CSALÁNKRÉMLEVES – tavaszi tápanyagbomba

2025. március 26. | Receptek

Előkészítés: 5 perc
Főzés: 30 perc

gluténmentes

 

A tavasszal sokszor jellemző problémákat megelőzhetjük illetve gyógyíthatjuk a tavaszi csalán rendszeres fogyasztásával zöldségként. Segít allergia, kiütések, migrén, nyakmerevség, fejfájás, fáradtság, álmatlanság vagy nyugtalan alvás esetén.

Ha a csalánt zöldsgként fogasztod, é érdemes spenótot tenni mellé - akár 1:1 arányban keverni -, mert így sokkal kevésbé lesz erőteljes íze a levesednek, főzelékednek. Tejszínnel, rizstejszínnel tovább lágyíthatod az ízeket. A csalán helyett használhatsz spenótot, vagy keverheted is a kettőt. Ha úgy döntesz, hogy kevered a spenótot és a csalánt, akkor egy sokkal simább ízű levesed lesz.

A CSALÁN HATÁSA

A kínai gyógyászat nagyra értékeli a csalánt, mert vértápláló, és nyugtatja a májat. Vérszegénységkor nem csak teaként, hanem zöldségként is érdemes enni a tavaszi időszakban, amikor még zsenge leveleket tudunk gyűjteni.

Méregtelenítő hatású, remekül bevethető tavaszi fáradtság esetén. A kínai gyógyászat a nyálkát tisztító tulajdonságát is hangsúlyozza, ezáltal a felsőlégúti lerakódások mellett a súlyfelesleggel is segít megküzdeni tavasszal. 

Vértisztító, ezért a magas koleszterinszintet és megemelkedett húgysavat is kivezeti, gyulladások esetén (reuma, köszvény stb.) is bevethető.

Magas az ásványianyag-tartalma, tápláló zöldségféle, ami tavasszal igazán jól jön; különösen a kálcium, kálium, foszfor, cink.

Csalánkrémleves

(kb. 1 liter leveshez)

 

Hozzávalók

  • 20 dkg zöld csalánlevél / 10 dkg csalánlevél + 10 dkg
  • spenót
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld szárával együtt, megmosva és felaprítva
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 evőkanál fehér rizs
  • 1 kis darabka gyömbér, felaprítva vagy lereszelve
  • 1 teáskanál köménymag, frissen őrölve / 1/4 szercsendió
  • frissen lereszelve
  • ½ teáskanál kurkuma

Elkészítés

  1. A csalánt mosd meg, és forrázd le. Szűrd le azonnal, és aprítsd fel késsel.
  2. Egy lábasban forrald fel az alaplevet, tedd bele a gyömbért, a rizst és a sót. Főzd 15 percig.
  3. Add a leveshez a csalánt és a petrezselyemzöldet, és főzd 5 perc alatt puhára az alapanyagokat.
  4. Add hozzá a fűszereket: kurkumát, köménymagot/szerecsendiót, majd egy botmixerrel pürésítsd.
  5. Egyszer főzd fel, majd tálald.

     

TIPP

Rizs helyett sűrítheted a levesedet krumplival is. Ez esetben a rizs helyett 2 közepes krumplit tisztíts meg, vágd kockákra, és a rizs helyett ezt főzd a levesbe.
A csalán forrázó vizét felfoghatod, és teaként megihatod.

 

spenot.csalankrémleves

5 elem magazin

Szezonális étrend és életmód az évkörön

4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám

Pin It on Pinterest

Share This
5 elemes étrend és életmód
Adatvédelmi áttekintő

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és felismerik Önt amikor visszatérnek webhelyünkre. Segítenek csapatunknak megérteni, hogy lehet weblapunk Önnek a legtestreszabottabb és kényelmesebb

A cookie-beállításokat a bal oldalon található füleken találja.