GOMBÁS HAJDINÁVAL TÖLTVE: céklalevél, kelkáposzta vagy mángold

2022. március 10. | Receptek

Béke a szívünkben, béke mindenhol

Nálunk a receptek, a főzés és a belső béke van most porondon. Közben próbálok tájékozódni, hogy hol és milyen formában van szükség segítségre. Mindezek mellett a beszélgetéseinkből nagyon azt hallom ki, hogy nem csak nálam aktiválódtak erősen a családi múlt traumái, hanem másoknál is. Ezzel mindenképpen érdemes valamilyen formában foglalkoznunk.

Nekem sokat segít, ha figyelmesen főzök, és ha csak 10 percem van is rá, de addig jelen vagyok, és békét teremtek a szívemben. Ha nagyon elvisznek az érzéseim és gondoltaim, akkor egy hosszabb, pepecselős főzés is sokat tud segíteni. A figyelem a teendőkön van ilyenkor, és ez segít megnyugodni és kapcsolódni magunkhoz. Bármennyire is furán hangzik, a legfontosabb most, hogy béke legyen a szívünkben, mert csak így lehet béke a világban. Ha sérelmeink, fájdalmunk irányítja a cselekedeteinket, akkor ez további fájdalmakat és sérelmeket szül. Béke a szívünkben, béke mindenhol!

Az étel élet – ezt az életfonalat tápláljuk

Egy nagyon látványos, mégis egyszerű, de azért kicsit pepecselős receptet hoztam most, amit évszakonként változtatva akár egész évben készíthetsz. Itt most gombával és hajdinával töltöttem a leveleket, ahogy azt z egyik kedvenc ukrán szakácskönyvemből Olia Helcules Summer Kitchens (Nyári konyhák) című könyvéből tanultam. Kedves barátaimtól kaptam ajándékba, és az utóbbi két évben az abszolút kedvencem lett. Még a legegyszerűbb almás, diós céklasaláta is fantasztikusan finom. Hagyományosan a töltikéket –a magyar konyhához hasonlóan darált hússal töltik meg –, viszont paradicsomszószban párolva főzik készre. Ennek egy vegán változatát készítettem most el nektek hajdinával és gombával töltve.

A következő időkben úgy tervezem, hogy az Oliától tanult ukrán recepteket fogom megosztani Veletek itt a blogon. Egyszerűen azért, hogy kapcsolódjunk ilyen formában is a szomszédainkhoz, akik most a segítségünkre szorulnak. Az étel élet. És ezt az életfonalat tápláljuk most a receptekkel, a konyháinkban, a közösségeinknek. Jóllehet még sosem jártam Ukrajnában – őrület, hogy nem jutottam még el a szomszédos országba, és most egy ideig nem is fogok -, Olia történetein és képein keresztül olyan mintha ismerném a családot, a vidéket. Mintha meghívott volna már egy családi ebédre magukhoz. Tudom, hogy a bátyja Kijevben önkéntesként harcol, és tegnap sikerül nekik Angliából küldeni golyóálló mellényt és sisakot, mert eddig nem volt nekik. Azt is tudom, hogy a szülei a megszállt Dél-Ukrán területeken ragadtak…

 #cookforukraine #standwithukraine

Ha lehetőségetek van, akkor támogassátok adományokkal a #cookforukraine kezdeményezést, amit Olia egy orosz barátnőjével együtt indított útjára. A kezdeményezés az @UNICEF-en keresztül az ukrán anyákat és gyermekeket segíti ebben a rendkívül nehéz helyzetben.

Itt tudsz adománnyal segíteni az ukrán gyermekeknek és anyáknak: https://www.justgiving.com/fundraising/cookforukraine

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

GOMBÁS HAJDINÁVAL TÖLTVE:
céklalevél, kelkáposzta vagy mángold

(vegán, gluténmentes)

 

Hozzávalók 4 személyre (16 db töltikéhez)

  • 8 dkg hajdina – itt használj pirított hajdinát, vagy 180 fokos sütőben pirítsd tepsin szétterítve 15 percig
  • 20 dkg gomba, vékonyra szeletelve
  • 2 x 1 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj
  • 2 hagyma, megtisztítva és felaprítva – az egyik kockára, a másik szeletekre vágva
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és felapírtva
  • 1 közepes répa, megmosva és durvára reszelve
  • 16 db közepes cékla- vagy mángold- vagy kelkáposztalevél (a cékla és mángold szárát vágd le, és tedd félre)
  • 1 paradicsomkonzerv (40 dkg) – ha nyáron készíted, használj friss paradicsomot, és vágd félbe, majd egy reszelőn reszeld le

Fűszerek:

  • hajdinához: só, 1 teáskanál vagy 2-3 ág kakukkfű
  • só, bors, 1 babérlevél
  • Opcionálisan: 2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt

 

Elkészítés

  1. Főzd meg a hajdinát: A hajdinát mosd át alaposan meleg vízzel. Öntsd fel 2 dl vízzel, forrald fel, sózd meg, majd vedd vissza a lángot, és fedővel letakarva főzd puhára a hajdinát 10 perc alatt (vagy amíg elfő alóla az összes víz).
  2. Készítsd el a tölteléket:Egy serpenyőben melegítsd meg a tisztított vajat/kókuszolajat, és egymás mellé téve a gombaszeleteket pár perc alatt pirítsd meg őket mindkét oldalukon. Amikor elkészült, szedd ki, és keverd a hajdinához.Ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg a kockára vágott hagymát egy csipetnyi sóval, majd keverd hozzá a sárgarépát és a fokhagyma felét, sózd meg, keverj hozzá kakukkfűvet, és pirítsd 2-3 percig. Ezt ugyancsak keverd a hajdinához. Keverd össze alaposan. Ha szükséges sózd meg.

    Hagyd a tölteléket kicsit hűlni. Közben készítsd elő a tölteni való leveleket:

  3. Ha mángold vagy céklalevelet használsz, mosd meg, vágd le a szárát – tedd félre -, és egy tiszta konyharuhával itasd le róla a vizet. Ha kelkáposztalevelet töltesz, akkor tedd 2-3 percre forrásban lévő vízbe, szűrd le, öblítsd át hideg vízzel, hagyd lecsöpögni, és itasd le róla a vizet egy tiszta konyharuhával. Ha a torzsánál nagyon vastag a káposztalevél nyele, akkor egy késsel vékonyítsd el.
  4. Töltsd meg a leveleket: Terítsd ki a tölteni való levelet – feléd legyen a szára –, és tegyél a feléd eső felére középre egy púpozott evőkanálnyi tölteléket.  Hajtsd be a két oldalán, majd lentről felfelé tekerd fel. Tedd szorosan egymás mellé a töltikéket úgy, hogy alulra essen a levél széle. Így nem fog szétesni.
  5. Készítsd el a szószt: Olvaszd fel a tisztított vajat vagy kókuszolajat egy akkora serpenyőben, amelyben egymás mellett elfér az összes töltikéd. A zsíradékban pirítsd meg egy csipetnyi sóval a hagymát. Közben aprítsd fel a cékla vagy mángold szárát, és kavard a hagymához. Párold fedő alatt 3-4 percig közepes lángon. Keverd hozzá a paradicsomot, fűszerezd sóval babérlevéllel, borssal, és főzd közepes lángon 5 percig.
  6. Főzd készre: Tedd a szószba töltikéket szorosan egymás mellé, és fedő alatt párold alacsony lángon 15 percig.

Tálalás

  • Főételként tálalhatod tejföllel, görög joghurttal, egy szelet pirítóssal.
    Köretként remek hal mellé – mi harcsát vagy pisztrángot szoktunk mellé sütni.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This