldlevelekbe töltött füstölt pisztráng, amit kevés citromlével és sok párolt zöldséggel szoktam tálalni. Biztos tipp mellé a tormás tejföl sok zöldfűszerrel és egy színes saláta.
- Sok zöldfűszerrel, aszalványokkal és magokkal kevert gabonákkal töltött mángoldlevél
- Sok-sok zöldfűszerrel kevert darált marhahúst is tekerhetünk bele. Ez esetben inkább egy friss paradicsomszószt ajánlok hozzá.
- Az alábbi változat fűszeres vöröslencse-töltelékkel készült. Itt a kert és a színek vezettek az összetevők kiválasztásakor. Ezt azt összeszedtem a kertben, majd a konyhában a polcról, és fényképezés közben láttam meg, hogy ez egy zöld-narancssárga étel lesz. Gyönyörűek ezek a harsány színek ilyenkor tavasszal. Imádom!