A mandulatej fantasztikusan finom, tápláló és könnyű egyszerre, emellett pedig igazán egyszerű elkészíteni. Sokkal olcsóbb, mint a boltban kaphatóak, ráadásul biztosan nincs benne semmilyen tartósító- vagy édesítőszer. A bolti 700-800 Ff helyett kb. 200 Ft-ból elkészíthető.
A mandulatej nem is igazán recept, inkább egy élmény. Beáztatjuk, leturmixoljuk, némi fűszer és már kész is.
Mandulatej
1 liternyi lesz belőle
- 8-10 szem mandula
- 1 liter tiszta víz
- csipetnyi só
- fél vanília kikapart magja
- Mossuk meg a mandulát, majd áztassuk be legalább 5 órára, de inkább egy éjszakára.
- Tegyük egy turmixba a többi hozzávalóval együtt, és egy percig turmixoljuk (működik botmixerrel is).
- Szűrjük át egy sűrű szövésű kendőn vagy szűrőn. Nyomkodjuk ki alaposan! Használjuk és élvezzük!
- Jól lezárt üvegben tárolva 3-4 napig eláll a hűtőben.
A szűrőn fennakadó manduladarabokat használhatjuk kásákba, süteményekbe, de akár a tejben is hagyhatjuk. Engem például nem zavar…