Congee, avagy a tökéletes reggeli

2013. november 16. | Receptek

Megváltozott valami.
Évek óta foglalkozunk intenzíven az öt elemes főzéssel, rengeteget kísérletezünk és tanulunk a témában, most azonban valami nagyon más lett: Végre megbízható, élő forrásból, első kézből tanulhatunk minderről. Fantasztikus távlatokat nyitott ez, mely nem csak a mi hétköznapjainkat, de a blog tartalmát is erősen befolyásolja a jövőben.

Elindult a két éves tanfolyam, már az őszi félév felénél járunk. Sőt már tesztet is írtunk. (Jól sikerült…) Az első órától kezdve hihetetlenül, elképesztően fel vagyok villanyozva az egésztől: A tanároktól, akik fantasztikusan felkészültek és hatalmas tudást mozgatnak meg annak érdekében, hogy kompetens szakemberek (5 elemes táplálkozásterapeuták) kerüljenek ki az iskolából. A csoporttársaktól, akikkel olyan együtt lenni, mintha évek óta ismernénk egymást. És persze a tananyagtól, ami rendkívül szerteágazó és összetett, mindeközben olyan logikus és átlátható.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) egyik tradicionális ága az 5 elemes táplálkozás-terápia. A jól ismert akupunktúra mellett tehát ősidőktől fogva a táplálkozást (gyógynövény-terápiával kiegészítve) is alkalmazzák gyógyászati célokra. A kínai gyógyászat minden baj legfőbb okozójának a középpont sérülését tartják. A középpont a stabilitás szimbóluma, az elemeket tekintve a földhöz tartozik, a szervek szerint pedig a gyomor és a lép kapcsolódik hozzá, melyek állapota alapvetően meghatározza a test egészének működését. Mindebből egészen egyszerűen az következik, hogy ha egészségesek szeretnénk lenni illetve maradni, akkor érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra. A kérdés már csak az: Valójában mi is az egészséges táplálkozás?

A középpont illetve a gyomor és a lép erősítésére többféle módszer létezik, melyekre időről-időre visszatérünk majd. Ezúttal a gyomortonikként is használatos congee (ejtsd: kondzsi) lesz a témánk, melyet nem csak a gyógyító táplálkozás használ rendkívül sokrétűen és előszeretettel, hanem a kínai reggelik egyik elengedhetetlen szereplője is.

A congee a kínai étkezés egyik alapvetése. Leginkább reggelire eszik, valamilyen zöldséget pirítanak-párolnak hozzá, néhol sült vagy főtt tojás is jár hozzá. A congeet tehát sósan fogyasztják. A congee olyan Kínában mint nekünk a vajas-lekváros kenyér. A hajnalban nyitó kifőzdékben legalább annyira gyakori, mint a szállodák (büfé)asztalain. Ez az egyik legjobb reggeli, amit el tudunk képzelni: tápláló és könnyű. Így indul egy nap Kínában.

Sokszor készítünk a vendégeinknek, barátainknak congee-t reggelire, és közülük jó néhányan megszerették, és időközben hétköznapjaik részévé is vált. Nagyon praktikus reggelire, ugyanis egy nagy adagot megfőzhetünk belőle, és felmelegítve akár két perc alatt is elkészülhet a sietős hétköznapok első étele. Minden nap másfajta zöldséget vagy magokat adhatunk hozzá, így változatos és izgalmas lesz a reggel.

A congee kínai neve hszi fan (xi fan), melyet leginkább rizsvízként fordíthatunk. E név valószínűleg abból fakad, hogy a rizst congge készítésekor nagy mennyiségű vízben, hosszú ideig főzzük. A rizs helyett használhatunk kölest vagy más gabonákat is (a kínaiak is így tesznek). A congee rendkívül kedvezően hat a gyomorra, ugyanis a hosszú főzési idő miatt nagyon könnyen emészthetővé válik, gyorsan felszívódik. Krónikus betegeknek, lábadozóknak, a szülés utáni időszakban a kismamáknak emiatt gyakran főznek congee-t, továbbá általános erősítő hatása is van.
A congee-t gyakran zöldségekkel és/vagy gyógynövényekkel szolgálják fel, melyek egyrészt az ízesítő szerepét töltik be, másrészt azonban a hatását is erősítik. A legkülönfélébb zöldségek mellett (spenót, édeskömény, zellerszár, sárgarépa, retek pl.), tehetünk bele magokat (dió, fenyőmag, szezámmag, mák stb.), főtt babféléket (vörösbab, mungóbab stb.),  gyógynövényeket és fűszereket is (pl. gyömbér, pásztortáska, cickafarkfű, bors). Mivel a „rizsvíz”erősít a gyomrot és a lépet, és ezáltal a tápanyagok felszívódása is sokkal hatékonyabb, így a hozzáadott alapanyagok hatása is felerősödik.

Egyszer régen már írtunk róla, akkor barnarizsből, pirított káposztával és újhagymával illetve szójaszósszal pirított mandulával és líciummal ajánlottuk. Most jázminrizsből készült változattal jelentkezünk, amit néha inkább édesen (kókusszal, fekete szezámmaggal, datolyával) eszünk, máskor pedig inkább sósan: zöldségekkel, magokkal… (A képeken: kókusszal, kókusztejjel és fekete szezámmaggal; szójaszósszal és balzsamecettel pirított célkával, sárgarépával és tormával.)

 

Congee (alaprecept)
(Hozzávalók 4 adaghoz)

  • 10 dkg jó minőségű jázminrizs
  • ötszörös mennyiségű víz (Tegyük a rizst egy csészébe vagy mérőedénybe. Miután a rizst az edénybe tettük, mérjük ki a csészével vagy mérőedénnyel a víz mennyiségét.)

A rizst tegyük fel főni egy vastag falú lábasban, és fedő alatt(!) alacsony lángon főzzük 2,5-3 órán keresztül. Amikor elkészült (az összes vizet felszívta a rizs), várjuk meg míg kihűl (tehetjük hideg vízfürdőbe az edényt a folyamat gyorsítása kedvéért), és tegyük hűtőbe. Ha mindig csak tiszta kanállal nyúlunk bele, egy hétig minden további nélkül eltartható.

Fontos!
1.    A fedőt ne emelgessük, mert elillan a jótékony gőz, mely a rizs egyenletes fővésért felelős!
2.    Alacsony lángon főzzük a congeet, ugyanis egyrészt ez biztosítja, hogy a rizsszemek egyenletesen megfőjenek, másrészt pedig annál táplálóbb a congee, minél hosszabb ideig főzzük.

Pin It on Pinterest

Share This