FŰSZERES SÁRGARÉPASALÁTA – 25 perc alatt

2021. december 17. | Receptek

Ezt a fűszeres sárgarépasalátát olyankor szoktam bevetni, amikor valami izgalmasat lenne jó készíteni, de nincs időm rá. De nagyon jól megállja a helyét akár az ünnepi asztalon is, mert kifejezetten izgalmas, szép és meglepő. A vendégeink is mindig nagyon lelkesek, és rendszeresen elkérik a receptet. 
A sárgarépa általában alapfelszerelés nálunk télen, és amikor már kifogyok az ötletekből, olyankor is eszembe szokott jutni ez a saláta. Régóta készítem ezt a receptet – legalább 10 éve –, és  karácsony környékén rendszeresen előkerül, majd velünk marad tél végéig. Az eredeti recept kedvenc szakácsomtól, Yotam Ottoleghitől a magyarul is elérhető első vegetáriánus szakácskönyvéből származik. Ez a könyv szerintem amúgy minden idők legjobb vegetáriánus szakácskönyve, abszolút megéri beruházni rá. Angolul a zseniális Plenty címet viseli, magyarul Vegetáriánus finomságok címmel jelent meg.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

​FŰSZERES SÁRGARÉPASALÁTA – 25 PERC ALATT

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg sárgarépa, megtisztítva és 1 cm széles karikákra vágva
  • 1 nagy hagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 2 vékony szelet gyömbér, felaprítva
  • 2 evőkanál mazsola
  • ½ teáskanál koriandermag, mozsárban megőrölve
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál római kömény, mozsárban megőrölve
  • 1 csapott teáskanál édes fűszerpaprika
  • 1 evőkanál szűretlen ecet – balzsam-, bor- vagy almaecet
  • 1/8 sóban eltett citrom vagy ½ bio citrom reszelt héja
  • 1 csokor zöldfűszer – korianderzöld, petrezselyemzöld, menta, snidling, akár vegyesen

 

Elkészítés

  1. A sárgarépát 10 perc alatt sós vízben főzd roppanósan puhára. Szűrd le, és hagyd lecsöpögni.
  2. Amíg fő a répa, párold üvegesre a hagymát olajon, kevés sóval.
  3. Keverd a hagymához a megfőtt sárgarépát, majd a fokhagymát, mazsolát, gyömbért és a többi fűszert: koriandermagot, köményt, paprikát. Sózd meg.
  4. Kettő percig kavargatva pirtísd közepes lángon, majd vedd le a tűzről, és ízesítsd ecettel, citromhéjjal vagy sóban eltett citrommal.
  5. Zöldfűszerrel gazdagon szórd meg.

Tálalás

  • Mivel a saláta fűszeres, érdemes hozzá valamilyen semlegesebb dolgot felszolgálni.
  • Vegetáriánus opció: Főtt lencse vagy főtt bab, illetve csicseriborsófasírt remek alternatíva itt.
  • Vegán opció: Sütőben 10 perc alatt készre sütött vagy serpenyőben megpirított tofu vagy tempeh remek mellé. Mindkettőt kókuszzsírral és fűszerekkel bepácolom előtte.
  • Húsos opció: Nagyon jól illik hozzá a pár perc alatt készre pirított csirkemáj vagy a sült csirke, esetleg főtt hús.  

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This