ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 15 perc
MINDENMENTES
VEGÁN OPCIÓVAL
Cukkiniből és nyári tökből általában mindig sok van. Nagyon bőségesen terem, így cukkinireceptől sosem elég. Nagyon sokféleképpen elkészíthető: az egyszerű párolt cukkinitől, a cukkinikrémlevesen át bármilyen formában jól megállja a helyét. Sőt, még süteményekbe is szokták reszelni. Én nagyon gyakran készítem karikára vágva, serpenyőben pirítva-párolva.
SOKFÉLE FELHASZNÁLÁS: ELŐÉTEL, KÖRET, SZÓSZ, PÜRÉ, PÁSTÉTOM
Most olyan receptet hoztam, amelyben a cukkini fűszerekkel párolódik, majd krumplinyomóval rusztikusra nyomjuk szét. Amit imádok benne, hogy rengetegféleképpen tálalható: előételként más zöldségek és olívabogyó mellett kovászos kenyérrel meglepően finom, pástétomként juhsajttal keverve isteni, zöldfűszerekkel keverve tésztaszószként is nagyon jól megállja a helyét, de hús vagy hal mellé köretként is szoktam tálalni. Plusz egy ötletem volt az, hogy paradicsom helyett a reggeli tojást is ütöttem bele, és úgy is tarolt – gyönyörűen megpárolódnak benne a tojások fedő alatt. A legjobb benne, hogy akár nagyobb mennyiségben is elkészítheted, üvegben néhány napig eláll hűtőben, és utána csak elő kell kapnod a reggelinél vagy ebédnél, amihez máris van egy kiinduló pontod.
CUKKINI ÉS NYÁRI TÖK: A LEGIDEÁLISABB NYÁRI ZÖLDSÉGEK
A cukkini és a nyári tök nem csupán sokoldalúsága és a bőséges termése miatt remek nyári zöldség, hanem a hatása miatt is. A kínai gyógyászat a cukkinit frissítő hatású zöldségnek tartja, amely jól táplálja a testnedveket, így remekül ellensúlyozza a nyári hőséget. Különösen a Gyomor Hőség tünetei esetén – gyullad nyálkahártya, szájszag, reflux, hirtelen éhségrohamok, szomjúság –, és magas vérnyomás, illetve vércukoringadozás, diabétesz esetén nagyon jó zöldségek. A frissítő hatását érdemes gyengéd párolással, pirítással vagy főzéssel ellensúlyozni, illetve fűszereket használni hozzá, amik melegítik az emésztőrendszert, így megakadályozzák, hogy lehűljön, és ezáltal csökkenjen a hatékonysága.
Ebben a receptben a cukkinit enyhén melegítő, friss zöld-fűszerekkel és kevés fokhagymával pároljuk puhára, és krumplinyomóval rusztikus pürét készítünk belőle. Ez az aktuális kedvenc nyári receptünk, amit a legkülönfélébb formában tálaltunk már.
5 Elemes tanfolyamok
2023-as/24-es áron most utoljára
- Ritmusban magaddal és az évszakokkal - 6 hetes online 5 Elemes étrendi alaptanfolyam
- Változókor bölcsessége: személyre szabott étrend és elmélet - 8 hetes online tanfolyam (elmélet+gyakorlat)
- Ritmusban magaddal és az évszakokkal - 6 hetes online 5 Elemes étrendi alaptanfolyam
- Töltődj fel! - csikung (Qigong) 6 hetes online alaptanfolyam - Oldd a feszültséget, engedd el stresszt és lazulj mozgással
CUKKINI PÜRÉ RUSZTIKUSAN
Hozzávalók 4 személyre
- 3-4 közepes (kb. 85 dkg) nagyságú cukkini, megmosva és falatnyi kockákra vágva (Föld)
- 2 evőkanál jó olívaolaj vagy tisztított vaj (Föld)
- 3-4 cikk fokhagyma, megtisztítva és lereszelve (Fém)
- ½ teáskanál só (Víz)
- 3 szál kakukkfű levelei (Fém)
- 2 evőkanál reszelt parmezán (Fém) vagy sörélesztőpehely (Föld)
- 5 szál bazsalikom, vékony csíkokra vágva (Föld)
- 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé (Fa) vagy 2-3 érett paradicsom apró kockákra vágva (Fa)
- ½ bio citrom héja frissen reszelve (Tűz) (elhagyható)
- Választhatóan: pirított mag a tetejére, hogy legyen mit ropogtatni – napraforgómag vagy mandulaforgácsok, esetleg dió
- Egy serpenyőben melegítsd meg egy kicsit az olívaolajat, tedd bele a fokhagymát, és kavargatva 1 percig pirítsd.
- Keverd hozzá a felkockázott cukkinit, keverd hozzá a kakukkfüvet, majd sózd meg, és fedő alatt közepes lángon párold 5-6 percig.
- Vedd le a tűzről, és egy krumplinyomóval nyomkodd össze.
- Keverd hozzá a parmezánt/sörélesztőpelyhet, a citromlevet/paradicsomot, citromhéjat (ha használsz) és a bazsalikomot.
- Tálald frissen vagy tedd kiforrázott üvegekbe, majd miután kihűlt tárold hűtőben.
Tálalás
- Előételként: juhsajttal keverve vagy magában, esetleg néhány koktélparadicsommal frissítve és olívabogyóval körítve
- Tésztaszószként: meglepően finom és selymes tésztaszósz készíthető belőle zöldfűszerekkel. Parmezánnal vagy sörélesztőpehellyel
- Köretként: könnyű és ízletes köretként szolgálhat hús vagy hal mellé.
- Reggeli-alap: paradicsom helyett a reggeli tojást is ebben a cukkinipürében pároltam meg fedő alatt, és gyönyörűen megpárolódnak benne a tojások fedő alatt. Ez lett végül az egyik kedvenc felhasználási módom, amit nem csak reggelire, hanem ebédre is bevetek olykor.