Receptek
ZÖLDFŰSZERSZÓSZ – 5 perc alatt, jól variálható
Ilyenkor nyáron elkezdődik a zöldségdömping, és a legjobb, amit tehetünk, hogy elsősorban friss, idényzöldségekkel tápláljuk magunkat. De mi készüljön a zöldségekből? Sokszor felmerül ez a kérdés. Oké, hogy megpárolom, és aztán? A zöldségek mellett rengeteg zöldfűszer is terem, amik sokkal jobbak ilyenkor nyáron mint a szárított fűszerek:
FERMENTÁLT VEGYES SAVANYÚSÁG – bárhogy variálható alaprecept – 60 perc
Annyira rákaptam a fermentálásra, hogy mindig legalább 4-5 üveg van tele zöldségekkel a pulton, és a hűtőben is egy egész polcot elfoglalnak. Amióta Király Ágitól megtanultam, hogy hogyan lehet a zöldségeket úgy elkészíteni, hogy spájzban is hónapokig elálljanak, azóta a polcokon is gyülekeznek.
SÓSKA – leves, szósz, pite, pesztó, saláta
Megosztó zöldség a sóska. Eddig is ezt gondoltam, de amióta a facebook csoportban feltettem a kérdést, hogy ki mit készít belőle, azóta még inkább azt gondolom, hogy a sóska is egy azon zöldségek közül, amit valaki vagy szeret, vagy utál.
PARADICSOMOS KÁPOSZTA FŐZELÉK – 25 perc alatt
Régóta ígérem, hogy klasszikus magyar recepteket is előveszek. Szeretek folyamatosan kísérletezni, és ilyenkor sokszor nyúlok a határokon túlra. Az egyik klasszikusan „nem-szeretem” főzeléket pimpeltem fel, hátha így többen megszeretik, és azoknak a kedvét sem veszem el, akik eleve rajonganak érte.
ZÖLDSÉGCURRY köret, egytálétel vagy akár leves – 30 perc alatt
A zöldségcurryt nagyon sokféle variációban elkészítheted. Készülhet belőle színes köret, ízletes egytálétel vagy akár leves is. Egyik alkalommal főtt tojással reggelire tálalom, vagy alaplével felhúzom és levest csinálok belőle, esetleg halfilét, csirkemellet vagy tofut keverek hozzá és rizzsel ebédre szolgálom fel.
SERPENYŐS ÉDESBURGONYA TOJÁSSAL – 25 perc alatt
Az ünnepek alatt sokaknak bukkan fel mindenféle emésztési problémája, mely részben a túl sok és a túl sokféle étel miatt van. Én is ismerem ezt, nálunk is mindenki az étel mennyiségében próbálja kifejezni a szeretetét. Van néhány bevett trükköm erre, amivel…
KOMPOSZT-LEVES SÜLT HÚS CSONTJÁBÓL – 55 perc alatt
Miután bevezettem a konyhánkban a sült húsok csontjából főzött levest, másoknál is fel-felbukkant ez a jó kis ételmentő ötlet: két évvel ezelőtt egy népszerű szakácskönyvben is olvastam róla, majd a facebook-csoportban is találtam szemfüles társakat, akik ugyanígy tesznek a sült húsok csontjaival.
ALMÁS ZELLERLEVES – 15 perc alatt 13 hozzávaló
A szárzeller nálunk Magyarországon az utóbb években lett igazán népszerű. Legtöbbször a mai napig, rágcsaként bukkan fel, ami bizonyára annak köszönhető, hogy enyhén csípős-kesernyés-édes íze, roppanós állaga jól helyettesíti a kevésbé egészséges nassolnivalókat.
KÖRTÉS DIÓSZELET – látványos, gyors, gluténmentes
Ez a süti egy egyszerű kavart tésztával készül, ami nagyon gyorsan elkészül, és még azoknak is menni fog, akik nem nagy konyhatündérek. A fő attrakciót az adja, hogy egészben kerülnek bele a körték, amik nem csak izgalmassá teszik a sütiszeleteket, hanem szaftossá is.
SZÍNES, TARTALMAS, ŐSZI LEVES ZÖLDEKKEL – 50 perc alatt 14 hozzávalóból
Jön egy váratlan vendég, és hirtelen valamit varázsolni kell vacsorára. Azt vettem észre, hogy ilyenkor gyakran előkerül ez a leves, mert színes, gyors, szép és tápláló egyszerre. Sokszor raguként készítem el – kevesebb lével felöntve –, mert így még inkább megállja a helyét…
Gyümölcsös-gluténmentes kavart süti – 8 hozzávalóból 45 perc alatt
Nyári partikhoz, délutáni teraszozáshoz, vendégvárónak és piknikre egyaránt szívesen készítek könnyű gyümölcsös sütiket. Ilyenkor mindig olyan recepteket keresek, amik inkább gyümölcsösek mint tésztásak – tehát jobban dominál bennük a nyári gyümölcsök frissessége.
CUKKINI PÜRÉ RUSZTIKUSAN – 9 összetevőből 25 perc alatt
Cukkiniből és nyári tökből általában mindig sok van. Nagyon bőségesen terem, így cukkinireceptől sosem elég. Nagyon sokféleképpen elkészíthető: az egyszerű párolt cukkinitől, a cukkinikrémlevesen át bármilyen formában jól megállja a helyét.
Tudástár
KARÁCSONYI AJÁNDÉK ÖTLETEK 2018. – mit vennék és mit kapnék szívesen
Hasznos, szép és tudatos gasztoajándék ötletek magyar tervezőktől, és néhány aktuális kedvenc szakácskönyv, amit én magam is kértem a Jézuskától.
MIÉRT ÖRÖMFORRÁS AZ EVÉS?: Az ízek szerepe
VIDEÓ – Miért örömforrás az evés? Az ízek miat! Az ízek szerepe az étrendünkben.
NAPI RUTIN: Hogy nézzen ki az étrended?
VIDEÓ – 2-5 perces videókban egy-egy étkezéssel foglalkozom, és magyarázom, hogy mire érdemes odafigyelni egy napi ritmus kialakításánál. +infogarfika
REGGELIZZ TAVASSZAL IS MELEGET: alapanyagok, fűszerek, ételek
VIDEÓ – De miben különbözik a téli és a tavaszi meleg reggeli? Milyen alapanyagokat érdemes használni? Mit jó enni ilyenkor? Mit mivel hasznos kombinálni?
A MÁJ EGÉSZSÉGE, avagy hogy valósítsuk meg az álmainkat
A célkitűzések és fogadalmak kapcsán sok helyről halljuk, hogy a képek szerepe mennyire fontos. Az elménk ugyanis képekkel tud leginkább azonosulni. Az álmainkat és vágyainkat legtöbbször képekként fogalmazzuk meg saját magunk számára, a képeket pedig látjuk – a lelki szemeink előtt.
HOGY CSINÁLOM? 1.: Mese a hűtőről, ami segít 5 perc alatt elkészíteni az ebédemet
Mi a legnagyobb kihívásod a táplálkozás szempontjából? Mi megy nehezen? Miben akadsz el? A legújabb blogbejegyzésben ebben szeretnék segíteni, és 5 trükk mellett sok ötletet osztok meg a zökkenőmentes hétköznapok érdekében.
KENYÉR: Mindennapi kenyerünk hatása…
A kenyér hatása különös, mert a kávéhoz hasonlóan kettős: szárít és nedvességet halmoz fel egyszerre. Minden lisztté őrölt alapanyag nehezen emészthető – a búzalisztre ez fokozottan igaz –, ezért hajlamos lerakódásokat képezni, és nyálkaként megjelenni.
ARÁNYOK ÉS SZABÁLYOK: Ősszel és télen tényleg ne egyek semmi nyerset???
Workshopokon és tanfolyamokon nagyon gyakran kapom ezeket a kérdéseket, és itt az ideje, hogy írjak róla: Mi legyen a hűtő alapanyagokkal és a salátákkal, nyers gyümölcsökkel ősszel és télen?
KINEK JÓk az olajos magok?: irányelvek, felhasználás, hatások
Az olajos magok elsősorban az őszi és téli étrendünk fontos alapanyagai. Abban tűnnek ki, hogy nagyon táplálóak, magas a zsír- és a fehérjetartalmuk.
ŐSZI ÉTREND: Nyár és tél között
Ebben a blogbejegyzésben az őszi időszak sajátosságairól lesz szó, különös tekintettel az őszi étrendre és az alapanyagokra. Ha figyelmesen elolvasod és betartod a tanácsokat, akkor az immunrendszered biztosan meghálálja, és sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a tipikus őszi betegségek elkerülnek.
HŰTSD MAGAD ÍZEKKEL: Az ízek tudatos használata nyáron
A kínai felfogás szerint 5 alapíz van: a savanyú, keserű, édes és sós mellett a csípőset is ide sorolják. Az ízeknek ráadásul nem csupán az ízelés szempontjából tulajdonítanak nagy jelentőséget, hanem a testre gyakorolt hatása miatt is. A savanyú összehúz, a keserű kifelé vezet, az édes harmonizál, a csípős szétoszlat, a sós pedig felold illetve megköti a vizet.
HÚSVÉTI KALAUZ: Ötletek, tippek, receptek és javaslatok
A sonka, a tojás és a kalács elmaradhatatlan a húsvéti asztalról, hagyományosan a húsvéti ünneplés szerves részévé váltak. Nem emlegetjük ilyen kiemelten, de ugyanilyen fontos kiegészítő még hagyományosan a retek és a torma is.