Brokkoli mustárszószban

2015. november 06. | Receptek

A közös őszi kúránk lassan a végéhez kezd közeledni, és még nem ettünk édesburgonyát, sőt csicsókát sem. Ezt sürgősen pótolni szeretném… De úgy tűnik, hogy csak jövő héten lesz rá lehetőség. Egyúttal azonban a tisztított vaj receptjét is tervezem megosztani. Ami nem is recept, inkább csak egy vezérfonal, hogy mire érdemes odafigyelni. Tehát most édesburgonya helyett brokkoli, mégpedig mustárszószban. Jövő héten pedig édesburgonya aszalt sárgabarckkal, a sült csicsóka pedig egy zseniális kakukkfüves-citromos szószban érkezik.

 

Brokkoli mustárszószban

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 kg brokkoli, rózsáira szedve és megmosva (Föld)

  • 5 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva (Fém)

  • 3 db újhagyma vagy fél póréhagyma, felaprítva (Fém)

  • 2 evőkanál kószuszzsír vagy tisztított vaj (Föld)

  • 1 evőkanál jó minőségű (esetleg házi) mustár (Fém)

  • 1 teáskanál fehér rizsecet vagy almaecet (Fa)

  • 2 evőkanál jó minőségű szójaszósz vagy 1 evőkanál miszó 2evőkanál vízben eleverve (Víz)

  • 2 dl zöldségalaplé (Föld)

  • só (Víz)

  • frissen őrölt rózsabors

  1. Tegyünk fel főni 5 liter vizet. Amikor felfőtt, blansírozzuk a brokkolit néhány percig: tegyük bele a forrásban lévő vízbe, és főzzük 3-4 percig. Szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük át. Így megmarad a szép zöld színe, és nem fő túl, ugyanis a hideg vízzel leállítjuk a fővését.

  2. Forrósítsuk fel a serpenyőt/wokot, tegyük bele a kókuszzsírt vagy tisztított vajat, ezt is melegítsük meg. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, pirítsuk 1-2 percig. Majd keverjük bele állandóan keverve szójaszószt/miszót, mustárt, ecetet, színes borsot és az alaplevet. Rottyantsuk fel.

  3. Forgassuk a szószba a brokkolit. Melegítsük át.

  4. Jázminrizzsel tálaljuk. Hintsük meg frissen őrölt rózsaborssal és pirított szezámaggal.

Öt Elem

A brokkoli szószának receptje legfőképpen Fém elemű alapanyagokat tartalmaz, melyek támogatják a Tüdőt. A Tüdő ilyenkor hajlamos felhalmozódni a Nyálka, ami nem csak, de elsősorban felsőlégúti betegségekben nyilvánulhat meg. Ezek kialakulását megelőzhetjük azzal, ha kevés tejterméket eszünk ősszel és télen, meleget reggelizünk, és bátrabban használjuk a Fém elemű alapanyagokat: friss, aromás zöldfűszerek, hagymafélék, retek, friss gyömbér és társaik. Ügyeljünk rá, hogy ne vigyük mindeközben túlzásba a forrósító fűszerek használatát: csili és csípős paprika, fahéj, szegfűszeg, bors - ezeket is használhatjuk, csak ügyeljünk az egyensúlyra. 

Pin It on Pinterest

Share This