Előkészítés: 5 perc
Főzés: 30 perc
gluténmentes
A tavasszal sokszor jellemző problémákat megelőzhetjük illetve gyógyíthatjuk a tavaszi csalán rendszeres fogyasztásával zöldségként. Segít allergia, kiütések, migrén, nyakmerevség, fejfájás, fáradtság, álmatlanság vagy nyugtalan alvás esetén.
Ha a csalánt zöldsgként fogasztod, é érdemes spenótot tenni mellé - akár 1:1 arányban keverni -, mert így sokkal kevésbé lesz erőteljes íze a levesednek, főzelékednek. Tejszínnel, rizstejszínnel tovább lágyíthatod az ízeket. A csalán helyett használhatsz spenótot, vagy keverheted is a kettőt. Ha úgy döntesz, hogy kevered a spenótot és a csalánt, akkor egy sokkal simább ízű levesed lesz.
A CSALÁN HATÁSA
A kínai gyógyászat nagyra értékeli a csalánt, mert vértápláló, és nyugtatja a májat. Vérszegénységkor nem csak teaként, hanem zöldségként is érdemes enni a tavaszi időszakban, amikor még zsenge leveleket tudunk gyűjteni.
Méregtelenítő hatású, remekül bevethető tavaszi fáradtság esetén. A kínai gyógyászat a nyálkát tisztító tulajdonságát is hangsúlyozza, ezáltal a felsőlégúti lerakódások mellett a súlyfelesleggel is segít megküzdeni tavasszal.
Vértisztító, ezért a magas koleszterinszintet és megemelkedett húgysavat is kivezeti, gyulladások esetén (reuma, köszvény stb.) is bevethető.
Magas az ásványianyag-tartalma, tápláló zöldségféle, ami tavasszal igazán jól jön; különösen a kálcium, kálium, foszfor, cink.
Csalánkrémleves
(kb. 1 liter leveshez)
Hozzávalók
- 20 dkg zöld csalánlevél / 10 dkg csalánlevél + 10 dkg
- spenót
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld szárával együtt, megmosva és felaprítva
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 evőkanál fehér rizs
- 1 kis darabka gyömbér, felaprítva vagy lereszelve
- 1 teáskanál köménymag, frissen őrölve / 1/4 szercsendió
- frissen lereszelve
- só
- ½ teáskanál kurkuma
Elkészítés
- A csalánt mosd meg, és forrázd le. Szűrd le azonnal, és aprítsd fel késsel.
- Egy lábasban forrald fel az alaplevet, tedd bele a gyömbért, a rizst és a sót. Főzd 15 percig.
- Add a leveshez a csalánt és a petrezselyemzöldet, és főzd 5 perc alatt puhára az alapanyagokat.
- Add hozzá a fűszereket: kurkumát, köménymagot/szerecsendiót, majd egy botmixerrel pürésítsd.
- Egyszer főzd fel, majd tálald.
TIPP
Rizs helyett sűrítheted a levesedet krumplival is. Ez esetben a rizs helyett 2 közepes krumplit tisztíts meg, vágd kockákra, és a rizs helyett ezt főzd a levesbe.
A csalán forrázó vizét felfoghatod, és teaként megihatod.
