Ez az elegáns, mégis egyszerű desszert mindig nem csak egyszerű és gyors, hanem előre jól elkészíthető és könnyen tárolható is. Az előkészítése 15 perc csupán, és akár 1-2 nappal az alkalom előtt is megcsinálhatjuk. A fő attrakció pedig már csak ráadás: jól szállítható üvegben. Erre akkor jöttem rá, amikor ez lett az egyik ajándék a barátaimnak, akiknél a hétvégét töltöttem.
A receptet a kedvenc vietnámi szakácskönyvemből adaptáltam – ott tejjel és tejszínnel készül, a kókusztej csak ízkomponens benne, én ezt teljes egészében kókusztejszínre cseréltem. Emellett még csempésztem bele fűszereket és kandírozott citromhéjat is. Így egy kerek, 5 elemes desszert lett belőle. Az eredmény lenyűgöző. A barátnőm is el volt ragadtatva tőle…
Ez a recept szépen kirajzolja a vietnámi konyha egyik jellegzetességét: erős francia hatás, melyet a saját képükre formáltak. Ebben a receptben például eredetileg thai citromfűvel és kókusztejjel fűszerezték a tejszínt. Így lett belőle egyjellegzetesen vietnámi édesség francia eleganciával. Ezt alakítottam aztán én is tovább 5 Elemes receptté…
Kókusztejes créme caramel kandírozott citromhéjjal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 dl kókusztejszín
- 2 tojás
- 1 citrom kandírozott héja (2 dkg kandírozott állapotban)
- 8 dkg cukor
- 5 db zöld kardamom magjai, megőrölve
- csipetnyi só
- 5 dkg cukrot 1 evőkanál vízzel egy kis fazékban elkeverünk, hozzátesszük a kandírozott citromhéj felét és a sót. Addig főzzük, amíg a cukor karamellizálódni kezd, azonnal hőálló tálkákba töltjük.
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük (légkeverés nélkül).
- A kókusztejet főzzük fel és alacsony lángon sűrítsük 10 percig, tegyük bele a maradék kandírozott citromhéjat és a kardamomot.
- A tojás habverővel keverjük habosra a maradék 3 dkg cukorral, apránként öntsük hozzá a besűrített kókusztejet – kanalanként öntsük hozzá, hogy a forró folyadék ne csapja ki a tojást.
- A masszát osszuk el a négy karamelles tálkába, és állítsuk egy olyan hőálló edénybe/tepsibe, amiben egymás mellett kényelmesen elférnek. A tepsit töltsük meg félig vízzel.
- Tegyük a tepsit a sütőbe, és 45 percig gőzöljük.
- Vegyük ki a sütőből, azonnal borítsuk egyenként tányérokra a créme caramelt, és hagyjuk kihűlni.
Tipp: Akkor a legfinomabb, ha nem hűtőben, hanem szobahőmérsékleten hűl ki. Szállítsához vegyünk egy alacsony falú, de széles szájú befőttes üveget, helyezzük bele a megdermedt kókuszmasszát, és öntsük rá a karamellszószt.
A gyönyörű tányérok Lantos Judit kerámikus-művész munkái