Frissítő gyümölcsleves-variációk

2013. augusztus 15. | Receptek

Amióta felütötték a fejüket a finomabbnál finomabb gyümölcsök, szinte minden héten készül valamilyen gyümölcsleves. Nem nagyon akartunk a blogon felbukkani vele, hiszen nem sejtettük, hogy ebben a témában érdekeset mondhatunk. Úgy gondoltuk, hogy mindenkinek van erre Magyarországon egy bevált receptje. Ezt látszanak meghazudtolni az utóbbi hetek visszajelzései: úgy tűnik, hogy a nyers gyümölcsleves sokakat megérintett. Nem is gondoltam volna, hogy ez ennyire eredeti ötlet…

Mindig változtatunk valamit az érdekesség kedvéért, néhány alappillér azonban mindig fontos szerepet kap: természetesen a friss gyümölcs, amit nyersen turmixolunk le vízzel, ezt a gyümölcsturmixot ízesítjük aztán zöld kardamommal. Számomra ez az etalon, ezután jöhetnek a díszítő elemek attól függően, hogy milyen alapanyagok adottak. Kerülhet bele kókusztej, kókuszreszelék, főzhetünk bele tápiókagyöngyöket, nagyon jól működik benne a bazsalikom, tetejére szórhatunk bazsalikomvirágot, és aki szereti, kavarhat bele frissítő joghurtot is. Egyszóval szinte végtelen a variációk lehetősége.
Itt most egy alaprecept következik néhány ötlettel a továbbgondolkodás kedvéért.
 

Gyümölcsleves-variációk főzés nélkül
4 személyre

  • ½ kg sárgabarack, sárgadinnye, őszibarack, görögdinnye, fekete ribizli vagy bármilyen gyümölcs ízlés szerint - megmosva, megtisztítva és kimagozva (ha szükséges)
  • ½ l víz vagy lehűtött mentatea
  • 4 szem zöld kardamom, hüvelyéből kibontva és mozsárban vagy kávédarálóban megőrölve
  • édesítőszer ízlés szerint: 2 ek nyírfacukor vagy méz
  • 2-3 ek kókuszreszelék
  • 2 dl joghurt / 2 dl kókusztej (opcionális)
  • bazsalikomvirág (opcionális)
  1. A gyümölcsöt megtisztítva, megmosva és kimagozva az vízzel együtt egy álló mixerbe tesszük vagy egy mély tálban botmixerrel leturmixoljuk.
  2. Belekavarjuk az édesítőt, a fűszereket és a kókuszreszeléket. Újra turmixolunk rajta egyet, majd poharakba vagy tányérokba töltve tálaljuk.
  3. A tetejét megszórjuk bazsalikomvirágokkal.

Tipp: Félretehetünk néhány szem gyümölcsöt, melyet apróra vágva betétként tálalhatunk a levesben. Főzhetünk bele 5 dkg tápiókagyöngyöt – kb. 20 perc alatt fő átlátszóra -, melyet lehűtve, de nem leszűrve öntsünk a mixünkhöz.

Pin It on Pinterest

Share This