FRISSÍTŐ NYÁRI FERMENTÁLT ITALOK

2017. augusztus 03. | Receptek

Nagyon szeretek kísérletezni mindenfélével a konyhában. Lehet ez alapanyag, konyhai eljárás, fűszerezés vagy bármi más. A fermentálás vagy erjesztés az utóbbi 1 évben a konyhánk és a raktár egyik sarkát kibérelte magának. Most éppen a nyári nagy hőségre való tekintettel italokkal kísérletezek, melyek még számomra is meglepően frissítőek, üdítőek és az ízek legkülönfélébb irányaiba lehet kalandozni velük. Készült mostanában vaníliás-krémfröccs, almafröccs, alma-shrub (ejtsd: srab), és gyömbér fröccs, ami magában és gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel tovább erjesztve az egyik nagy kedvencünk lett. Bármilyen ízesítéssel remek üdítő ital készíthető belőle: gyümölcsökkel, fűszerekkel, gyógynövényekkel, teákkal egyaránt színezni és ízesíteni lehet vele. Igazi jó kis játékszer, ami kis odafigyelést ugyan igényel, de nagyon nagy törődést és időráfordítást nem.

FERMENTÁLT ITALOK HATÁSA

A fermentál italok valószínűleg a ma oly divatos szénsavas üdítőitalok ősei. A nagy különbség az, hogy ezekben az italokban természetes szénsav fejlődik, alacsony a cukortartalmuk, inkább savanykás ízűek, illetve probiotikumként működnek. A szénsavas üdítőitalokkal ellentétben tehát egészségesek, emellett pedig legalább annyira ízletesek, mint a hozzáadott szénsavval készült társaik. A természetesen fejlődő szénsav nem bánja a gyomrot, nem szárít, hanem sokkal inkább frissít és üdít.

Szénsavas üdítőitalok – hozzáadott szénsavval
 • mesterséges szénsavval dúsítják, ami szárít és savas kémhatású
 • magas a cukortartalmuk, illetve mesterségesen előállított édesítőszereket tartalmaznak
 • mesterséges aromákat tartalmaznak
 • különösen a gyomor nyálkahártyáját bántják

 

EZZEL SZEMBEN

Fermentált/erjesztett italok
 • természetes szénsavat tartalmaznak, ami az erjesztési folyamat egyik terméke
 • alacsony a cukortartalmuk, mert az erjedési folyamat felemészti a cukrot
 • gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítjük
 • probiotikus italok, melyek segítik az emésztést
 • méregtelenítő hatásúak
 • táplálják a testnedveket, szomjoltóak, belülről hidratálnak
 • magas az elektrolit tartalmuk, melyek szabályozzák az izmok és inak működését, egyensúlyban tartják a testet, szabályozzák a test vízháztartását
 • serkentik a vitaminok és ásványi anyagok beépülését a testbe
 • starter-kultúra használatával készíthetőek vagy folyamatos „etetéssel” tarthatók életben, illetve a gyümölcsök, gyökerek felületén és a levegőben található vadélesztők segítségével indíthatók be
  • a gyömbér- és a kurkuma-gyökeret gyakran használunk fermentált italok és ételek beindításához, mivel a felületükön sok vadélesztő tapad meg
  • kumbucha- vagy kristálygomba – angolul gyakran SCOBY-nak nevezik, ami a Symbiotic Communities Of Bacteria and Yeats rövidítése (Baktériumok és élesztők szimbiózisban élő közössége)

ERRE FIGYELJ ODA

 1. Ha azt tapasztalod, hogy nem kezd el szénsav termelődni, tehát nem fermentálódik/erjed, akkor valószínűleg nem bio gyömbért használtál. A nem vegyszermentesen termesztett gyömbért kezelik, és így eltávolítják a felszínéről a vadélesztő-kultúrát.
 2. Ne használj klórozott vizet. Használj forrásvizet, szűrt vizet vagy jobb híján állott csapvizet. Ha kiengeded a csapvizet egy kancsóba, és hagyod néhány óráig állni, akkor elpárolod belőle a klór.
 3. Használj vegyszermentesen termesztett hozzávalókat. Ez egyrészt az egészséged szempontjából fontos, de a fermentálódás beindulását is befolyásolja. A vegyszerrel kezelt alapanyagok felszínén ugyanis elpusztulnak a vadélesztők, amik a fermentálódási/erjedési folyamatot elindítják. Ha tehát nem indul be az erjedési folyamat, elképzelhető, hogy ez az oka.
 4. A szénsav-képződés balesetveszélyes helyzeteket okozhat. Amikor elkészült a fermentált italod, zárd le az üveget, és tedd hűvös helyre. Minél hűvösebb helyen tárolod (pl. hűtő), annál inkább lelassul a szénsavképződés. Erre azért érdemes figyelni, mert ha nem hűtöd le eléggé az italod, akkor tovább képződik a szénsav, és az üveg kinyitásakor kilőhet. Ha nagyon elfelejtkezel róla, az üveg fel is robbanhat. Töltheted műanyag palackba, ami segít eldönteni, hogy mennyire szénsavas éppen az italod: ha enged a nyomásnak, akkor még hagyhatod. Ha azonban nyomásra nagyon kemény a palack, akkor mindenképpen engedj ki belőle szénsavat, mégpedig a palack óvatos felnyitásával. Én inkább az üvegpalackokat szeretem, és igyekszem gyakran ránézni, meglazítani a tetejét.
 5.  

TIPP NYÁRRA

Ne igyál jéghideg italokat, mert ezek az első pillanatban ugyan jól lehűtenek, a következő pillanatban azonban épp az ellenkezőjét teszik. A hideg ital belülről lehűti a testet, és megnyitja a bőr pórusait. Ezért kezdünk el ilyenkor sokkal jobban izzadni, mint előtte. Mivel a test úgy érzékeli, hogy erősen lehűlt, kinyitja a bőr pórusait, hogy a kinti meleg által fel tudjon melegedni. A jéghideg italok tehát meglehetősen kontraproduktívak a nyári melegben. Nem csoda, hogy sivatagban élő népek poharaiban a forróságban is mindig meleg italokat találunk. Ők tudják, hogy a jéghideg italok nem jók a nagy forróságban.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

GYÖMBÉRES GYÜMÖLCSFRÖCCS

Elkészítési idő:

 • előkészítés: 2 x 20 perc
 • fermentálási/erjedési idő: 2 x 3 nap

 

Gyömbér strater
 • 1 l víz
 • 2 púpozott evőkanál finomítatlan nádcukor vagy kókuszvirág-cukor
 • 2 púpozott evőkanál frissen reszelt bio gyömbér a héjával együtt
 1. Keverd össze az összes hozzávalót egy üvegben. Az üveget fedd le egy sűrűn szőtt kendővel, és gumival szorítsd rá az üvegre. Tedd az üveget meleg, de nem napos helyre erjedni.
 2. Minden nap keverd meg, és minden nap keverj bele ismét 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál frissen reszelt gyömbért addig, amíg elkezd sok szénsav termelődni – ez kb. 2-3 nap, attól függően, hogy milyen meleg van.
 3. Amikor elég szénsavasnak találod a folyadékot – kb. 2-3 nap elteltével –, szárd le, és öntsd tiszta üvegbe. Tedd hűtőbe, hogy lelassuljon az erjedés, és így kevés szénsav termelődjön.

FELHASZNÁLÁS:

 1. Használhatod ezt a startert is üdítők készítéséhez: hígítsd fel 3x mennyiségű vízzel, és ízlés szerint ízesítsd lime-mal vagy citrommal.
 2. Készíthetsz belőle gyümölcsös frissítőt is, ha a stratert gyümölcsléhez kevered, és tovább erjeszted meleg helyen. Amikor úgy döntesz, hogy gyümölccsel vagy gyümölcslével ízesíted, vedd ki a hűtőből, és az alábbiak szerint járj el.
Recept nyomtatása

GYÖMBÉRES GYÜMÖLCSFRÖCCS

 • 1 dl gyömbér starter
 • 6 dl természetes, direkt préselt, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé
 • 3-5 szem zöld kardamom, frissen mozsárban megőrölve
 • 1-1,5 literes zárható üveg

 

 1. Keverd össze egy min. 1,5 literes üvegben a startert, a gyümölcslevet és a kardamomot.
 2. Zárd le szorosan az üveget, és tedd meleg, de nem napos helyre erjedni. Naponta ellenőrizd, és keverd meg
 3. Amikor megfelelően szénsavasnak találod, és az íze is megfelelő számodra – nem túl édes, mert felemésztődött benne a cukor, de nem is nagyon savanyú, mert nem erjesztetted túl sokáig –, szűrd le, és hűtőben tárold. A hűtve tárolás lelassítja a fermentálódási folyamatot.

FERMENTÁLT ALAPANYAGOK HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS SZERINT

A fermentálás vagy erjesztés ősi technika, ami a kínai konyha egyik legfontosabb alaptechnikája. A hagyományos kínai konyhában minden étkezéskor esznek fermentált alapanyagokat: zöldséget, szójaszószt, szójapasztát, szószokat, húsokat, halakat. Készítenek fermentált italokat is, melyek egyrészt a tartósítás céljait is szolgálják, másrészt pedig az ízek intenzitásának növelése is az erjesztés egyik fő célja. A fermentálódási vagy erjedési folyamat során baktériumok kezdenek felszaporodni, melyek probiotikumként táplálják az emésztőrendszert, segítik az emésztőrendszerben található baktériumkultúrák munkáját.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This