Kelbimbó csillagánizzsal és pink grapefruittal

2015. február 03. | Receptek

Nem téli álmot alszunk augusztus óta Annyi minden történik, hogy elképesztő. Sokkal inkább nevezhetjük az elmúlt fél évet a háttérmunka időszakának: építkezünk ugyanis folyamatosan, mégpedig úgy, hogy a blog is fontos és szilárd helyet kapjon. Leginkább tehát a blog köré építkezünk.

Sokan érdeklődnek személyes találkozók alkalmával főzőtanfolyamok, könyvek, előadások, táborok, terápiás foglalkozások iránt, így elkezdtünk gondolkozni, beszélgetni, nézelődni, tárgyalni. Rengeteg újdonsággal szolgálhatunk, ugyanis a gondolatok és kérések manifesztálódni látszanak. Az utóbbi fél év tervei kezdenek szárba szökkeni – sok számunkra is meglepő fordulattal és eseménnyel. Ebben a pillanatban még minden kicsit lóg a levegőben… Amint elkezdődnek megosztjuk veletek a következő hónapok során mindazokat a lehetőségeket, amik elérhetővé válnak 2015-ben az 5 elemes táplálkozás témában.

Az egyik ilyen úton lévő 5 elemes attrakció egy könyv az 5 elemes táplálkozásról, mégpedig a várandósság és a gyermekek táplálkozása témakörben. A könyv anyukáknak és gyermekeiknek fog segítséget nyújtani a nagy kérdések megválaszolásában: Mit egyen az anya? Mit egyen a gyerek? A könyvhöz kapcsolódóan előadásokat is szervezünk 2015 tavaszától Budapesten és vidéki városokban egyaránt a könyv kiadásáért felelős Lunarimpex Kiadóval és legújabb projektjükkel, a Lunarbaby-val. 

Az izgalmas hírek mellé azonban izgalmas recept is jár. Most egy Ottoleghi által inspirált kelbimbó, ami az egyik kedvenc zöldségem ilyenkor. Azt hiszem azért, mert sokáig fogalmam sem volt, hogy mit kezdjek vele. A levesben főtt változat nem rossz, de egy idő után egysíkú, így nagyon megörültem a Momofuku kelbimbónak néhány éve, ami azóta is dobogós helyen van a konyhában (sok más recepttel együtt). Most a legújabb Ottoleghi könyvben találtam egy tetszetős kelbimbós receptet, amit aztán teljesen másképpen készítettem el. Az alapmotívumokat megtartva (kelbimbó, csillagánizs és pomeló helyett grapefruit) készült tehát a következő recept, mégis más lett: nem főztem, hanem pirítottam-pároltam, másképp fűszereztem, cukor helyett melaszt tettem hozzá…, mégis Ottoleghis lett. Nekem van egy ilyen kategóriám: ottoleghis.

Mindig megnézem, amikor egy recepttel elkezdek dolgozni, hogy vajon benne van-e mind az 5 elem. A jó receptekben benne van. Majdnem mindig. Ottoleghinél is. A recepteket nem emiatt szoktam átalakítani, hanem mert ilyen vagyok. Meg kicsit próbálom egyszerűsíteni is. Nem utolsó sorban pedig sokszor a számomra inkább odaillő vagy egészségesebbnek tűnő alapanyagokat illetve főzési technikákat részesítem előnyben az adott recept hozzávalóival szemben. Így született ez a recept is.

 

<spanstyle=”color:#000000;”>Kelbimbó csillagánizzsal és pink grapefruittal

Hozzávalók 4 főre

  • 60 dkg kelbimbó, megtisztítva és félbe vágva
  • 3 dkg vaj és  ½ dl olívaolaj / 5 dkg kókuszolaj
  • 5-6 szem csillagánizs
  • 3 szegfűbors
  • 4-5 szem borókabogyó, mozsárban kicsit megtörve
  • 1 ek nádmelasz
  • 3 szem bors, frissen őrölve
  • 1 tk só
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 1 db pink grapefruit
  • 1 csokor korinaderzöld vagy petrezselyemzöld
  1.   Egy lábasban tegyünk fel forrni 1dl vizet. Tegyük bele a só és a bors kivételével a fűszereket: a csillagánizst, borókabogyót, szegfűborsot, és forraljuk fedő alatt 7-10 percig. Utána vegyük le a tűzről, keverjük bele a nádmelaszt, és hagyjuk hűlni fedő nélkül.
  2. Melegítsünk fel egy vastag falú (vas) serpenyőt. Tegyük bele a vajat és az olajat, és rendezzük el benne a félbe vágott kelbimbókat vágott felükkel lefelé. Közepes tűzön, fedő alatt pároljuk-pirítsuk így 10 percig.
  3. Miközben a kelbimbó párolódik, pirul, tisztítsuk meg és filézzük a grapefruitot (a húsát tisztítsuk meg a fehér hártyáktól). Közben fogjuk fel a levét.
  4. A langyosra hűlt fűszeres főzetet sózzuk, borsozzuk. Öntsük bele a citromlevet és a grapefuit felfogott levét.
  5. A kelbimbót vegyük le a tűzről, miután megpirult a vágott felülete és kicsit megpuhult. Öntsük rá a fűszeres szószt, forgassuk át. Adjuk hozzá a grapefruit húst, és azzal is forgassuk össze óvatosan.
  6. Korianderrel vagy petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Tálalási tipp: Remekül illik húsételekhez köretként: ettük már steakkel, de jól megvolt a sült oldalassal is. Egyszer reggelire omlett mellé tálaltam. El tudom képzelni zsályás-vajas krumpli mellé is, vagy valamilyen gabona társaságában.

Pin It on Pinterest

Share This