ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ:
- 10 perc
SÜTÉSI IDŐ:
- 25 perc
Káposzta fej nélkül - talán így lehet legrövidebben összefoglalni, hogy mi is a leveles kel valójában. Elsőre talán furcsának tűnhet, pedig a káposzták egy ősi fajtájáról van szó, amit a nemesítések során kitúrtak a nagyobb hozamú fejes káposztafélék. Észak-Európában és Dél-Európában egyaránt megtalálhatjuk különböző fajtáit a kertekben, illetve a hagyományos téli egytálételekben, levesekben. Nyugat-Európában és Amerikában az utóbbi években szuperfoodnak kiáltották ki, és nagyon divatos zöldség lett. Magyarországon még kevéssé ismert, bár egyre több termelő felismeri értékeit, így a termelői piacokon találkozhatunk vele. Valóban nagyon magas a tápértéke, így méltán válhat az őszi-téli zöldségként a hideg hónapok szupersztárjává a konyhánkban.
5 ÉRV A LEVELES KEL MELLETT:
ÉLÉNK ZÖLD SZÍNE:
A téli időszakban a gyökérzöldségek, a sütőtök és a káposztafélék unalmasak lehetnek egy idő után. A leveles kel is a káposztafélék családjába tartozik, de élénk zöld színével, friss ízével, és a benne lévő magas ásványi anyag és vitamin tartalom miatt a tél fontos és érdekes zöldsége lehet.
KÖNNYEN TERMESZTHETŐ:
Nem igényes növény, bírja a hideget, így egy robosztus téli zöldség, ami színével feldobhatja a téli étrendet.
MAGAS A TÁPÉRTÉKE:
sok benne a K-, A-, C, B6-vitamin tartalma, illetve gazdag vas-, kalcium, réz, kálium forrás, emellett a többi zöld leveles zöldséghez hasonlóan magas a flavonoid, polifenol és beta-carotin tartalma.
SZUPERFOOD:
Amerikában és Nyugat-Európában az utóbbi néhány évben szuperfoodnak kiáltották ki, ami teheti néhányunk szemében unszimpatikussá, de be kell látnunk, hogy a magas tápértéke, könnyű termeszthetősége, és az a tulajdonsága, hogy télen is színt tud vinni az ételeinkbe, valójában rendkívül szimpatikussá teszi.
SOKFÉLEKÉPPEN ELKÉSZÍTHETŐ:
- készíthetsz belőle nagyon finom zöldségcsipszet - bő olajban sütés nélkül -, melynek leírását az alábbi receptben találod;
- megpárolhatod mint a spenótot vagy mángoldot;
- wokban pirítva párolhatod, mint a kelkáposztát;
- vékony csíkokra vágva bármilyen zöldséglevest vagy lencselevest feldobhatsz vele. Én legjobban sütőtök vagy édesburgonya levesbe szeretem tenni: az utolsó öt percre teszem bele, és hagyom, hogy kicsit megpuhuljon.
- párolva főtt gabonához vagy hüvelyeshez keverve zöldülhet télen is az étrended;
- pesztó!, igen pesztó is készülhet belőle;
- vékony csíkokra vágva, megpirítva, krémes tésztaszószba keverve;
- párolt sárgarépacsíkok, vékony csíkokra vágott leveles kel, alma, törökmogyoró saláta mézes szezámszósszal.
Van még ezen kívül is sok-sok ötletem, ráadásul az internet is tele van jobbnál jobb leveles kel recepttel - angolul legalábbis. Szóval az érvek felsorakoztak a leveles kel mellett. Mindenképpen próbáld ki!

HOL KAPHATÓ?
Magyarországon nem olyan elterjedt növény még, de egyre több termelőnél lehet kapni a piacokon.
- A MagosVölgy Ökológiai Gazdaság
- TERMELŐTŐL: Innen lehet rendelni - nem reklám, csak kipróbáltam, és nagyon elégedett voltam…:) https://edesburgonya.bio/termek/bio-fodros-kel-level-500-g/
5 elem magazin
Szezonális étrend és életmód az évkörön
4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám
RECEPT
LEVELES KEL CSIPSZ
Hozzávalók 8-10 személyre
- 4 dkg leveles kel – csak a levelei, a vastag szára kivágva, falatnyi darabokra tépkedve, megmosva és alaposan lecsöpögtetve + egy tiszta konyharuhával leitatva róla a nedvesség
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika (elhagyható)
- 1 teáskanál felaprított alga / sörélsztőpehely / 1 teáskanál őrölt szezámmag
- 1 teáskanál citromlé
- 3-5 szem bors, frissen megőrölve (elhagyható)
Melegítsd elő a sütőt 150⁰C-ra.
Tedd a leveles kelt egy tálba, öntsd hozzá az összes hozzávalót, és alaposan keverd össze.
Terítsd szét a leveles kel leveleit egy sütőpapírral kibélelt tepsin. A levelek legyenek egymás mellett, és ne egymáson. Ha egymásra teszed őket, akkor nem pirulnak meg.
Tedd a tepsit a meleg sütőbe, és süsd 25 percig.
A leveleknek enyhén pirulnak és ropogósnak kell lenniük, amikor kiveszed a sütőből. Ügyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Tipp:
Ha a sütőd nem sütőd nem süt egyenletesen, akkor félúton fordítsd meg a tepsit, hogy mindenhol átsüljenek a levelek.
Tálalás:
Eheted snackként, de remek krémleveseken feltétként, vagy párolt zöldségen, esetleg tésztán is.
Tárolás:
Miután teljesen kihűlt, tedd tiszta és száraz üvegekbe. Zárd le. Hetekig eláll, de nem igazán fog, mert baromi finom.
LEVELES KEL HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT
- melegítő hatású, édes-keserű-enyhén csípős ízű alapanyag
Hatása:
- vérszegénység, száraz bőr, homályos látás
- tonizálja a Vért
- gyenge emésztés, ételpangás, renyhe bélmozgás, mellkasi feszülések, gyenge izomtónus
- szabályozza és mozgatja a Qit