A tavaszt köszöntő évindító tisztítókúra lezárásaképpen két dologgal készültem. Egyrészt 8 pontban összefoglaltam, hogy mit érdemes megtartani a hétköznapokra az elmúlt egy hétből, melyek mindegyik egyszerű és igazából magától értetődő. Mégsem mindig csináljuk. Válasszunk ki 3 vagy 5 pontot, akár az összeset és tartsuk magunkat hozzá.
Egészséges étrend a hétköznapokban
- Szezonális alapanyagokból készítsünk az időjárásnak megfelelő ételeket. Nyáron több nyers ételt ehetünk kiegészítésképpen, és a frissítő és hűtő alapanyagokat részesítsük előnyben. Télen inkább a sült és hosszan főtt ételek kapják a főszerepet, illetve a melegítő fűszerek és alapanyagok kerüljenek előtérbe. Tavasszal együnk sok friss zöld növényt és csírát párolt zöldségek mellé, kevesebb húst, több gabonát és/vagy hüvelyest. Ősszel ne nagyon együnk tejtermékeket, mert nyálkát termelnek, és ilyenkor ezzel amúgy is gond szokott lenni. Emellett kezdjünk el átállni a melegítő étrendre, együnk konzekvensen meleg reggelit, sok levest, hosszan főzött ragukat tavaszig.
- Együnk gyakran levest, főzelékeket, ragukat.
- Az étkezésünk min. 1/3-a, némely esetben akár a fele is (időjárástól és alkattól függően) legyen zöldség, amit sütve, párolva vagy főzve illetve levesként fogyasszunk. Kiegészítésképpen, különösen meleg időben együnk nyers zöldségeket, salátákat.
- Együnk rendszeresen halat.
- Ha nem eszünk húst, ügyeljünk a megfelelő fehérjebevitelre! A növényi fehérjék közül a hüvelyeseket, gombát, magokat, dió és mogyoróféléket érdemes kiemelni. Az állati fehérjék közül pedig a tojás kiváló fehérjeforrás, a tejtermékekkel azonban érdemes óvatosan bánni: nem kell teljesen kizárni, de alkatunknak és az időjárásnak megfelelően válasszuk ki a formáját és a mennyiségét.
- Együnk kevesebb kenyeret, és az is legyen kovásszal készült.
- Ne fogyasszunk tartósított élelmiszereket.
- Fogyasszunk kevesebb sót és cukrot, és azt is természetes formában: finomítatlan kősót vagy tengeri sót vegyünk, cukorból is a nem finomítottakat részesítsük előnyben (muscovadó, finomítatlan nádcukor, kókuszvirág cukor, méz, juharszirup).
- Együnk gyakran természetesen fermentált ételeket: savanyú káposzta, miszó, jó minőségű szójaszósz, fermentált zöldségek, természetes erjesztéssel készült ecetek stb.
5 Elemes tanfolyamok
2023-as/24-es áron most utoljára
- Ritmusban magaddal és az évszakokkal - 6 hetes online 5 Elemes étrendi alaptanfolyam
- Változókor bölcsessége: személyre szabott étrend és elmélet - 8 hetes online tanfolyam (elmélet+gyakorlat)
- Ritmusban magaddal és az évszakokkal - 6 hetes online 5 Elemes étrendi alaptanfolyam
- Töltődj fel! - csikung (Qigong) 6 hetes online alaptanfolyam - Oldd a feszültséget, engedd el stresszt és lazulj mozgással