Két levest szeretnék ajánlani nektek a mai és holnapi napra. Mindkettő igai őszi-téli leves, és a tavalyi szezon két nagy sztárja volt. Most is nagyon jól működik. A tanácsadások alkalmával ennek a két levesnek van a legnagyobb pozitív visszhangja. A narancsos lencseleves izgalmas és sokszínű, a petrezselyemgyökér-krémleves pedig selymesen lágy és kifinomult. Ne hagyjuk ki belőle a bort. Esszenciális tartozék.
A recepteken kívül egy hagyományos tartósítási eljárást szeretnék meg megosztani veletek, hogy a levesek a hűtőben sorakozhassanak, amikor este hazaértek a munkából. Az üveget lobogó forró vízbe mártják illetve forró vízzel kiöblítik, ebbe töltik az ugyancsak lobogva fövő levest. Azonnal lezárják, és hideg vízbe mártva sokkolják. A hirtelen hűtés által vákuum képződik, és ezért a baktériumok nem tudnak kifejlődni. Ha követjük e módszert, hűtőben tárolva gondoskodhatunk a rohanó hétköznapok megfelelő ebédjéről vagy vacsorájáról.
Narancsos lencseleves
Hozzávalók 4 adaghoz
20 dkg lencse, megmosva
3 db babérlevél
————————————-
3-4 ek olaj
1 közepes hagyma, megtisztítva és apró kockára vágva
2 g gyömbér, lereszelve
4-5 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
1 ek római kömény
2 közepes krumpli, kockára vágva
3 közepes sárgarépa, megtisztítva és kockára vágva
1 tk fahéj
1 narancs reszelt héja
1 ek finomítatlan só
1 l zöldségalaplé (Ha nincs éppen kéznél, használjunk vizet. Ebben az esetben viszont bátrabban fűszerezzük a levesünket.)
———————————–
2 sárgarépa, megtisztítva és gyufaszálra vágva
2 narancs frissen facsart leve
1 cs petrezselyemzöld, frissen felvágva
Tegyük fel a lencsét főni kb. 2 liter vízben. Tegyük hozzá a babérleveleket. Főzzük puhára a lencsét. Miután megfőtt, szűrjük le. (Ne sózzuk, mert úgy nehezebben puhul meg.)
Miközben fő a lencse, készítsük el a sűrű levesalapot hozzá: egy nagy, vastag falú lábast melegítsünk fel, öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát. Kavargatva pirítsuk közepes lángon két-három percig.
Tegyük hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk tovább kavargatva egy-két percig, vigyázva, hogy nehogy megégjen.
Szórjuk bele a római köményt, pirítsuk együtt tovább 1 percig.
Kavarjuk bele a kockára vágott krumplit és répát, szórjuk bele a fahéjat, és forgassuk össze. Fedő alatt pároljuk közepes lángon kb. 10 percig. Közben kétszer-háromszor kavarjuk meg, hogy nehogy odakapja.
Amikor a krumpli és a sárgarépa közepesen megpuhult, öntsük fel zöldségalaplével (vagy vízzel), sózzuk , szórjuk bele a narancshéjat.
Főzzük puhára a zöldséget, majd a tűzről levéve turmixoljuk össze.
A megfőtt lencsét, a gyufaszálra vágott nyers sárgarépát és a narancslevet öntsük az összeturmixolt levesalaphoz. Ha túl sűrűnk találjuk, öntsünk hozzá vizet.
Főzzük fel az egészet újra, melegítsük össze. Sózzuk, ha szükséges.
Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Fehérborban párolt petrezselyemgyökér-krémleves almával (tej nélkül)
Hozzávalók 4 személyre
4 db zsenge petrezselyemgyökér, megtisztítva és felkockázva
2 dl száraz fehérbor
1/2 dl olívaolaj
5 dkg tisztított vaj
2 db újhagyma vagy 1/4 póréhagyma, megtisztítva és felkockázva
3 cikk fokhagyma
2 közepes alma, megtisztítva és felkockázva
1 l zöldségalaplé
Díszítéshez
1/2 dl tökmagolaj vagy szőlőmagolaj (csak kiváló minőségűt érdemes használni)
rózsabors vagy citrushéjjal ízesített bors
———————————————————
Melegítsük fel a lábast, benne az olajat, adjuk hozzá a vajat, és amikor elolvadt, szórjuk bele a hagymát. Kavarjuk át, és néha megkavarva 5-8 percig pirítsuk közepes lángon.
Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük meg, és pirítsuk további 1 percig.
Szórjuk bele a petrezselyemgyökeret. Forgassuk át, és 2 percig pirítsuk.
Öntsük fel borral, kavarjuk át, majd fedő alatt pároljuk puhára kb. 15 perc alatt a gyökeret.
Tegyük hozzá az almát, majd pároljuk tovább 10 percig fedő alatt.
Öntsük fel alaplével, és forraljuk fel, majd főzzük kb. 10 percig.
A tűzről levéve botmixerrel pürésítsük.
Tálalás: Szedjük ki tányérba, és csöpögtessünk rá néhány csepp tökmagolajat vagy szőlőmagolajat, illetve szórjuk meg rózsaborssal vagy citrushéjjal ízesített borssal.