Felkészülés: természetes tartósítás

2016. február 07. | Egyéb

TERMÉSZETES TARTÓSÍTÁS HÉTKÖZNAPOKRA

1. A befőttes üveget a tetejével együtt lobogó forró vízzel kiöblíted, ebbe töltöd az ugyancsak lobogva fövő ételt.

2. Azonnal lezárod.

3. Hideg vízfürdőben állva hagyod kihűlni. A hirtelen hűtés által vákuum képződik, és ezért a baktériumok nem tudnak megtelepedni.

4. Hűtőben tárold. Akár 3-4 hétig is eláll.

Mindenféle ételt lehet így tartósítani, de leginkább a leveseket és a szószos ételeket, miután elkészültek: alaplé, leves, főzelék, ragu, de akár húsételek is eltarthatóak így, ha a saját szószukban állnak, pl. paradicsomos húsgombóc vagy pörkölt.

Amit még érdees így betárazni, azok az alap hozzávalók:

  • alaplé
  • főtt gabona vagy hosszan főzött gabonakása
  • főtt hüvelyes a főzővizében, amit használatkor leöntünk róla
  • kompót

Ha követed ezt a módszert, hűtőben tárolva gondoskodhatunk a rohanó hétköznapok megfelelő ebédjéről vagy vacsorájáról. Csak ki kell venni a hűtőből és megmelegíteni. Mindig érdemes az így tartósított ételeinket egy kicsit felfrissíteni, hogy legyen bennük friss Qi is:  sok friss zöldfűszerrel vagy friss zöldséggel, amit hozzákeverünk az ételünkhöz.

Amikor van időm sok más hozzávalót is konyhakészre készítek el, és így alaposan megrövidül az ételek elkészítési ideje a rohanó hétköznapokban:

1. a zöldfűszereket megmosom és előkészítve, lecsöpögtetve befőttes üvegekbe teszem - így 1-2 hétig elállnak

2. a gránátalmát kimagozom, és üvegben teszem a hűtőbe

3. természetes fermentálással készült zöldségeket is készítek így elő

Pin It on Pinterest

Share This